Review

Review QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251
QNAP Turbo NAS TS-251

Unitățile de stocare în rețea (NAS) sunt destinate cu precădere mediului de afaceri și administratorilor IT care trebuie să gestioneze volume mari de date. QNAP a identificat un nou segment de piață format din utilizatori obișnuiți care posedă volume mari de date, în special filme de familie și fotografii, pe care vor să le gestioneze individual, fără a apela la serviciile cloud. Noile unități de stocare pentru acasă s-au adaptat la cerințele utilizatorilor obișnuiți oferindu-le acestora nu numai un mediu sigur de stocare ci și instrumentele necesare pentru gestionarea arhivelor multimedia.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP este o companie cu o vastă experiență în producția de unități de stocare, atât pentru utilizatorii obișnuiți cât și pentru mediul corporate. Taiwanezii de la QNAP sunt concurați pe piața din România de companii precum Synology sau de producători care mizează puternic pe preț cum ar fi Zyxel.

QNAP Turbo NAS TS-251 este conceput pentru a fi un suport de stocare pentru filme și fotografii cu posibilitatea de redare a acestora pe televizoare și monitoare PC. Spre deosebire de modelele anteriore, QNAP Turbo NAS TS-251 are o carcasă fabricată în totalitate din plastic.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

În schimb, suportul interior pentru placa de bază și ghidajele pentru sertare sunt fabricate din metal. QNAP a redus în acest fel greutatea totală a unității, reușind să ofere un model ce cântărește numai 1.28 kilograme fără hard disk-uri. Plasticul a permis și realizarea unor mici elemente estetice care dau dispozitivului o notă mai prietenoasă.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

Partea din față a unității oferă acces la sertarele pentru hard diskuri, montarea și demontarea acestora fiind foarte simplă. Șinele pentru ghidaj poziționează precis conectorii hard diskului astfel încât pinii să facă întotdeauna contact perfect. Chiar dacă s-ar încerca montarea hard disk-urilor într-un mod gresit, acest lucru nu ar fi posibil.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

Tot în partea din față, QNAP a amplasat butonul pentru On/Off și butonul One Touch Copy ce permite copierea întregului conținut stocat pe hard disk-uri pe o unitate conectată pe portul USB 3.0 frontal.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

Partea din spate este dominată de grila de ventilație și de o serie de conectori cum ar fi: ieșirea HDMI, două porturi LAN Gigabit RJ-45, două porturi USB 2.0, un port USB 3.0 și conectorul pentru alimentare.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, carcasa interioară a modelului este confecționată din metal pentru a oferi o prindere mai solidă și o răcire mai bună.

Specificații QNAP Turbo NAS TS-251

  • Procesor Intel Celeron 2.41GHz, dual-core, (până la 2.58GHz)
  • Memorie RAM Apacer 1GB SOD 1.35V PC3-12800 CL11 extensibilă până la 8GB
  • Memorie Flash Apacer 512MB
  • Sertare pentru două hard diskuri sau SSD-uri SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/ de 3.5 inci sau de 2.5 inci
  • Două porturi LAN Gigabit RJ-45
  • Indicatoare LED Status, LAN, USB, HDD 1, HDD 2
  • Porturi 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, Kensington
  • Dimensiuni 168.5 x 102 x 225 mm
  • Greutate 1.28KG
  • Consum Standby 0.47W, în operare 19.22W, cu hard disk-urile în standby 10.28W
  • Adaptor extern 60W, 100-240W
  • Ventilator 7cm, 12V

Pentru test am ales două hard diskuri Seagate NAS 4000GB ST4000VN000 ce ne-au oferit o capacitate brută de 4TB fiecare.

Seagate NAS  4000GB ST4000VN000

Seagate NAS 4000GB ST4000VN000

Nu toate hard diskurile sunt compatibile cu unitățile NAS. Pe siteul QNAP există o pagină pentru fiecare unitate în parte unde puteți vedea hard diskurile recomandate și modelele incompatibile, care nu funcționează împreună cu TS-251. http://www.qnap.com/i/en/product_x_grade/product_intro.php?g_cat=1&II=142&hf=old

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

Producătorul recomandă în schimb hard diskurile construite special pentru unitățile de stocare în rețea cum sunt cele de la Seagate sau WD. Pe acestea le puteți identifica mai ușor după denumirea ce include prescurtarea NAS. Un hard disk pentru NAS are un alt regim de funcționare fiind solicitat mai mult decât cel al unui desktop. Fiabilitatea ridicată și optimizările speciale pentru serverele de stocare îmbunătățesc comportamentul unității Turbo NAS.

