Review

Review: ROG PBT Doubleshot Keycap Set – arta tastării

Capace taste ROG PBT Doubleshot Keycap Set
Capace taste ROG PBT Doubleshot

S-ar putea să ți se pară la fel de ciudat să citești un review pentru tastele unei tastaturi pe cât de ciudat mi se pare mie să-l scriu. Pentru că nu avem aici piese interne în mișcare sau vreun cip integrat cu funcții software utile. Sunt doar niște taste care se montează pe switch-urile Cherry MX ale unei tastaturi mecanice. Aproape că nu-ți vine să crezi că încă mai ești în sfera IT. Dar ești și încă foarte ferm implantat într-un domeniu crucial: interfața fizică dintre om și mașină.

ROG PBT Doubleshot Keycap Set m-a învățat cât de importantă este o astfel de interfață pe care, ca să fiu sincer, nu dădeam doi bani înainte să simt pe propria piele beneficiile unei taste cu adevărat bine făcute.

De multe ori, pentru necunoscători, tastaturile intră în sfera produselor IT pentru care există o preocupare doar când se strică. La fel ca plăcile de bază, spre exemplu, ele sunt acolo tot timpul și merg. Ce altceva ar mai fi de zis? Acum, după o experiență extinsă cu tastele premium ROG, aș putea scrie dacă nu un mini-roman, măcar o mică nuvelă despre cum îți poate schimba viața o tastatură bună și îți voi împărtăși și ție (doar) câteva gânduri pe acest subiect.

Mai întâi, despre ce vorbim aici?

Pe scurt, ROG PBT Doubleshot Keycap Set e o colecție extinsă de taste destinate în principal gamerilor, care acoperă o largă varietate de aranjamente de taste de pe diverse tipuri de tastaturi mecanice cu switch-uri Cherry MX sau cu switch-uri care au axe în formă de cruce în stilul Cherry.

Aceste taste premium sunt deosebit de rezistente și sunt fabricate dintr-un material plastic numit PBT, având tije scurtate și profiluri cu înălțime medie, ceea ce duce la o mai bună stabilitate a clicurilor și o durată de viață mai lungă. Implementarea ASUS pentru taste PBT nu este singura de pe piață, însă mi se pare cea mai completă și mai bine finisată dintre toate.

Capace taste ROG PBT Doubleshot Keycap Set

Capace taste ROG PBT Doubleshot

Pentru că sigur te-am făcut curios, află că polibutilenul tereftalat (PBT) face parte din familia de poliesteri termoplastici. PBT- ul este un polimer semicristalin utilizat în principal în procese de injecție pentru aplicații tehnice și ca izolator în industria electrică și electronică. PBT este rezistent la solvenți, se micșorează foarte puțin în timpul formării, este puternic din punct de vedere mecanic, rezistent la căldură până la 150 °C (sau 200 °C cu armătură din fibră de sticlă) și poate fi tratat cu substanțe ignifuge pentru a-l face rezistent la ardere.

Dar pentru tastaturile care ne interesează pe noi, tastele din PBT oferă o senzație premium și o rezistență în timp foarte bună. În cazul specific al acestui set de la ASUS, designul optimizat al înălțimii tijei și profilul cu înălțime medie reduc clătinarea tastelor și asigură o ergonomie mai bună, iar inscripțiile perfecte și futuriste ROG și finisajul translucid oferă o iluminare a tastelor stilată.

Tastele sunt fabricate printr-un proces precis de turnare prin injectare dublă de plastic, iar aspectul translucid care rezultă oferă tastaturii tale o iluminare de o consistență perfectă și un aspect care este inconfundabil ROG. Materialul are o rezistență la uzură superbă a suprafeței, pentru a preveni formarea de zone lustruite pe tastele intens folosite, cum se întâmplă atât de frecvent la tastele din plastic ABS pe care le întâlnim la marea majoritate a tastaturilor.

