Stiri

Intel va construi un cip monstru cu nuclee grafice integrate

Procesoare Intel Core din generația a 12-a
Procesoare Intel Core din generația a 12-a

Intel a prezentat noi procesoare Xeon care vor integra atât nuclee de procesare cât și nuclee grafice pentru calculatoarele de înaltă performanță (HPC). Cu numele de cod Falcon Shores, noua linie de procesoare va combina nuclee x86 cu nuclee GPU Xe-HPC, cu puteri diferite pentru sarcini diverse. Compania spune că se așteaptă ca procesoarele Falcon Shores să ajungă pe piață în anul 2024, deschizând calea pentru sistemele de calcul la scară zetta ( 1.000.000 petaFLOPS).

Intel vizează puterea la nivel zetta

În mod tradițional, supercalculatoarele s-au bazat pe procesoare și plăci grafice dedicate pentru a susține performanță într-o gamă largă de sarcini de lucru. Cu toate acestea, Intel spune că integrarea ambelor tipuri de unități de calcul într-un așa-numit XPU va avea avantaje semnificative de performanță.

„Falcon Shores va aduce accelerarea GPU, x86 și Xe într-un socket Xeon, profitând de tehnologiile de integrare, memorie și IO de următoarea generație”, a declarat Raja Koduri, directorul Intel Accelerated Computing Systems and Graphics. Un astfel de sistem va oferi „îmbunătățiri uriașe de performanță și eficiență pentru sistemele care lucrează cu seturi mari de date și formează modele AI gigantice”, completează acesta.

Mai exact, Intel se așteaptă ca Falcon Shores să ofere o creștere de cinci ori a densității de calcul per socket, a capacității de memorie, a lățimii de bandă și a performanței pe watt, în comparație cu hardware-ul de pe piață în prezent.

Se presupune că noua linie de procesoare va fi o piatră de temelie pentru obiectivul Intel de a dezvolta sisteme zetta până în anul 2027. În prezent, cele mai noi supercomputere abia reușeșc să spargă bariera exaFLOPS, o performanță de 1.000 de ori mai mică decât zetta.

To Top