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

QNAP Turbo NAS TS-251

Software pentru QNAP Turbo NAS TS-251

Softwareul este cel care face diferența dintre un sistem inert și un dispozitiv cu o mulțime de posibilități. QNAP a lucrat mult la sistemul de operare QTS iar aplicațiile specializate pe care le oferă schimbă radical comportamentul produsului dacă ar fi să ne raportăm la modelele ieftine existente pe piață.

QNAP acordă o atenție deosebită softwareului drept urmare vor exista updateuri periodice pentru sistemul de operare, pentru firmware și pentru aplicațiile disponibile odată cu acesta. În momentul instalării unității QNAP Turbo NAS TS-251 am primit o notificare pentru updateul firmwareului. Updateul firmwareului nu presupune cunoștințe speciale din partea utilizatorului. Procesul este automat și se derulează printr-un singur click. După instalarea cu succes a updateului, unitatea rulează firmwareul 4.1.0 (build 20140627).

Update Firmware QNAP Turbo NAS TS-251

Update Firmware QNAP Turbo NAS TS-251

Utilizatorii care urmăresc exploatarea posibilităților multimedia pe care le oferă unitatea vor folosi cu siguranță aplicațiile pentru managementul fișierelor audio/video/foto inclusiv funcția de transcodare online și offline a filmelor. Datorită noului procesor Intel Celeron, tactat la frecvența de 2.41GHz, QNAP Turbo NAS TS-251 are capacitatea de a transcoda în timp real filmele stocate pe unitate. Filmele Full HD de mari dimensiuni, stocate pe NAS, vor putea fi urmărite pe telefon sau tabletă prin intermediul conexiunilor mobile lente din orice colț al lumii. Transcodarea acestora către un format mai comprimat, acceptat de dispozitivul mobil, la o rezoluție mai mică se poate face în timpul în care urmăriți filmul.

Sistemul de operare QTS este livrat în varianta de bază, unele dintre aplicațiile care vă permit managementul fișierelor multimedia se vor descărca din magazinul QNAP App Center. Majoritatea aplicațiilor sunt gratuite și pot fi instalate rapid printr-un singur click, altele cum ar fi Surveillance Station vor necesita repornirea sistemului.

Pentru a testa funcțiile multimedia am instalat și configurat aplicațiile: Photo Station, Music Station, Video Station, HD Station with XBMC și Happy Get II. Aceasta din urmă permite descărcarea filmelor de pe Youtube și stocarea lor pe unitatea NAS. În acest caz este necesară consultarea termenilor și condițiilor, fiecare clip Youtube având specificat dacă materialul video poate fi copiat.

Video Station oferă posibilitatea de a administra și de a rula fișierele video stocate pe NAS. Rularea fișierelor se poate face la orice rezoluție cuprinsă între 240p și 1080p transcodarea filmelor fiind realizată în timp real. Atunci când are loc operațiunea de transcodare nu mai puteți sări peste anumite secvențe din film, rularea realizându-se de la un capăt la altul. Fișierele video pot fi rulate și pe smartphone sau tabletă odată ce v-ați conectat la dispozitivul NAS de acasă. QNAP oferă aplicațiile: Qfile, Qmanager, Qmusic, Qget, Qremote și Vmobile pentur a administra de la distanță unitatea Turbo NAS.

QNAP nu a uitat că noul produs se adresează utilizatorilor obișnuiți și nu specialiștilor din centrele de date, drept urmare a dotat noul model cu posibilitatea de a transmite wireless filmele stocate pe unitate către un televizor (sau către tabletă/laptop/telefon). Filmele pot fi rulate prin DLNA sau AirPlay, în funcție de echipamentele pe care le aveți în casă.

