Review

QNAP HS-210 Silent NAS

QNAP Silent NAS HS-210
QNAP Silent NAS HS-210

Stocarea datelor pe un server de rețea nu mai e domeniul exclusiv al firmelor specializate. QNAP a creat o serie de sisteme de stocare, ușor de utilizat și de administrat, destinate în principal celor care doresc să aibă propriul cloud. Pe lângă modelele cu 4, 8 sau 16 sertare pentru hard disk-uri, QNAP a lansat HS-210, un server de stocare pentru acasă, inspirat din design-ul media playerelor.

Design modern

QNAP HS-210 are dimensiuni reduse, este compact și poate fi așezat alături de alte echipamente audio-video. Design-ul este dominat de culori închise, atât capacul negru lucios cât și aluminiu carcasei fiind în ton cu dispozitivele multimedia moderne.

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP Silent NAS HS-210

Carcasa se fixează pe masă prin intermediul unor suporți din cauciuc. Suprafața mare a acestora este bine-venită, unitatea rămânând fixă.
Sertarele pentru hard disk-uri sunt mascate de un capact de plastic lucios, atent finisat, ce beneficiază de o prindere magnetică, astfel încât să nu existe riscul ruperii clemelor sau muchiilor. Forța magneților menține capacul bine fixat păstrând aspectul elegant.

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP Silent NAS HS-210

Ce două sertare pentru hard disk-uri sunt ușor de accesat, fiind asemănătoare cu cele de la modelele profesionale. Prin tragerea ușoară a unei lamele, sertarul din aluminiu poate fi extras pentru montarea hard disk-ului.

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP HS-210 este construit pentru a fi simplu de utilizat, toate conexiunile fiind ușor accesibile. Partea din spate a dispozitivului prezintă conectorul pentru alimentare, un buton de reset, slotul pentru cardurile de memorie SD, doi conectori USB 2.0, mufa LAN, doi conectori USB 3.0 și butonul power. Deși este vândut ca o unitate multimedia pentru acasă, QNAP nu a montat o ieșire HDMI, HS-210 vând doar posibilitatea de a se conecta în rețeaua de date.

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP Silent NAS HS-210

Amplasarea pe spate a butonului power poate crea unele probleme de localizare a acestuia însă QNAP justifică această decizie prin eficiența modului sleep. Unitatea Turbo NAS HS-210 consuma numai 1W atunci când se află în modul sleep.

QNAP HS-210 este alimentat cu un adaptor extern ce transformă curentul alternativ al rețelei electrice (100-240V) în curent continuu (12V, 5A). Adaptorul îndeplinește cerințele standardului de eficiență V, având un randament mai mare de 86%.

Adaptor și cabluri QNAP Silent NAS HS-210

Adaptor și cabluri QNAP Silent NAS HS-210

Complet silențios

QNAP HS-210 a construit unitatea de stocare cu o răcire pasivă, fără ventilatoare. Din acest motiv, QNAP etichetează modelul HS-210 drept “Slient NAS”. Dacă unitatea este într-adevăr silențioasă, nu același lucru s-ar putea spune despre cele două hard disk-uri din interior al căror zgomot poate fi perceptibil.

QNAP Silent NAS HS-210

QNAP Silent NAS HS-210

Căldura generată de sistem și de cele două hard disk-uri este eliminată prin capacul superior din aluminiu. Restul carcasei este construit din plastic de calitate.

HS-210 acceptă două hard disk-uri SATA III (6Gb/s)

HS-210 acceptă două hard disk-uri SATA III (6Gb/s) cu o capacitate de cel mult 4TB. QNAP recomandă hard disk-urile produse de Seagate și Western Digital însă puteți opta și pentru alte modele, inclusiv SSD-uri de ultimă generație.

Hard disk-uri QNAP Silent NAS HS-210

Hard disk-uri QNAP Silent NAS HS-210

Totuși, înainte de a comanda unitățile de stocare, puteți verifica compatibilitatea acestora cu HS-210 la adresa: www.qnap.com/i/en/product_x_grade/product_intro.php?g_cat=1&II=118&hf=0

QNAP HS-210 Specificații tehnice

  • Procesor Marvell 1.6GHz
  • Memorie RAM 512MB
  • Memorie Flash 16MB
  • Hard disk-uri 2 x 3.5” sau 2.5” (unitatea este livrată fără hard disk-uri)
  • Port LAN RJ-45 Gigabit
  • Două porturi USB 2.0
  • Două porturi USB 3.0
  • Slot card SD
  • Dimensiuni 41.3 (H) x 302 (W) x 220 (D) mm
  • Greutate 1.56 kg
  • Consum mod sleep 7.39W
  • Consum în operare 13.71W
  • Adaptor extern 60W, 100-240V

Instalare cu utilitarul QNAP Qfinder

Pentru a instala mai ușor unitatea de stocare în rețea, QNAP ne propune un utilitar care va identifica rapid unitatea și va efectua configurările necesare. Instalarea se face în câțiva pași simpli și nu poate pune probleme unui utilizator obișnuit de PC.

QNAP QFinder

QNAP QFinder


QNAP Qfinder va ghidează prin toate setările pe care trebuie să le efectuați astfel încât lucrurile să devină simple.

Sistemul de operare QNAP QTS 4.1

O unitate de stocare în rețea se deosebește față de un calculator obișnuit prin implementarea hardware a unor module specializate (RAID) și printr-un software care să gestioneze toate funcțiile de transfer și protecție a datelor. QNAP oferă QTS 4.1, un sistem de operare bazat pe Linux, prin intermediul căruia poate fi administrată unitatea Turbo NAS.

QTS 4.1 include aplicații cum ar fi: Web File Manager, Multimedia Station, Download Station, Surveillance Station, iTunes Service, UPnP Media Server, MySQL Server și QPKG Plug-in.

Galerie foto – sistemul de operare QNAP QTS 4.1

QNAP a creat un centru de aplicații pentru sistemul de operare QTS (http://www.qnap.com/i/en/app_center). Majoritatea aplicațiilor sunt gratuite iar unele dintre acestea fiind foarte utile. Fișierele și copiile de siguranță pot fi organizate în mod centralizat iar datele se pot sincroniza între calculatoare, tablete și dispozitivele mobile. Utilizatorii pot accesa fișierele de pe calculator sau direct de pe tabletă sau telefon prin intermediul aplicațiilor mobile cum ar fi: Qfile, Qmusic, Qphoto, Qmanager și VMobile.

Fotografiile, muzica și filmele pot fi accesate și administrate prin intermediul aplicațiilor Photo Station, Music Station și Video Station.

QNAP HS-210 este o soluție inteligentă pentru stocarea și administrarea fișierelor. Multitudinea de soluții inteligente furnizate de QNAP și de terțe companii transformă unitatea de stocare în rețea într-un adevărat server cloud personal.

Concluzie

QNAP HS-210 se potrivește perfect în living, are un design reușit și este foarte silențios. Unitatea de stocare are dimensiuni reduse, poate fi așezată lângă alte aparate audio-video iar sistemul de operare QTS 4.1 asigură un bun management pentru datele stocate, fie că este vorba de documente sau fișiere multimedia. QNAP HS-210 oferă un grad ridicat de siguranță datorită configurațiilor RAID, datele fiind la adăpost în cazul evenimentelor neprevăzute cum ar fi defectarea unui hard disk.

Galerie foto QNAP Silent NAS HS-210

To Top