Stiri

Raport Bitdefender pentru luna noiembrie

Amenințările informatice ale lunii noiembrie sunt listate de Bitdefender într-un nou raport publicat pentru presa din România.
Familiile Downadup (12%), Autorun (13%) sau Sality (9%) se află și în această lună în topul celor mai răspândite amenințări informatice înregistrate în România. Împreună ele cumulează aproximativ 34 de procente din totalul de malware înregistrat în rândul utilizatorilor autohtoni.

Această distribuție reflectă faptul că, în mare parte, românii nu obișnuiesc să își actualizeze sistemele de operare sau programele pe care le au instalate pe calculatoare. Mai mult chiar, 13% dintre dispozitivele de stocare externe, fie ele stickuri USB, hard-diskuri externe sau carduri de memorie, sunt infectate cu un vierme sau un troian de tip Autorun. Acestea facilitează instalarea unui virus, troian sau vierme pe calculatorul utilizatorului.

De cealaltă parte, virușii polimorfi din familia Sality sunt extrem de răspândiți pe sistemele românilor. Virusul mai întâi anexează codul propriu la fişierele de tip .exe sau .scr.; apoi, instalează pe sistem un rootkit pentru a evita detecția și deschide un backdoor cu menirea de a expune calculatorul la atacuri ulterioare sau la accesări de la distanță.

Trojan.JS.Clicker.ACK se află în urcare față de luna octombrie acumulând nu mai puțin de 2.30 procente. Clicker.ACK promovează o multitudine de produse comerciale și magazine online, redirecționând toate căutările utilizatorilor către aceste destinații care nu sunt deloc puține. În preajma sărbătorilor, acest malware poate deveni foarte activ, în special din cauza faptului că atunci utilizatorii sunt cu precădere înclinați spre achiziționarea de produse și servicii.

Tot scop comercial are și amenințarea de pe locul nouă – Gen:Variant.Adware.Hotbar.1. Acesta instalează un toolbar pentru browser pentru a-i plasa utilizatorului reclame din sfera acestuia de interes. Astfel, produsele sugerate nu sunt oferite aleatoriu, ci sunt selectate în funcție de cuvintele pe care utilizatorul le introduce în motoarele de căutare. Iar pentru asta, Adware.Hotbar monitorizează îndelung obiceiurile utilizatorului.

To Top