Stiri

Magazinele online din China sunt afectate de coronavirus

Colete de la AliExpress
Colete de la AliExpress

Dacă intenționați să comandați online din China în această perioadă, de pe site-uri precum aliexpress.com, alibaba.com sau DealExtreme (dx.com), luați în calcul că pachetele nu vor fi livrate prea curând și veți sta cu banii blocați.

Guvernul Chinez a interzis deplasarea muncitorilor către serviciu, fabricile sunt închise, iar firmele de transport nu pot prelua coletele. Prin urmare, milioane de clienți din toată lumea așteaptă pachetele comandate, fără să aibă certitudinea că vor intra în posesia bunurilor într-un orizont de timp rezonabil.

“Suntem supuși unui test”, spunea pe 13 februarie 2020, Daniel Zhang, CEO-ul Alibaba. Compania se așteaptă la o scădere a veniturilor în acest trimestru din cauza problemelor în aprovizionare și livrare în contextul epidemiei cu coronavirus. Impactul va fi unul negativ la adresa întregii economii chineze, sectoarele retail și serviciile fiind cele mai afectate.

Dacă la majoritatea comenzilor observăm timpi de livrare în România de 30-50 de zile, unii comercianți de pe Aliexpress.com de pildă, au politici de returnare a banilor dacă marfă întârzie mai mult de 65 de zile de la data comenzii.

Platformele online nu afișează niciun anunț cu privire la eventualele întârzieri, dar trebuie să analizați fiecare comerciant în parte. Singurele informații cu privire la epidemia Covid-19 sunt pe social media, iar acestea se referă la următoarea întrebare:

Se poate lua coronavirus prin pachetele aduse din China?

Răspunsul este NU. Virusul nu supraviețuiește prea mult timp în afara corpului uman. Variațiile de temperatură la care este supus un colet, manevrat inițial de o persoană infectată cu coronavirus COVID-2019, de la livrarea sa din China până în momentul în care ajunge în Europa, vor distruge virusul. Șansele ca virusul să supraviețuiască câteva zile pe suprafața ambalajelor sunt nule. Dovada o reprezintă chiar lucrătorii vamali din Europa, care manevrează zi de zi coletele importate din Asia și care nu au contactat această boală.

Companiile nu vor să recunoască deschis scăderea producției și probleme logistice pe care le au, însă efectele economice nu vor întârzia să apară.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus este în creștere

Numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus este în continuă creștere, iar cifrele de modifică de la zi la zi. În momentul de față (17 februarie 2020) sunt confirmate aproximativ 71.000 de cazuri și peste 1.770 de decese. Medicii chinezi fac eforturi disperate pentru a oferi asistență medicală persoanelor infectate. Comunitatea medicală din toată lumea lucrează la crearea de noi medicamente antivirale, vaccinuri și teste rapide pentru a combate coronavirusul COVID-2019. Rezultatele muncii vor fi disponibile în viitorul apropiat.

O situație deosebită o reprezintă pasagerii navei de croazieră Diamond Princess unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Spațiul limitat al navei a dus la răspândirea rapidă a virusului, numărul cazurilor fiind de 454.

To Top