Stiri

O aplicatie iPhone stabileste dioptriile

Un grup de cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology au creat o aplicatie pentru iPhone care stabileste cu precizie dioptriile pentru ochelari in numai cateva minute.

Aplicatia NETRA (Near-Eye Tool for Refractive Assessment) functioneaza diferit de metodele conventionale de control optic: pacientul se uita fix la o lentila mica din plastic, care se fixeaza peste ecranul terminalului iPhone, apoi isi ajusteaza singur claritatea vizualizarii apasand pe un buton – cam asa cum se regleaza manual focusul la o camera foto. Cu cat se apasa mai des butonul pentru claritate, cu atat vederea pacientului este mai slaba. Pentru precizie, testul este realizat de opt ori inainte ca aplicatia sa analizeze rezultatele si sa afiseze ce dioptrii se potrivesc subiectului – totul in doar cateva minute. Mai mult, aplicatia depisteaza si anumite afectiuni oftalmologice, precum astigmatismul.

iPhone stabileste dioptriile

Inventatorii cred ca NETRA ar putea revolutiona controalele optice, mai ales in tarile subdezvoltate, unde serviciile medicale au preturi prohibitive pentru majoritatea populatiei. Momentan, lentila de plastic costa aproximativ 50 de lire sterline, dar pretul ar putea fi mult diminuat daca se va produce in cantitati mari. Oricum, dispozitivele oftalmologice sunt foarte costisitoare, in timp ce noua aplicatie necesita doar un telefon mobil si o lentila optica. In plus, aceasta modalitate de diagnostic este mult mai precisa decat solutiile alternative. Odata utilizata la scara larga, controalele optice ar deveni mult mai simple, mai economice si, implicit, accesibile mai multor oameni.

Echipa de cercetatori spera sa creeze si o versiune imbunatatita a aplicatiei, capabila sa diagnosticheze si alte deficiente de vedere, precum cataracta.

To Top