Review

Review QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro
QNAP Turbo NAS TS-453 Pro
QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Serverele de stocare pentru persoanele particulare și pentru firmele mici sunt o opțiune perfectă pentru cei care vor să aibă un control deplin asupra datelor personale. Profesioniștii ce lucrează cu proiecte stocate digital, indiferent că vorbim de designeri, programatori, arhitecți sau fotografi, doresc să-și păstreze rezultatele muncii lor pe un suport sigur, redundant și greu accesibil pentru o persoană din afara firmei. Scandalul #thefappening, în care vedetele de la Hollywood și-au văzut fotografiile intime publicate pe internet, a adus din nou în discuție securitatea serviciilor publice de cloud.

Securitatea acestor servicii nu este totală. Serviciile de informații din țările puternice au acces neîngrădit la informațiile stocate în centrele de date iar angajații companiilor de cloud și hackerii bine informații pot sustrage datele pe care utilizatorii le cred în siguranță. Rapoartele publicate recent de Kaspersky indică și mai multe breșe de securitate, unele dintre acestea fiind mecanisme gândite din timp prin care se urmărește crearea unor instrumente de control pentru accesarea de la distanță a calculatoarelor. O singură regulă se aplică: Informațiile care au plecat de pe calculatorul tău numai sunt ale tale, ele sunt publice.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Serverele de stocare pentru utilizatorii particulari și firmele mici oferă un grad sporit de securitate dacă sunt administrate și configurate corect. Acestea am mai multe etaje de protecție iar datele ce sunt stocate pot fi criptate cu algoritmi puternici.

Mai multă securitate cu QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro este un server de stocare destinat companiilor și profesioniștilor care doresc să înmagazineze cantități mari de date, în condiții de siguranță, fără să plătească un abonament pentru servicii de cloud. TS-453 Pro are dimensiuni compacte, nu este zgomotos în timpul funcționării și are un consum redus de energie.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Pe exterior, TS-453 Pro este protejat de o carcasă metalică în întregime ce ascunde privirii componentele interioare. În partea frontală găsim cele patru sertare pentru hard disk-uri, cu parghia pentru demontare și mecanismul de închidere, afișajul LCD, butonul power, butonul de backup rapid cu portul USB aferent și un buton dublu (select și enter) ce ne permite navigarea rapidă prin meniu.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Specificații QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

  • Procesor Intel Celeron 2.0GHz quad-core (frecvență burst până la 2.41GHz)
  • Memorie DRAM 2GB DDR3L, două sloturi disponibile, (8G pentru versiunea TS-453 Pro-8G)
  • Memorie flash 512MB DOM
  • Acceptă patru hard-diskuri (sau SSD) SATA de 3.5 inci sau de 2.5 cu adaptor, sistemul este livrat fără hard diskuri, vezi lista hard diskurilor compatibile la www.qnap.com/compatibility
  • 4 porturi Gigabit RJ-45 Ethernet
  • Indicatoare LED Status, LAN, USB, HDD 1-4
  • 3 porturi USB 3.0 (2 în spate, unul în față), 2 porturi USB 2.0 pe partea din spate
  • Port HDMI
  • Slot pentru cablu de securitate Kensington
  • Butoane Power, Copiere printr-un click, reset
  • Receptor IR compatibil MCE
  • Dimensiuni 177 x 180 x 235 mm
  • Greutate 3.65 kg
  • Consum 20W cu hard diskurile în standby, 33.1 W cu cele patru hard diskuri în operare
  • Sursă de alimentare ATX 250W, 100-240V
  • Ventilator 9cm, 12V

Partea din spate este rezervată porturilor și gurilor de ventilație. Aici observăm două porturi USB 3.0, două porturi USB 2.0, port HDMI, patru porturi Gigabit LAN, slot Kensington, slotul pentru alimentare și un buton pentru resetarea parametrilor de rețea și a parolelor.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Pentru construcția acestui model, QNAP a apelat la procesoarele Intel Celeron cu patru nuclee la frecvența de 2GHz (burst până la 2.41GHz ). Procesorul este construit cu ajutorul fotolitografiei pe 22 nanometri având o eficiență energetică ridicată, foarte importantă pentru echipamentele cu regim de funcționare non-stop. Placa de bază are două sloturi pentru memorii DDR3L, unul dintre acestea fiind ocupat cu un modul de 2GB. Cei care doresc să facă un upgrade al memorie RAM trebuie să ia în considerare că cele două sloturi acceptă module de memorie identice. Pentru această oprațiune consultați manual dispozitivului înainte de a cumpăra modulele de memorie. Datele pot fi transferate în rețea prin intermediul celor patru porturi Gigabit LAN, TS-453 Pro oferind viteze la scriere/citire de până la 415MB/s. QNAP Turbo NAS TS-453 Pro poate crita și decripta informațiile stocate cu algoritmul AES-256 bit la viteze de până la 70MB/s, crescând semnificativ securitatea datelor stocate.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Hard-diskurile SATA 6Gb/s trebuie alese cu grijă pentru a fi compatibile cu unitatea QNAP. O listă a hard diskurilor compatibile o puteți găsi la adresa: www.qnap.com/compatibility.