QNAP Turbo NAS TS-251 integrează aplicația Virtualization Station, utilizatorii având posibilitatea să instaleze mai multe sisteme de operare pe același sistem. Puteți rula Windows, Linux sau Unix pentru a extinde posibilitățile software. Dacă doriți să instalați Windows pe QNAP Turbo NAS TS-251 veți avea nevoie de un upgrade al memorie RAM, valoarea recomandată fiind de 4GB.

Una dintre cele mai importante facilități ale unui NAS o reprezintă stocarea în siguranță a datelor. Indiferent dacă există căderi de tensiune, hard diskuri care se defectează sau amenințări informatice, utilizatorul trebuie să-și poată restaura rapid toate informațiile înmagazinate. QNAP Turbo NAS TS-251 rulează sistemul de operare QTS, dezvoltat pe baza unui nucleu Linux, drept urmare unitatea NAS de la QNAP nu se confruntă cu un număr mare de amenințări informatice, așa cum e cazul sistemelor cu Windows. Mai mult, utilizatorii au posibilitatea de a instala programe antivirus de la producători renumiți așa cum se poate proceda cu orice alt calculator.

Software de backup pentru QNAP Turbo NAS TS-251

Software de backup pentru QNAP Turbo NAS TS-251

Pe lângă aceste plusuri pe care le oferă sistemul, QNAP oferă aplicații pentru salvarea și replicarea datelor în timp real și programat. Aplicația Backup Station reunește toate funcțiile pentru salvarea datelor, inclusiv pe cel pentru Amazon S3 și ElephantDrive. Cei care doresc backup în timp real pot folosi RTRR (Real-Time Remote Replication), datele fiind transferate prin FTP direct pe serverul din cloud, sau pe un alt NAS.

QNAP NetBak Replicator poate funcționa împreună cu sistemele de operare Windows și Mac oferind posibilitatea de a salva rapid arhivele de mail, documente sau fișiere multimedia. Există, de asemenea, și posibilitatea de a utiliza software de la companii terțe sau de salva datele în cloud.

Aplicații mobile și sincronizare

QNAP oferă o serie de aplicații mobile cu ajutorul cărora puteți accesa conținutul stocat pe NAS direct pe mobil sau tabletă, oriunde v-ați afla. Aplicația Qfile oferă funcții pentru managementul și partajarea conținutului aflat pe NAS și încărcarea fișierelor pe dispozitivul mobil.

Utilizatorul poate accesa conținutul și poate crea linkuri de download pe care să le trimită altor persoane. Aplicația Qfile poate fi instalată pe dispozitive mobile cu Android, iOS sau Windows Phone 8.Cu ajutorul aplicațiilor Qfile, Qmusic, Qphoto, Qmanager și VMobile, utilizatorii pot organiza în mod centralizat fișierele și copiile de siguranță, pot sincroniza fișierele între calculatoare, tablete/telefoane și pot partaja informațiile pe internet.

Accesorii și adaptorul extern

QNAP Turbo NAS TS-251 este livrat fără hard diskuri, acestea urmând să fie achiziționate separat de către utilizator. În schimb, în pachet există tot ceea ce e necesar pentru punerea rapidă în funcțiune a aparatului.

Adaptorul extern de alimentare are dimensiuni reduse și o formă compactă pentru a se așeza mai bine lângă priză. Adaptorul oferă un curent continuu la tensiunea de 12V și intensitatea de 5Ah. Tensiunea de 12 volți este folosită de o mulțime de aparate electrice, fiind un standard pentru automobile, în consecință, adaptorul poate fi folosit (ocazional) și la alte sarcini sau poate fi ușor înclocuit în cazul în care se defectează.

QNAP Turbo NAS TS-251 cu adaptor extern

QNAP Turbo NAS TS-251 cu adaptor extern

QNAP a mai adăugat în pachet două cabluri ethernet, șuruburile pentru prinderea hard diskurilor și un mic manual de utilizare.

Concluzie

QNAP Turbo NAS TS-251 este o unitate ideală pentru cei care doresc să aibă propriul server de stocare cu servicii cloud. Unitatea poate gestiona volume mari de informații, în condiții sigure, fără teama de a pierde datele. Sistemul de operare QTS și aplicațiile specializate oferă toate serviciile de care utilizatorul are nevoie, într-un mod cât mai simplu posibil.

Galerie foto QNAP Turbo NAS TS-251

To Top