Download

Jailbreak pentru iPhone

Infractorii cibernetici exploatează faptul că utilizatorii telefoanelor Apple iPhone cu sisteme de operare iOS 4.0.2 şi iOS 4.1 caută intens în această perioadă utilitare pentru jailbreak-ul soft-ului (download program pentru deblocare iPhone), şi au lansat un program fals ce infectează computerul cu troieni creaţi special pentru a fura parole de acces şi date personale.

Recent, în luna iunie, procesul de jailbreak al iPhone-ului a fost declarat legal spre bucuria utilizatorilor acestor modele de telefoane inteligente. Au apărut site-uri precum jailbreakme.com care permit „spargerea” modelelor mai vechi de iPhone cu doar câteva click-uri. Însă, odată cu lansarea sistemului de operare iOS 4, Apple a blocat toate exploit-urile care permiteau jailbreak-ul noilor versiuni de telefoane.

La începutul lunii, un hacker pe nume pod2g anunţa că lucrează la un nou exploit care va permite jailbreak-ul tuturor modelelor de iPhone prin exploatarea unei vulnerabilităţi în sistemul de boot-are (bootrom). Această breşă este foarte greu de reparat pentru Apple, dacă nu chiar imposibil, însemnând că orice dispozitiv iPhone, iPad, iPod va putea fi „spart” indiferent de sistemul de operare pe care în foloseşte. Cu toate acestea, până în data de 20 septembrie niciun exploit nu a fost lansat de pod2g.

JailbreakMe

JailbreakMe 2.0 promite multe dar in practica nu poate face momentan nimic

„La momentul de faţă, iPhone-urile cu sisteme iOS 4.0.2 şi iOS 4.1 sunt imposibil de spart, singura soluţie fiind downgrade-ul la o versiune de software anterioară şi apoi rularea unui utilitar de jailbreak mai vechi”, spune Costin Raiu, Director al Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. „Interesant este faptul că iPhone-urile cu sistem iOS 4.0.2 instalat din fabrică sunt imposibil adus la o versiune anterioară de software. În acest context, infractorii cibernetici au lansat un utilitar fals – denumit «Greenpois0n» – care se vrea a fi mult aşteptatul program creat de pod2g, însă nu este decât o arhivă ce conţine cai troieni creaţi pentru a fura date personale din sistem”, completează Raiu.

Utilizatorii care caută zilele acestea pe Google sau pe site-urile de torrente Greenpois0n vor avea o surpriză nu tocmai plăcută.În plus, au apărut site-uri care promovează soluţii false pentru jailbreak-ul telefoanelor Apple iPhone şi pretind sume considerabile de bani pentru utilitare software care “pot sparge orice versiune de iOS”. Costul mediu pentru o astfel de soluţie este 25$ – 40$.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi de aceşti troieni – la momentul de faţă nu există un utilitar de jailbreak pentru iPhone 4 cu sisteme iOS 4.0.2 şi iOS 4.1. Dacă exploit-ul lui pod2g se va dovedi a fi valid, nu există dubii că acesta va fi anunţat prin mai multe canale oficiale. Până atunci, feriţi-vă de utilitarele false şi de site-urile care le promovează”, încheie Costin Raiu.

To Top