Stiri

Intel va trece în era Angstrom

Intel roadmap 2025

Pasionații de tehnologie nu au avut prea multe motive de bucurie în acest an. Plăcile video, procesoarele, hard disk-urile și chiar monitoarele au continuat să se scumpească rapid, limitând achizițiile. Tehnologia continuă să avanseze, iar prețurile mari nu înseamnă stagnare tehnologică, ci din contră, mai mulți bani pentru companiile de vârf.

Intel a anunțat că va impune noi tehnologii de vârf în domeniul procesoarelor pentru a se diferenția de concurență. CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, și directorul general de dezvoltare tehnologică, dr. Ann Kelleher, au prezentat planurile Intel pentru anii viitori. Cipurile Intel pe 10 nanometri, disponibile în prezent, concurează cu cele Samsung sau TSMC pe 7 nanometri fiind similare ca performanțe. Intel nu se simte prea comod cu această diferență și va redenumi tehnologia „Enhanced Superfin” pe 10nm cu cifra „7.”

Programul de dezvoltare este destul de agresiv, cu actualizări majore ce vor fi disponibile în fiecare an. După lansarea procesoarelor Alder Lake din această toamnă, care vor oferi în aceeași pastilă nuclee de putere și nuclee economice, vor fi lansate procesoarele Meteor Lake pe 4 nm, cu design 3D. Tehnologia pe 3nm va fi posibilă prin utilizarea unui proces de producție cu energie ridicată.

Din acest punct, Intel va schimba radical modul în care își va prezenta cuceririle tehnologice. Era Angstrom (află mai multe despre Angstrom) va schimba unitatea de măsură pentru cipuri și va determina și alte companii să facă investiții pentru a ține pasul cu americanii. Primele procesoare 20A vor fi construite pe baza unei tehnologii de 2nm. Acestea vor fi urmate de procesoarele 18A pe care Intel speră să le introducă în producție în 2025.

Structurile din interiorul procesorului nu vor mai corespunde cu dimensiunile fizice, existând o structură 3D complexă, așezată în straturi. Un atom de siliciu are undeva la 2 angstromi lățime, prin urmare există o limită fizică a celulelor ce pot fi construite prin nanotehnologie.

To Top