Review

Platforma Intel Santa Rosa

Acum 2 săptămâni (adică pe 9 mai pentru cei care nu vor să facă calcule complicate) Intel lansa noua platformă mobilă Santa Rosa.

Santa Rosa (acesta a fost numele de cod al platformei) vine în două variante: Centrino Duo (pentru toţi muritorii) şi Centrino Pro (pentru meseriaşii din segmentul corporate).

Pentru că un tabel face cât două pagini de text şi este şi mai concludent vă invit să studiaţi singuri tabelul comparativ între Intel Centrino, Intel Cntrino Duo, Intel Centrino Duo, Intel Centrino Duo, Intel Centrino Pro (Santa Rosa)


comparatie Santa Rosa Centrino

Acum că v-aţi lămurit care sunt diferenţele între platformele Centrino de la Intel, să vă spun pe scurt care ar fi principalele avantaje aduse de Santa Rosa:

  • Dynamic Front Side Bus (FSB) Switching – FSB-ul este redus atunci când notebook-ul nu este solicitat foarte mult (de exemplu când nu rulezi jocuri sau alte programe înfometate după resurse)
  • Deeper Sleep – Se economiseşte energie atunci când anumite părţi din procesor nu sunt folosite
  • Enhanced Dynamic Acceleration Technology – un overclocking la nivel de core. Să presupunem că un core nu prea are ce face (stă liniştit în idle), iar cel de-al doilea este sufocat de o aplicaţie nesuferită. Santa Rosa face un overclocking automat prin mărirea voltajului pentru core-ul solicitat şi scăderea voltajului pentru cel aflat în vacanţă. Astfel voltajul total al procesorului este nemodificat, iar aplicaţia rulată beneficiază de mai multă putere de calcul. Trebuie să recunosc că e o treabă deşteaptă.
  • Active Management Technology – scuteşte administratorii de reţea de multă muncă. (haha de parcă munceau prea mult până acum…)
  • 802.11n Uită de 802.11g, 802.11a sau 802.11b. E timpul să trecem la 802.11n care ne oferă în primul rând mai multă viteză de transfer (300mbps comparativ cu 11mbps pentru 802.11b şi 54mbps pentru 802.11g). Nu săriţi în sus de bucurie! Tavanul e aproape şi ştiţi şi voi că vitezele sunt teoretice… Mai mult, 802.11n este momentan în varianta draft deoarece nu este încă aprobat oficial
  • Gigabit Ethernet – Şi firele vor zbârnâi de atâtate date transferate cu aşa o viteză 🙂
  • Chipset Intel Mobile 965 Express (nume de cod Crestline) cu Intel GMA X3100 şi southbridge ICH8M Asta înseamnă că Vista cu interfaţa Aero merge dar pentru jocuri păstraţi-vă încă desktopul.
  • Intel Turbo Memory Memorie flash NAND integrată pe placa de bază. HDD-ul se va mai potoli din măcinat, iar noi vom profita de o performanţă mai mare şi de o baterie care ţine mai mult. În funţie de cum decide fiecare producător de notebook memoria flash NAND poate fi de 1GB sau 512MB. Evident face bine la VISTA 😉
  • Centrino Duo

    Dacă aveţi nelămuriri puteţi lăsa un comentariu.

    To Top