Stiri

Manelele sunt atacate de … viruşi!

Topul 3 al celor mai răspândite ameninţări informatice ale lunii iulie în România conţine, printre altele, programe create să producă pagube …maneliştilor.

Pe locul doi în top se află Win32.Antiman.N, un virus care caută şi distruge fişiere multimedia cu nume specifice manelelor blocând în acelaşi timp accesul utilizatorilor calculatorului infectat la site-uri româneşti care ar putea conţine acest gen de muzică. Astfel, în cazul infectării, orice fişier care conţine şirul de caractere ‘adiminune’ va fi şters de virus, iar la încercarea de a accesa site-uri de socializare precum hi5.com sau euromanele.net se va solda cu un eşec.

Virusul se răspândeşte folosind programul Yahoo Messenger drept vector. Astfel, o potenţială victimă primeşte de la un prieten (care are calculatorul deja infectat) un mesaj de genul ‘programu asta e super 😀 e pt muzica; ‘ împreună cu o invitaţie de a descarcă fişierul care conţine virusul.

Pe locul trei, găsim un troian care a făcut ravagii şi luna trecută, Trojan.PWS.WoW.NCY, care se răspândeşte copiindu-se în directoare partajate cu aplicaţii ca DC++, sub denumiri care sugerează că ar fi de fapt un program care sparge protecţia la copiere a unor jocuri sau utilitare binecunoscute. De fapt, troianul nu face altceva decât să descarce de pe web şi să execute alte programe cu funcţionalitate de virus.

În final, cea mai răspândită ameninţare în luna iulie în România este în continuare Trojan.Clicker.CM, un troian care deschide ferestre cu reclame în browserul utilizatorului, fără a cere permisiune. Acest troian se răspândeşte pe site-uri web infectate şi, ca să-şi poată efectua ‘misiunea’, a fost programat cu funcţii specifice care pot ocoli protecţia oferită de Norton Internet Security Pop-up Blocker.

‘Profilul ameninţărilor informatice este într-o oarecare măsură o imagine în oglindă a profilului utilizatorilor de Internet obisnuiţi din România. Programele pirat, muzica, mesageria instant şi partajarea de fişiere prin DC++ par să facă parte din preocupările curente ale acestora’, declară Sorin Dudea, Şeful Diviziei de Analiză şi Cercetare din cadrul Laboratoarelor BitDefender.

Top 3 ameninţări informatice ale lunii iulie în România:
1 Trojan.Clicker.CM 5.01%
2 Win32.Antiman.N 3.53%
3 Trojan.PWS.WoW.NCY 2.53%

To Top