Stiri

Noi pași spre reglementarea multiplexurilor de televiziunea digitală

LED TV Samsung FullHD 3D 55C7000

Comisia de licitaţie anunţă astăzi că ambele companii – RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. – care au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală se califică în etapa următoare. În urma analizei dosarelor de candidatură depuse de cele două companii, comisia de licitaţie a constatat îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare.

Până la data de 19 mai 2014 pot fi depuse contestaţii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar până la data de 22 mai 2014 comisia va anunţa organizarea rundelor de licitaţie, în cazul în care cererea va depăşi oferta.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

LED TV Samsung FullHD 3D 55C7000

To Top