Stiri

Moartea lui Paul Walker exploatată în mediul online

Bitdefender

Mii de utilizatori, inclusiv din România, au picat în capcana fraudelor ce exploatează moartea actorului Paul Walker, prin care escrocii urmăresc furtul de bani și de informații sensibile. Cele mai multe tentative de fraudă sunt pe rețeaua socială Facebook, unde escrocii postează filmulețe ce pretind a conține imagini cu accidentul care a provocat moartea actorului.

Odată accesat un astfel de link, utilizatorul este direcționat către alte site-uri dubioase sau care conțin viruși unde i se solicită date bancare sensibile precum CVV-ul (codul de verificare a cardului). În final, utilizatorii nu reușesc să vadă niciun filmuleț, dar sfârșesc pierzând bani și date personale importante.

Cele mai frecvente mesaje false care circulă pe rețelele sociale sunt “[Full Video] Paul Walker Car Crash Video” sau “[SHOCKING VIDEO] Watch Paul Walker Horrific Car Crash Caught On Camera!!!!!!!”

În schimbul vizionării imaginilor, utilizatorii trebuie să posteze la rândul lor mesajul pe timeline. De fapt, acest lucru nu face decât să propage și mai rapid escrocheria în cercul de prieteni ai victimei.

Cunoscut pentru roul lui Brian O’Conner din seria Fast & Furious, Paul Walker a murit într-un accident de mașină pe 30 noiembrie.
Aceasta nu este însă prima dată când escrocii folosesc moartea unei celebrități pentru a câștiga bani. În urmă cu 2 ani, o altă escrocherie pe Facebook pretindea că Michael Jackson și-ar fi înscenat moartea în iunie 2009. Un click pe falsul filmuleț direcționa utilizatorii către aplicații frauduloase create pentru a fura informații sensibile.

Bitdefender sfătuiește utilizatorii să-și actualizeze sistemul de operare și antivirusul pentru a evita infectarea calculatorului. De asemenea, aplicația gratuită Bitdefender Safegoprotejează utilizatorii și pe prietenii acestora de pericolele de pe Facebook.

Bitdefender

Accident Paul Walker

To Top