Stiri

Intel va construi un „mega-laborator” pentru a testa noi tehnologii de răcire

Procesoare Intel Core din generația a 12-a
Procesoare Intel Core din generația a 12-a

Intel urmează să investească 700 de milioane de dolari într-un nou „mega-laborator” axat pe construirea tehnologiilor de răcire cu lichid prin imersiune.

În cadrul acestui proiect urmează să fie construită o clădire de 200.000 de metri pătrați în campusul companiei Jones Farm din Hillsboro, Oregon, iar deschiderea sa este așteptată la sfârșitul anului 2023. Răcirea prin imersie permite ca serverele și alte componente de calcul să fie scufundate în lichid dielectric, ceea ce face ca aerul condiționat din centrele de date să nu mai fie necesar

Ce activități va întreprinde laboratorul?

Pe lângă răcirea prin imersie, laboratorul va efectua și cercetări privind eficacitatea utilizării apei, recaptarea și reutilizarea căldurii. În plus, Intel a spus că laboratorul va lucra la calificarea, testarea și activarea portofoliului de soluții Intel pentru centrele de date, inclusiv Intel Xeon, Intel Optane, interfețe de rețea și switchuri, Intel Agilex, arhitectură Xe, acceleratoare Habana și alte produse aflate în dezvoltare.

Noul laborator va găzdui, de asemenea, o „vitrină de tehnologie avansată” pentru clienți și parteneri pentru a observa și testa produsele Intel într-o varietate de medii. În plus, Intel a lansat, de asemenea, o soluție open source pentru răcirea prin imersia în lichid. Soluțiile inițiale vor fi finalizate în parteneriat cu Intel Taiwan și implementate în ecosistemul taiwanez într-o abordare treptată, cu planuri de extindere la nivel global.

Durabilitatea și eficiența centrelor de date continuă să fie o problemă cât se poate de actuală pe fondul scumpirii electricității. Centrele de date reprezintă aproximativ 1% din cererea globală de energie electrică și reprezintă aproximativ 0,3% din emisiile globale de carbon, conform statisticilor Intel.

Susținute de creșterea din timpul pandemiei de Covid-19, veniturile din centrele de date vor atinge 948 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului, potrivit previziunilor companiei de date și analize GlobalData.

To Top