Review

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS review

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS

Unitatea de stocare în rețea QNAP TS-469 Pro Turbo NAS (Network Attached Storage) poate intimida un utilizator care nu a lucrat cu echipamente de acest gen. Din fericire pentru cei mai mulți dintre noi, QNAP a creat un software intuitiv și simplu de folosit care nu va pune probleme unui utilizator cu cunoștințe medii în domeniul IT.

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS este în esență un computer bazat pe tehnologie Intel Atom însă software-ul face cu adevărat diferența. Unitatea de stocare în rețea beneficiază de o mulțime de servicii inclusiv pentru creare de servere proprii ce pot fi accesate prin web.

Review Qnap TS-469 PRO

QNAP dă dovadă de o bună organizare, site-ul companiei fiind foarte bine structurat iar datele și informațiile disponibile acolo unde v-ați aștepta să le găsiți. Pe site-ul QNAP găsiți în secțiunea download diverse versiuni de firmware, manuale de utilizare în diverse limbi, documentație tehnică și o serie de programe utilitare.

Review Qnap TS-469 PRO

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS beneficiază de o construcție solidă vizibilă la exterior dar mai ales la interior. Lăcașurile în care se fixează hard disk-urile sunt fabricate cu precizie astfel încât conectorii să se alinieze perfect. Metalul prezintă și el o grosime apreciabilă în această zonă astfel încât utilizatorul să nu-l poată îndoi chiar dacă forțează inserția hard disk-urilor.

Partea frontală a unității QNAP TS-469 Pro Turbo NAS este dominată de cele patru bay-uri pentru hard disk-uri SATA. Fiecare hard disk (sau SSD) poate fi scos separat și poate fi încuiat (fizic) pentru mai multă securitate. Ecranul LCD monorom oferă informații minime privind procesul de inițializare, adresele IP și starea aparatului.

Qnap TS-469 PRO

QNAP a dotat acest model cu un port USB frontal ce are un buton pentru back-up rapid al datelor pe un stick USB sau pe un hard-disk extern. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să conecteze dispozitul de stocare cu USB, să apese butonul și să aștepte finalizarea procesului de copiere. Utilizatorul poate salva datele pe alte servere NAS sau în mediul cloud (Amazon S3, Symform etc.) așa cum se descris mai jos.

Buton copiere Qnap

Soluția hardware aleasă de QNAP constă într-o platformă Intel cu procesor Atom dual-core la 2.13GHz și 1GB memorie RAM la 1333MHz. Dacă chipsetul plăcii de bază și procesorul sunt Intel, memoria RAM constă într-un modul SO-DIMM de la ADATA. Software-ul este stocat într-o memorie flash de 512MB de la Apacer. Chiar dacă pare un calculator puțin performant în comparație cu un desktop obișnuit nu trebuie să uităm că acest produs trebuie doar să stocheze datele și să le transfere la cerere.

Review Qnap TS-469 PRO

Memoria RAM poate fi mărită prin adăugarea unui alt modul SO-DIMM. Slotul pentru acest modul este poziționat pe cealaltă parte a plăcii de bază și este accesibil după ce veți desface cele trei suruburi ce prin capacul carcasei.

Slot RAM Qnap TS-469 PRO

Slot RAM Qnap TS-469 PRO

În fotografia de mai jos puteți observa cele două radiatoare din aluminiu, ce ascund chipsetul plăcii de bază și procesorul Intel Atom, precum și memoria flash de la Apacer.

Placă de bază Qnap TS-469 PRO

Placă de bază Qnap TS-469 PRO

Partea din spate a unității este rezervată porturilor și grilelor de ventilație. Qnap a montat două ventilatoare pentru TS-469 Pro Turbo NAS. Unul de dimensiuni mai mari (9cm) pentru răcirea sistemului și un altul de dimensiuni mai mici integrat în sursă. Fiind un echipament conceput să funcționeze 24 de ore din 24, răcirea trebuie să se ridice la standarde înalte chiar dacă sistemul consumă numai 43Wh.

Ventilator Qnap TS-469 PRO

Ventilator Qnap TS-469 PRO

În partea din spate, utilizatorul va găsi: două porturi eSATA, două porturi USB 3.0 pentru transfer rapid, patru porturi USB 2.0, o ieșire VGA,o ieșire HDMI și intrarea pentru alimentare.