Încă o dată, mai cu feeling

Acum, că am terminat cu detaliile tehnice, voi încerca să-ți povestesc de ce sunt atât de speciale aceste taste, ceea ce nu-mi vine deloc ușor. Senzațiile sunt lucruri foarte subiective și nu sunt neapărat identice pentru toată lumea. Dar consensul general în rândul celor care au folosit aceste taste este unul deosebit de pozitiv și conține o serie de elemente comune, la care subscriu și eu.

Capace taste ROG PBT Doubleshot Keycap Set

Capace taste ROG PBT Doubleshot

Faptul că tastele nu se tocesc ușor înseamnă o priză excelentă la atingere. Nu vei mai avea aproape deloc experiența ratării unui caracter pentru că ți-a alunecat degetul pe vreo tastă. Apăsarea este precisă și produce rezultate de fiecare dată, datorită unui design optimizat al înălțimii tijei și profilului cu o înălțime medie. Tija mai scurtă înseamnă că tastele nu se vor clătina aproape deloc și vor activa fără erori switch-ul de fiecare dată. Înălțimea medie facilitează tranziția degetelor de la o tastă la alta, cu o minimă flexare a lor. Combinate, rigiditatea tastelor, activarea precisă și poziția comodă și relaxată a degetelor duc la o creștere sesizabilă a vitezei de tastare și la o rată a erorilor semnificativ mai mică.

Practic, faptul că folosesc taste PBT pe tastatura mea ROG Strix Scope TKL cu switch-uri Cherry MX Red înseamnă că mi-a luat doar aproximativ trei sferturi din timpul pe care l-aș fi petrecut dacă scriam review-ul acesta cu vreuna dintre tastaturile mele mai vechi. Ca o notă personală, aș menționa și totodată recomanda folosirea de o-ring-uri, întrucât tastele care se lovesc direct de switch-ul Cherry MX produc un mic șoc și un sunet un pic spart. Cu o-ring-uri, care sunt mici inele din cauciuc care se montează pe tija tastei, șocul va deveni imperceptibil și zgomotul se va diminua considerabil. Dar ai grijă să folosești o-ring-uri transparente. Eu am avut inițial unele negre, dar acestea obturau lumina atât de mult încât era vizibilă doar jumătate din litera inscripționată. Dacă nu tastezi prin metoda oarbă și ai nevoie să vezi tastatura, jumătățile de literă te vor confuza întrucâtva și îți vor răpi din plăcerea de a admira superba iluminare RGB. Eu unul am renunțat complet la o-ring-urile negre până m-au venit cele transparente. Aviz amatorilor!

ROG PBT Doubleshot Keycaps se potrivesc cu aranjamentele majorității tastaturilor mecanice 104/105 (U.S., U.K.). Setul de taste este însă compatibil și cu tastaturile din seria ROG Strix Scope (sunt incluse tastele Stealth și tasta Ctrl extinsă). Tastele se potrivesc, de asemenea, cu majoritatea comutatoarelor cu tije în formă de cruce și au stabilizatoare atât pentru tastaturi opto-mecanice, cât și mecanice.

Concluzia?

Dacă nu te-ai prins încă, recomand cu entuziasm acest set de taste PBT, care vor spori sesizabil confortul și viteza tastării și vor înnobila orice tastatură mecanică sau opto-mecanică cu axe ale switch-urilor în formă de cruce, compatibile cu formatul Cherry MX. Dacă la confort și viteză mai adaugi și precizie, nu văd ce altceva ți-ai mai putea dori de la o tastatură în afară de a scrie singură după dictare. Probabil că o să vină și aia, dar, pentru moment, implementarea se numește secretară 🙂 Ceea ce-ți dorim și ție!

VEZI PREȚUL ONLINE

Evaluarea PC News

Design
Performanță
Ergonomie
Durabilitate

Best performance

Setul de taste PBT de la ASUS ROG oferă o senzație premium și viteză și precizie sporite în timpul tastării pe tastaturi mecanice sau opto-mecanice cu axe ale switch-urilor în fomă de cruce, compatibile cu Cherry MX. Un upgrade incredibil de util!

Evaluarea cititorilor: Fii primul care evaluează!
To Top