Editorial

Cum afectează coronavirus giganții IT

Foxconn
Foxconn

Giganții IT se văd puși în fața unei situații de criză așa cum numai filmele de la Hollywood ar fi putut să o ilustreze. Cele mai mari fabrici din China și-au prelungit vacanța de Anul Nou Chinezesc (25 ianuarie – 2 februarie 2020), muncitorii primind interdicția de a se deplasa către fabrici din cauza posibilităților de răspândire a coronavirusului 2019-nCoV, numit Covid-19.

Mortalitatea acestui nou virus este estimată de aproximativ 2% din numărul persoanelor infectate, aceasta fiind o cifră inițială ce se poate modifica. Transmisibilitatea lui rapidă de la om la om îl face și mai periculos. Numărul persoanelor infectate nu se cunoaște cu exactitate și nici numărul morților, cifrele publicate de guvernul chinez fiind trecute prin filtrele cenzurii.

63851 de cazuri de îmbolnăvire și 1380 de morți sunt doar cifrele publicate pe 13 februarie 2020 de Comisia Națională pentru Sănătate din China. Potrivit CNN, la nivel global sunt peste 65191 de cazuri de îmbolnăvire și peste 1486 de morți. Este de notorietate și cazul vasului de croazieră Diamond Princess, oprit în carantină la Yokohama, cu 3700 de oameni la bord.

Frica de răspândirea la scară globală a unui virus ce nu are un tratament specific, determină autoritățile din China la aplicarea celor mai drastice măsuri. Nici europenii nu rămân pasivi. Liniile aeriene europene nu mai efectuează zboruri către China, iar Mobile World Congress 2020 – cel mai mare târg mobile din Europa – a fost pur și simplu ANULAT.

Bineînțeles, măsurile sunt întemeiate odată ce în Asia de Sud-Est trăiesc aproximativ 4 miliarde de persoane, în aglomerări urbane cu densitate extrem de crescută.

Fabricile de producție a electronicelor complexe și lanțurile de distribuție au funcționat cu precizia unui ceas, fiind implicate companii din întreaga lume. Cele mai mari fabrici, unde se produc aceste produse, se află în China continentală și sunt deținute de companii taiwaneze precum Foxconn și Pegatron.

Foxconn răspunde de 40% din producția mondială

Foxconn are 12 fabrici în 9 orașe din China. Cea mai mare fabrică Foxconn este localizată în orașul Shenzhen, unde lucrează aproximativ 300.000 de lucrători într-un singur parc tehnologic. Parcul tehnologic include o mulțime de facilități specifice unui oraș, cum ar fi magazine, bănci, restaurante, librării, stație de pompieri și chiar un spital. Pe liniile de producție de aici se asamblează, printre altele, telefoane Apple iPhone, Huawei și Samsung.

O parte dintre lucrătorii acestor fabrici locuiesc în orașele și satele din zonă, însă cei care vin din satele îndepărtate ale Chinei stau în complexurile de locuințe din incinta parcului tehnologic. Condițiile de trai sunt vitrege, dormitoarele sunt supra-aglomerate, băile sunt comune și nu se pune problema de spațiu intim. Muncitorii lucrează până la 12 ore pe zi, timp de 6 zile pe săptămână, având un regim de lucru mult mai intens decât cel cu care sunt obișnuiți europenii. O altă fabrică mare Foxconn se află în orașul Zhengzhou, unde lucrau aproximativ 120.000 de muncitori.

Foxconn are fabrici pe mai multe continente, inclusiv în Europa. În Cehia, Foxconn este al doilea mare exportator al țării, în timp ce fabricile din Ungaria, Slovacia și Turcia au alocate propriile sarcini.

Al doilea gigant, Pegatron produce în principal notebook-uri, desktop-uri, console de jocuri, dispozitive portabile, plăci de bază, plăci video, televizoare, precum și produse precum modemuri sau set-top box. Principalul acționar al său este ASUSTek Computer cu 17,1%. Pegatron are fabrici în Taiwan, Cehia, Mexic și China, dar și centre în Statele Unite ale Americii și Japonia.

Pegatron controlează alături de Foxconn compania japoneză Sharp care produce în principal televizoare, aparatură audio-video, dar și baterii și panouri fotovoltaice de înaltă eficiență.

Întreruperea producției și a lanțurilor de distribuție

Guvernul chinez a limitat drastic mișcarea persoanelor, fabricile Foxconn și Pegatron au rămas închise. Muncitorii nu s-au prezentat la locurile de muncă nici în fabricile furnizorilor. Multe fabrici unde a fost demarată totuși activitate lucrează în regim de avarie din cauza lipsei materiilor prime și a subansamblelor livrate din alte părți ale lumii. Activitatea transportatorilor a fost blocată, alimentarea cu produse a depozitelor din Europa și Statele Unite ale Americii fiind întreruptă.

Mai puțină marfă, prețuri mai mari

Clientul european nu resimte pentru moment o reducere a ofertei din magazine pentru că depozitele încă au un stoc suficient pentru a umple rafturile. Dacă marile fabrici chinezești nu-și vor relua activitatea, este foarte probabil ca prețurile să crească pe măsură ce mărfurile se împuținează. Pierderile financiare nu se răsfrâng doar asupra fabricilor asiatice, ci și asupra unor companii precum: Apple, Samsung, ASUS, Sharp sau Huawei. Huawei are centre de cercetare/dezvoltare în 21 de țări, inclusiv România, unde are peste 2100 de angajați.

Gigantul Amazon ar putea fi o altă companie mare care va avea de suferit în perioada următoare. Partenerii Amazon, abonați ai serviciului FBA, ce își procurau mărfuri din China și finanțau distribuția acestora, se văd nevoiți să aștepte pe o perioadă nedeterminată livrarea unor produse deja plătite. Cifra de afaceri a companiei Amazon va fi prima ce avea de suferit, valorile fiind clar înregistrate în contabilitatea firmei.

Pierderile economice vor fi globale, nu va exista țară care să nu fie afectată de măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Economia globală are legături atât de strânse, încât nicio țară mare nu poate fi izolată fără să genereze pierderi financiare în celelalte.

Salariile ar urma să crească din nou în China

China a fost cunoscută pentru multă vreme drept o fabrică a lumii, cu un cost redus al forței de muncă. Dacă în luna februarie 2019, salariul minim în regiunile Shanghai, Guangdong, Beijing, Tianjin și Jiangsu era de 298 de dolari americani, de la 1 aprilie 2020, salariul minim va crește la 369 de dolari în Shanghai, acesta fiind cel mai mare salariu minim de pe teritoriul Chinei.

În concluzie, China nu mai este o țară foarte ieftină unde să poți produce orice, ci o țară unde poți produce în cantități uriașe produse foarte complexe, ce implică tehnologii de top.

Fabricile ce vizează în principal forța de muncă ieftină sunt mutate în India și Nordul Africii, unde cu salariul pe o zi al unui european poți plăti doi muncitori locali pe timp de o lună.

To Top