Stiri

Ce impresionează la noile laptopuri ROG Strix?

Noile laptopuri de gaming ROG Strix
Noile laptopuri de gaming ROG Strix
(CREDIT: ASUS)

De departe, cel mai spectaculos, impresionant și atractiv element al noilor laptopuri ROG Strix este ecranul modelului Strix SCAR 17, al cărui panou FHD cu o rată de reîmprospătare de 360 Hz și un timp de răspuns de 3 ms oferă performanțe de top în esports. În plus, Strix SCAR 17 oferă opțiuni de echipare foarte puternice, configurația de top incluzând un nou GPU GeForce RTX 3080 și procesor mobil Ryzen 9 5900HX pentru performanțe de nivelul următor.  O combinație redutabilă, care va fi apreciată de jucătorii de esports, pentru care un moment de așteptare în plus poate face victoria inaccesibilă.

Mezinul noii serii Strix SCAR este însă la fel de impresionant, modelul Strix SCAR 15 oferind un ecran de 15,6 inchi, cu o respectabilă rată de reîmprospătare de 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Iar pentru gamerii care vor fluiditate cu mai multe detalii, sunt disponibile modelele SCAR 15 și 17 cu noi panouri WQHD cu o rată de reîmprospătare de 165 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Rezoluția mai mare de 2560 x 1440 a acestor ecrane este și mai captivantă, acoperind un gamut de culoare cinematografic DCI-P3.

ROG Strix SCAR17

ROG Strix SCAR17 (Foto: ASUS)

Puternicul GPU GeForce RTX 3080 disponibil în configurația SCAR de top se bazează pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, având o frecvență de până la 165 MHz la 115 W cu ROG Boost, iar alți 15 W devin disponibili prin Dynamic Boost. Combină noile multiprocesoare de streaming cu nuclee RT de generația a 2-a și nuclee Tensor de generația a 3-a, pentru a oferi cea mai realistă grafică cu raze trasate și funcții AI avansate.

Ryzen 9 5900HX folosește 8 nuclee și 16 fire de execuție pentru a procesa sarcinile solicitante de multitasking, precum jocuri rulate în paralel cu streaming, înregistrare și interacțiune cu audiența. Noua arhitectură AMD Zen 3 ridică performanța per clock grație unei latențe reduse la accesarea cache-ului și altor numeroase reglaje ale arhitecturii.

Un alt element care îți va ridica mai mult de o sprânceană îl reprezintă noile switch-uri opto-mecanice ale tastaturilor din seria Strix SCAR 2021, care sunt acționate folosindu-se o precisă rază laser în infraroșu, care elimină orice latențe și reduce timpul de răspuns la doar 0,2 milisecunde. Mecanismul optic este, de asemenea, mult mai rezistent decât alternativele convenționale, extinzând durata de viață a comutatoarelor la 100 de milioane de apăsări.

ROG Strix SCAR 15

ROG Strix SCAR 15 (Foto: ASUS)

Seriile 2021 ale Strix SCAR și Strix G introduc și un aspect unic, inspirat de echipamentele atletice. Reproiectarea îmbunătățește estetica și funcționalitatea, dar designul rămâne inconfundabil Strix. Carcasa compactă are o amprentă cu până la 7 % mai mică decât a modelelor de anul trecut, în parte datorită marginilor mai subțiri ale ecranului. La doar 4,5 mm sus și pe laterale, cadrul mai subțire sporește raportul ecran-corp de la 80 % până la 87 %, îmbunătățind portabilitatea și aducând utilizatorii mai aproape de acțiune.

Demn de menționat este și faptul că, pe laptopurile din seria Strix SCAR, capacul de aluminiu a fost perforat cu o matrice de puncte luminoase create printr-un proces precis de galvanizare. Textura moale la atingere face palm rest-urile fine și confortabile, iar aspectul translucid al carcasei din zona tastaturii îți permite să întrevezi componentele hardware din interior. Sub carcasă, piciorușele mari de cauciuc imită pantofii de alergare pentru a maximiza stabilitatea și aderența.

Tehnologia unică ROG Keystone II se întoarce în noua familie Strix SCAR. Această cheie fizică andocată pe lateralul carcasei poate declanșa un sunet și o animație a tastaturii noi. Poate executa o gamă de funcții, de la lansarea diferitelor jocuri și moduri de operare, la restaurarea preferințelor asociate cu identitatea ROG ID a utilizatorului. Cheia poate fi configurată chiar și pentru a debloca un Shadow Drive secret.

Sistemul de răcire reproiectat extrage performanțe de vârf din procesoarele noilor serii Strix SCAR și Strix G, în vreme ce scade nivelul de zgomot cu 3 decibeli, comparativ cu modelele de anul trecut. Upgrade-urile încep cu prima implementare în producția de serie a metalului lichid pe procesoarele laptop AMD. Metalul lichid transferă căldura de la CPU mai eficient decât pastele termice tradiționale, ceea ce oferă rezerve termice sporite. Metalul lichid este aplicat, de regulă, manual, dar ROG a dezvoltat un proces brevetat care aplică metalul lichid cu o precizie robotică.

ROG Strix G15

ROG Strix G15 (Foto: ASUS)

Ventilatoarele ROG Arc Flow îmbunătățesc fluxul de aer cu până la 35 % pentru CPU și cu 21 % pentru GPU fără să producă un zgomot sporit. Noul design are 84 de pale cu margini speciale cu un model aerodinamic în formă de undă, care reduce turbulențele. Palele se subțiază până la doar 0,2 mm la bază pentru a muta mai mult aer si sunt fabricate dintr-un polimer cu cristal lichid suficient de puternic pentru a-și menține structura la viteze mari de rotație.

Pentru a face mai clare comunicațiile în echipă, Two-Way AI Noise Cancelation din noile serii Strix SCAR și Strix G elimină până la 95 % din zgomotul de fundal și la intrarea și la ieșirea audio. Dezvoltat folosind o rețea neuronală avansată pentru acuratețe super-ridicată, acest algoritm poate fi aplicat oricărui microfon și poate fi configurat per-aplicație, astfel încât utilizatorii să poată viza software-ul de chat fără a pierde zgomotele de fundal din jocuri.

To Top