Stiri

Record de pandemie: protocoalele RDP atacate de 409 milioane de ori

Atacuri bruteforce împotriva RDP
Atacuri bruteforce împotriva RDP
(CREDIT: Kaspersky)

O măsură populară de combatere a pandemiei a fost trecerea companiilor la un regim de muncă de la distanță. Dar multe companii nu au avut timp să adopte măsuri adecvate de securitate, în acest fel fiind vulnerabile la o serie de noi riscuri asupra securității. Unul dintre cele mai frecvente riscuri a fost reprezentat de atacurile împotriva protocoalelor utilizate de angajați pentru a accesa de la distanță resursele corporative.

RDP este, probabil, cel mai popular protocol de acces de la distanță pentru desktop și este utilizat pentru a accesa Windows sau anumite servere. După trecerea la munca la distanță, atacurile bruteforce împotriva acestui protocol au crescut semnificativ. Într-un atac bruteforce, atacatorii testează diferite nume de utilizator și parole până când se găsește combinația corectă – și au acces la resursele corporative.

Potrivit telemetriei Kaspersky, când lumea a intrat în lockdown în martie 2020, numărul total de atacuri bruteforce împotriva RDP a crescut de la 93,1 milioane la nivel mondial în februarie 2020 la 277,4 milioane 2020 în martie – o creștere de 197%. Din aprilie 2020, atacurile înregistrate lunar nu au scăzut niciodată sub 300 de milioane și au atins un nou total maxim de 409 milioane de atacuri în întreaga lume, în noiembrie 2020.

În februarie 2021 – la aproape un an de la începutul pandemiei – au avut loc 377,5 de milioane de atacuri bruteforce – cu mult peste cele 93,1 milioane descoperite la începutul anului 2020.

„Munca la distanță nu dispare. Chiar dacă companiile încep să ia în considerare redeschiderea birourilor, multe au declarat că vor continua să includă modul de lucru la distanță în strategiile lor de operare sau să urmeze un format hibrid. Asta înseamnă că este probabil ca aceste tipuri de atacuri împotriva protocoalelor desktop la distanță să continue să se producă la o rată destul de mare. 2020 a arătat clar că organizațiile trebuie să își actualizeze infrastructura de securitate, iar un pas important pentru acest lucru este să ofere o protecție mai puternică pentru accesul lor RDP”, comentează Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a menține o companie în siguranță împotriva atacurilor bruteforce, experții Kaspersky recomandă:

  • Permiterea accesului la RDP printr-un VPN corporativ
  • Activarea utilizării Network Level Authentication (NLA) în momentul conectării de la distanță
  • Dacă este posibil, activarea autentificării prin mai mulți factori
  • Utilizarea unei soluții de securitate corporativă dotată cu protecție împotriva amenințărilor asupra rețelei, cum ar fi Kaspersky Endpoint Security for Business
To Top