Porturi  Qnap TS-469 PRO

Porturi Qnap TS-469 PRO

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS acceptă până la patru hard disk-uri SATA 6Gb/s sau SATA 3Gb/s de 3.5 inci. Utilizatorii pot opta și pentru unitățile de stocare de tip SSD de 2.5 inci dar vor trebui să folosească un suport de fixare așa cum se procedează la orice dektop.

Hard disk-urile SATA se fixează pe o interfață specială ce este conectată la rândul ei pe un slot PCI-E.

Interfață hard disk-uri  Qnap TS-469 PRO

Interfață hard disk-uri Qnap TS-469 PRO

QNAP postează pe site o listă de hard disk-uri recomandate și un tablet cu cele nerecomandate pentru această unitate. Având în vedere că hard disk-urile se achiziționează separat recomandăm să consultați lista disponibilă pe site-ul QNAP privind compatibilitatea.

Specificații tehnice QNAP TS-469 Pro Turbo NAS

Procesor Intel Atom dual-core 2.13GHz
Memorie ADATA SO-DIMM 1GB RAM DDR3, 1333MHz
Memorie Flash Apacer 512MB
Acceptă hard disk-uri 4 x 3.5″ sau 2.5″ SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s sau SSD-uri
Două porturi LAN RJ-45 Gigabit
LED-uri indicatoare pentru LAN, USB, eSATA, Power, HDD 1, HDD 2, HDD 3, HDD 4
Două porturi USB 3.0, cinci porturi USB 2.0 (unul frontal),
Două porturi eSATA
LCD monocrom
Dimensiuni 177 (H) x 180 (W) x 235 (D) mm
Greutate 3,65Kg
Zgomot în operare 22.4dB
Consum în modul sleep 25W, consum în operare 43W
Sursă de Alimentare Delta Electronics, 100-240V, 50/60Hz, Ieșire: 240W
Securitate fizică K-lock
Baterie CMOS Panasonic
Interfață VGA pentru mentenanță
Ventilator 9cm, 12V

Dacă partea hardware, luată separat s-ar putea să nu impresioneze, software-ul va atrage atenția în mod sigur. QNAP TS-469 Pro Turbo NAS are instalat un sistem de operare Linux care se ocupă de administrarea resurselor hardware.

Administrarea sistemului

Interfața de administrare a sistemului este simplă, bine structurată și foarte explicită astfel încât toate detaliile să fie stabilite cât mai ușor cu putință. Utilizatorul va găsi în această zonă partea de setări generale, care cuprinde informații despre numele sistemului, data, oră, parolă. Tot în această secțiune sunt stabiți parametrii ce privesc: setările rețelei, setările de securitate, alertele, gestionarea consumului de energie, copiile de siguranță și restaurările, precum și actualizările de firmware.

Dacă veți cumpăra un QNAP TS-469 Pro Turbo NAS, sistemul vă va cere prima dată să efectuați un update de firmware, semn că firma urmărește de aproape dispozitivele din piață.

Upgrade firmware QNAP TS-469 Pro Turbo NAS

Gestionarea discurilor

QNAP TS-469 Pro Turbo NAS poate gestiona până la 4 hard disk-uri cu capacitatea de 4GB fiecare pentru un total de 16GB. Discurile pot fi administrate în diverse configurații (JBOD, RAID 0, 1, 5, 5 + Hot Spare, 6,10) obținându-se configurații ce oferă mai multă siguranță pentru date (RAID 1) sau mai multă viteză la citire și scriere (RAID 5).

În această secțiune utilizatorul va putea să acceseze sub-meniurile de: Gestionare volume, Gestionare RAID, Sistem de fişiere criptate, HDD S.M.A.R.T, iSCSI și Disc virtual.

