Stiri

Intel inaugureaza ExaScience

Intel, imec şi cinci universităţi flamande au inaugurat laboratorul ExaScience din Flandra la centrul de cercetare imec din Leuven, Belgia. Laboratorul va dezvolta software compatibil cu viitoarele sistemele exascale bazate pe Intel, livrând performanţe de o mie de ori mai mari decât cele ale celor mai rapide supercalculatoare de astăzi, folosind până la un milion de nuclee şi un miliard de procese pentru a-şi atinge scopul.
Laboratorul ExaScience va fi cel mai nou membru al reţelei de cercetare europene Intel – Intel Labs Europe – care este formată din 21 de laboratoare pentru care lucrează mai mult de 900 de profesionişti în cercetare şi dezvoltare.

Laboratorul ExaScience se va concentra pe dezvoltarea de aplicaţii ştiinţifice pentru sistemele exascale, începând cu simularea şi prezicerea conceptului de “space weather”, ce presupune detectarea exploziilor solare şi a furtunilor geomagnetice, şi a activităţii electromagnetice în spaţiul din jurul atmosferei Pământului. Exploziile solare care se petrec în atmosfera soarelui pot provoca pagube directe reţelei de energie electrică şi conductelor subterane. De asemenea, comunicarea wireless poate fi afectată. Pentru a prezice cu exactitate efectele exploziilor solare pe Pământ şi pentru a le înţelege este nevoie de computing exascale. Alese datorită complexităţii de care dau dovadă, programele de localizare pot fi folosite şi în alte domenii, pentru a se adresa altor probleme.

Laboratorul ExaScience reuneşte toate universităţile flamande: Universitatea din Anvers, Universitatea din Gent, Universitatea Hassel, Universitatea Catolică din Leuven, Universitatea Vrije din Bruxelles. Laboratorul ExaScience va avea iniţial 24 de cercetători, urmând a fi angajaţi încă 12 până la finalul anului 2012. Laboratorul îşi va avea sediul la imec şi este susţinut de agenţia guvernamentală flamandă pentru inovaţie prin ştiinţă şi tehnologie.

To Top