Stiri

Organe umane create in laborator

Cercetatorii au reusit sa creeze un ficat din celule stem intr-un laborator, crescand astfel speranta de viata a sute de mii de pacienti cu afectiuni hepatice. De aici pana la productia in serie mai e doar un pas, deja luandu-se in considerare posibilitatea de a se produce la comanda astfel de organe, care sa fie apoi transplantate in functie de nevoile pacientilor. Cercetatorii afirma ca primele organe obtinute in laborator ar putea fi livrate spitalelor in aproximativ 5 ani.

Prin aceeasi procedura se pot realiza si tesuturi artificiale, pentru a repara zonele hepatice afectate de rani, boli, consuml excesiv de alcool sau supradoze de paracetamol. Alte variante includ utilizarea unor sectiuni de ficatului artificial pentru a-i tine in viata pe cei care au nevoie de un transplant, asa cum este folosit un aparat de dializa.

Cel putin un milion de britanici sufera de afectiuni hepatice, din care mor anual peste 16.000 de persoane, mai mult decat decesele cauzate de diabet sau accidente rutiere, calculate impreuna. In Anglia au loc anual peste 600 de transplanturi de ficat.

Organe umane

Experimentul a inceput prin curatarea unui ficat donat, ale carui celule au fost inlaturate, ramanand doar colagenul si reteaua de vase sanguine, in care vor creste noile celule. Ulterior, cercetatorii americani au injectat aproximativ 200 de milioane de celule sanatoase, in patru reprize de cate 10 minute. Celulele s-au raspandit, iar, prin irigarea cu sange artificial, ficatul a supravietuit in capsula Petri zece zile. Testele au demonstrat ca ficatul artificial a putut dizolva toxinele la fel ca si cel natural.

Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital din Boston au realizat un transplant de ficat asupra unui soarece si, chiar daca acesta a supravietuit doar cateva ore, il considera un bun inceput. Totusi, experimentele sunt inca in stadii initiale, dar pot constitui, intr-o zi, o sursa alternativa de organe. Prin problemele care se cer depasite se numara necesitatea de a crea celule hepatice capabile sa sustina integral functiile ficatului, inclusiv celulele specializate, care distrug bacterii si alti germeni invazivi.

To Top