Stiri

Intel oferă suport alpiniștilor români

Cea mai tanara expeditie romaneasca pe Khan Tengri
Cea mai tanara expeditie romaneasca pe Khan Tengri

Intel are plăcerea să anunțe că este sponsorul tehnologic al celei mai tinere echipe de alpiniști români, care va încerca să cucerească vârful Khan Tengri (7010m) din masivul Tian Khan, situat la granița dintre Kazahstan, Kîrgîzstan și China în perioada iulie-august 2013.

Adrian Fako (25 ani), Adrian Rusu (26 de ani), Daniel Rusu (24 de ani) şi Mihai Santa (23 de ani) vor escalada muntele fără oxigen sau șerpași. Expediția de anul acesta se va realiza în Kazahstan și face parte dintr-un proiect mai amplu al tinerilor alpiniști, de a cuceri toate cele 5 vârfuri de peste 7.000m din spațiul fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

Expediția este echipată cu cel mai mic și ușor Ultrabook din lume, Sony Vaio Pro 11, cu procesor Intel Core i5-4200U, ce cântărește doar 870gr. Alpiniștii vor utiliza Ultrabook-ul împreună cu un telefon conectat prin satelit, pentru a putea transmite informații despre ascensiunea lor către vârful Khan Tengri cu minimă întârziere și a putea împărtăși experiența lor, pe măsură ce se desfășoară, cu restul lumii.

Khan Tengri reprezintă cel mai nordic munte din lume cu înălțimea de peste 7.000m, ceea ce înseamnă că oferă un sezon foarte scurt pentru alpinism, temperaturi mai joase și aer mai rarefiat decât alte masive, situate la latitudini inferioare. Vârful său, o impresionantă piramidă de marmură roșie, este considerat unul din cele mai spectaculoase de pe pământ. Dacă vremea va permite, cea mai tânără expediție românească pe Khan Tengri va surprinde unicitatea acestui vârf cu ajutorul Ultrabook-ului, testând tehnologiile Intel în condiții extreme. Expediția celor 4 tineri alpiniști români are și o componentă culturală, ce va presupune și surprinderea vieții și naturii din Kazahstan, din momentul aterizării în orașul Almati, până la ascensiunea pe muntele Khan Tengri.

Cea mai tanara expeditie romaneasca pe Khan Tengri

Cea mai tanara expeditie romaneasca pe Khan Tengri

To Top