Gestionare volume QNAP

Gestionarea drepturilor de acces

Gestionarea drepturilor de acces se face extrem de simplu, administratorul putând să stabilească folderele partajate în rețea, modul de autentificare și cota de spațiu repartizată fiecăruia dintre utilizatori. Pentru a simplifica și mai mult lucrurile în cazul firmelor cu mulți angajați, administratorul poate să grupeze utilizatorii și să stabilească reguli pentru fiecare grup în parte.

partajare-foldere

Servicii de rețea

Serviciile de rețea pot fi activate și administrate individual. Accesul se face prin sub-meniuri la următoarele categorii: Microsoft Networking, Apple Networking, Serviciu NFS, Serviciu FTP, Telnet/SSH, Setări SNMP, Server Web și Descoperire serviciu de reţea. Dacă pentru un administrator de rețea serviciile FTP și și Telnet/SSH sunt vitale pentru a încărca și transfera fișiere, un utilizator obișnuit va fi încântat de posibilitatea de a crea un server web. Un site cu trafic mic poate fi instalat pe Turbo NAS fără să mai apelați la un hosting dedicat.

server web

Servere de aplicații

Serverele de aplicații oferă cele mai atractive produse pentru un utilizator ce dorește să aibă la dispoziție o unitate dedicată pentru a stoca filme și fotografii. QNAP TS-469 Pro Turbo NAS oferă următoarele servere de aplicații: Web File Manager, Multimedia Station, Photo Station, Music Station, HD Station, Download Station, Surveillance Station Pro, Server iTunes, Server media DLNA, Server MySQL, Centru QPKG, Server Syslog, Server RADIUS, Antivirus, Server TFTP, Serviciu VPN și Server LDAP.

Dacă primele din listă (Multimedia Station, Photo Station, Music Station, HD Station) sunt gândite pentru fișiere multimedia, celelalte au un caracter mai practic. Download Station este conceput pentru descărcare fișierelor de pe internet indicând adresa web sau fluxul RSS. Surveillance Station Pro (foto jos) este un software care transformă unitatea Turbo NAS într-un server de monitorizare video preluând imaginile de la camerele web IP din rețea.

Surveilence Pro

Administratorul poate crea, de asemenea, un server MySQL pentru a fi folosit împreună cu site-ul web sau un serviciu VPN. Pentru acest lucru va trebui să instalați PHPMyAdmin pe care îl puteți descărca de pe pagina oferită de QNAP.

Utilizatorul are o colecție largă de aplicații pentru server pe care le poate instala. Pachele WordPress sau Joomla pot fi descărcate și instalate pe Turbo NAS pentru a dezvolta rapid un site web. Bineînțeles, trebuie să aveți cunoștințe minime de MySQL, PHP și admnistrare web. Pentru a crea un site pașii sunt mai ceva mai complecși și presupun pe lângă achiziționarea unui domeniu (exemplu .ro) și introducerea adresei IP pentru name servere pe site-ul autorității de administrare a domeniilor (ROTLD).

mysql-qnap-nas

Copiere de siguranţă

Siguranța datelor este un aspect tratat cu foarte mare seriozitate de administratorii IT. QNAP TS-469 Pro Turbo NAS oferă mai multe modalități de salvare a datelor atât în cloud cât și pe alte suporturi externe. Back-up se poate face simplu și rapid prin inserția unui flash USB (sau a unui hard disk pe USB) și apăsarea unui singur buton pentur copiere.
Datele pot fi replicate la distanță pe un alt NAS sau salvate în cloud folosindu-vă de serviciile Amazon S3, ElephantDrive sau Symform. Utilizatorii produselor Apple pot selecta unitate NAS ca una dintre destinaţiile pentru copierea de siguranţă cu Time Machine în Mac OS X.

cloud-nas

Serviciul MyCloudNAS

Serviciul MyCloudNAS permite accesarea unității de stocare din internet folosindu-vă de site-ul dedicat de la QNAP. După activarea acestui serviciu, utilizatorul se va conecta la NAS în funcţie de numele pe care l-a ales.

mycloud-nas

TS-469 Pro Turbo NAS este recomandat firmelor mici și mijlocii care au nevoie de o platformă unificată cu opțiuni multiple de configurare și posibilitate de extindere. Prin multitudinea de opțiuni disponibile, administratorii IT vor putea să aloce rapid drepturi de acces pentru angajați și să salveze datele în mediul cloud pentru mai multă siguranță. Utilizatorii casnici pot alege această unitate pentru un mediu sigur de stocare a materialelor personale (filme, fotografii) dar și pentur a descărca și viziona filme de pe internet.

În România, QNAP TS-469 Pro Turbo NAS costă 3.500 lei și poate fi achiziționat prin intermediul magazinelor virtuale.

Galerie foto QNAP TS-469 Pro Turbo NAS

To Top