TS-453 Pro este dotat cu o sursă de alimentare internă (ATX 250W, 100-240V) ce se răcește printr-o grilă vizibilă în partea din spate. Sistemul este răcit per total de un singur ventilator de 9cm, alimentat la 12V.

Configurarea volumelor de stocare

În testul nostru am folosit hard diskuri Seagate ST4000VN000 special construite pentru serverele de stocare NAS. Identificarea unității NAS în rețea se poate face foarte simplu cu ajutorul utilitarului QFinder.

QNAP QFinder

QNAP QFinder

Cele trei hard diskuri de 4TB fiecare au fost configurate inițial în RAID 5, obținându-se o capacitate totală de stocare de 7.26TB. În cazul RAID 5 beneficiem de o rată de transfer crescută și o paritate scrisă pe toate hard diskurile. În cazul în care un hard disk cedează, matricea RAID 5 rămâne intactă.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

Utilizatorii care urmăresc redundanță totală pot alege RAID 1 cu formele sale se mirroring. Pentru realizarea unei matrici RAID 1 sunt necesare două hard diskuri, informația fiind scrisă în oglindă pe fiecare dintre acestea. În cazul în care unul dintre hard diskuri se defectează informațiile rămân scrise pe hard diskul funcțional. După înlocuirea hard diskului defect informația este pur și simplu copiată după hard diskul funcțional și matricea RAID 1 va fi refăcută.

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro RAID 5

QNAP Turbo NAS TS-453 Pro RAID 5

În cazul RAID 1, două hard diskuri cu o capacitate totală de 8TB ne oferă un spațiu util de numai 4TB însă beneficiem de o siguranță crescută a datelor. Desigur, există și posibilitatea ca informațiile de pe matricea RAID 1 să fie sincronizate în mod automat cu un serviciu cloud așa cum este Amazon S3, Amazon Glacier, Google, RackSpace, HP Cloud, IBM SoftLayer sau un orice al cloud compatibil WebDAV.

Magazinul de aplicații QNAP App Center

Magazinul QNAP App Center oferă o serie de aplicații dezvoltare de QNAP și de partenerii săi. Aplicațiile sunt în cele mai multe cazuri specializate dar există și aplicații multimedia ce pot fi folosite de persoanele fizice ce doresc un control mai profund asupra informațiilor personale. Firmele mici ar putea fi interesate de aplicațiile de management al conținutului cum ar fi WordPress sau Drupal. Utilizatorii particulari se vor bucura de HappyGet 2, ce permite descărcarea filmelor de pe Youtube și stocarea lor pe NAS, și de PhotoStation.

Happy Get

Happy Get

Desigur, aplicațiile din App Center sunt mult mai diverse și așteaptă să fie descoperite de utilizatori. QNAP oferă chiar și un client pentru administrarea torentelor și descărcarea de conținut de pe internet pe NAS prin legături peer-to-peer.

QNAP App Center

QNAP App Center

Firmele mici își pot crea propriile siteuri cu vânzare online prin instalarea unor aplicații precum PrestaShop sau osCommerce iar atunci când afacerea se dezvoltă și numărul de vizitatori crește, să migreze către un serviciu cloud.

Accesoriile opționale constau în memorii RAM de DDR3L de 2GB, 4GB și 8GB și într-o telecomandă infraroșu pentru controlul de la distanță. QNAP Turbo NAS TS-453 Pro acceptă soluții de extensie a stocării pentru afacerile ce lucrează cu arhive mari. Capacitatea brută a de stocare poate ajunge până la 72TB.

Galerie foto QNAP Turbo NAS TS-453 Pro

To Top