Stiri

Qualcomm va produce chipset-uri ARM pe 5 nm pentru Windows

HP Chromebook x2 11
HP Chromebook x2 11

Qualcomm își extinde gama de cipseturi bazate pe arhitectura ARM, cu modele gândite pentru portabilele Windows și Chromebook, inspirate de platformele Snapdragon 8cx Gen 3 și 7c+ Gen 3. În plus, compania își propune să susțină dispozitivele portabile de gaming cu chipset-uri Snapdragon G3x Gen 1.

Cipsetul Snapdragon 8cx Gen 3, bazat pe arhitectura Gen 2 de anul trecut, este prima platformă pe 5 nm, proiectată pentru laptopurile ultra-subțiri, fără ventilator. Compania susține că cipseturile vor oferi o performanță îmbunătățită cu până la 85% în comparație cu generația anterioară și o performanță pe watt cu până la 60% mai bună decât procesoarele x86. Alături de conectivitatea 5G și WiFi 6/6E, se spune că platforma oferă o autonomie de mai multe zile, funcții îmbunătățite pentru camera video și securitate cip-to-cloud. Utilizatorii vor putea juca jocuri la rezoluție Full HD, cu până la 120 cadre pe secundă datorită graficii Adreno.

În ceea ce privește Snapdragon 7c+ Gen 3, platforma este construită pentru PC-uri și Chromebookuri entry-level și a apărut la doar șase luni după generația anterioară. Acesta acceptă conexiuni 5G datorită includerii sistemului Snapdragon X53 5G Modem-RF. De asemenea, vă puteți aștepta la suport pentru comunicații Wi-Fi 6 și 6E.

Laptopurile cu Windows, bazate pe arhitectura ARM, nu au avut succes din cauza problemelor de compatibilitate. Problema optimizării aplicațiilor Windows pentru arhitectura ARM este la fel de costisitoare precum dezvoltarea platformei mobile. Un laptop bazat pe arhitectura ARM va trebui să poată rula pachetul Microsoft Office fără nici un fel de probleme. Chromebookuri oferă o utilitate limitată și oricum nu se bucură de un succes semnificativ pe piață.

To Top