Stiri

MTBF (mean time between failures)

Sa spunem că vrei să îţi cumperi un HDD de 1TB (1000GB). Te opreşti la Samsung şi găseşti pe un magazin online următoarea selecţie pentru harddisk-urile Samsung de 1TB:


samsung HDD HD103UJ HE103UJ

Probabil că ai să crezi că cei de la magazinul online au făcut o eroare şi au trecut un preţ prea mare pentru al doilea HDD. Au nume şi coduri foarte asemănătoare (HD103UJ si HE103UJ) şi au aceleaşi specificaţii (cel puţin la prima vedere)

Compatibilitate: Desktop
Capacitate: 1000 GB
Viteza de rotatie: 7200 rpm

Totuşi este o eroare sau preţurile sunt corect afişate?

Preţurile sunt corecte! Diferenţa între cele două harddisk-uri este dată de specificaţia MTBF (mean time between failures).

Mai exact, HE103UJ face parte din seria Spinpoint F1 RAID Class, serie destinată sectorului Enterprise. Harddisk-urile din această clasă au o durată de viaţă mai mare decât cele obişnuite. Mai exact au un MTBF de 1,2 milioane de ore. Asta înseamnă că, teoretic, un astfel de harddisk poate rula 1,2 milioane de ore fără să se strice.

Un harddisk care se strică greu este esenţial în domenii critice (de exemplu servere web) unde fiabilitatea este mai importantă decât preţul.

To Top