Stiri

Facebook: Un miliard de dolari pentru creatori

Facebook Amber
Facebook Amber

Rețeaua de socializare Facebook a trecut la exploatarea intensă a utilizatorilor săi prin manipularea posturilor și furnizarea de reclame. Platforma socială pe care mulți credeau că o controlează a ajuns să controleze mult mai bine modul în care posturile sunt distribuite prietenilor. Însă Facebook are o problemă mult mai stringentă decât distribuția sporturilor.

Facebook știe că o bună parte din conținutul postat pe platformă, acolo unde este monetizat cu sârg de Mark Zuckerberg și ceilalți acționari, aparține de drept altor oameni. Cu alte cuvinte, un creator de conținut muncește pentru o fotografie, o melodie, un clip sau un desen, iar Facebook se face că nu vede acest lucru și încasează bani pe baza reclamelor postate lângă acest conținut.

Un miliard de dolari pentru creatori

Săptămâna ce tocmai a trecut a venit cu vești bune pentru creatorii de conținut. Mark Zuckerberg a făcut un anunț prin care anunța că Facebook intenționează să investească 1 miliard de dolari în creatori până la sfârșitul anului 2022. Investiția va finanța programe bonus, fonduri pentru creatori și alte programe de monetizare pentru a stimula toate tipurile de creatori de pe platformă.

Companiile americane din domeniul Internetului au avut conflicte cu autoritățile europene din cauza drepturilor de autor. Cele mai vehemente trusturi media au fost cele din Franța care au făcut presiuni pentru reglementarea drepturilor de autor pe platformele sociale.

Facebook a preferat să tacă, să se folosească de conținut creat de diverse persoane și instituții și să facă bani pe urma muncii acestora.

To Top