Stiri

Intel investește 20 de miliarde de dolari în două fabrici din Arizona

Stefano Pellerano, inginer principal la Intel Labs
Stefano Pellerano, inginer principal la Intel Labs

Guvernele occidentale au realizat într-un final că mutarea fabricilor de înaltă tehnologie în China aduce o mulțime de neplăceri, dincolo de miza imediată a profitului. Noua strategie de la Washington, privind tehnologiile înalte, presupune mutarea centrelor de producție pe pământ american. Companiile americane sunt obligate să nu transfere tehnologii înalte în afara Statelor Unite și să nu furnizeze chipseturi avansate către o serie de companii chineze, menționate pe o listă scurtă. Criza chipurilor afectează în prezent producția de plăci video, dar și producția sistemelor multimedia pentru automobile.

Noul Director Executiv al corporației Intel, Pat Gelsinger, a anunțat într-o conferință de presă strategia „IDM 2.0” care va demara cu o investiție de 20 de miliarde de dolari în două fabrici din Arizona. Intel va deveni un mare producător de chipuri fizice, nu doar de arhitecturi, și va avea un control total asupra fabricilor sale.

Cele două fabrici, ce urmează să fie construite în din Arizona, SUA, vor contrui procesoare pe 7 nanometri, în urma unei investiții estimate la 20 de miliarde de dolari. Intel are ambiția de a construi chipuri și pentru parteneri, până atunci va continua să colaboreze cu producătorii asiatici, ce au deja implementate procese avansate de producție pe 10nm și 7 nm. Primele modele, fabricate în Arizona, vor fi livrate în anul 2023.

To Top