Review

Noul șerif din shootere: ROG Falchion RX Low Profile

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile
(CREDIT: PCNEWS.RO)

În Evul Mediu, un Falchion era o sabie curbată cu un singur tăiș, care a devenit arma secundară favorită a multor cavaleri medievali, grație manevrabilității sale și a forței pe care o poate dezvolta. În zilele noastre, Falchion-ul rămâne tot o armă, dar de data aceasta face parte din redutabilul arsenal dezvoltat de ASUS, cu care orice războinic digital poate duce orice luptă virtuală cu maximă precizie.

Prima generație a tastaturilor ROG Falchion s-a remarcat rapid prin aspectul compact dat de formatul 65%, care elimină blocul numeric și rândul de taste funcționale pe care îl au tastaturile clasice, dar păstrează tastele direcționale și o parte din cele de navigare. Cu toate acestea, întreaga funcționalitate a unei tastaturi tradiționale se regăsește și pe tastaturile compacte grație tastei FN (Function), care permite apelarea funcțiilor care nu mai au o tastă dedicată.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Formatul compact și comutatoarele mecanice Cherry MX, la care se adaugă capacele tastelor construite din PBT cu dublă injecție care permite ca inscripțiile de pe taste să fie translucide au fost principalele elemente atractive ale primei generații. Acum, cum probabil bănuiești deja, Falchion a ajuns la o a doua generație, semnificativ mai spectaculoasă și mai performantă decât prima.

Comutare hummanum est

ASUS ROG Falchion RX Low Profile este cea mai nouă membră a familiei Falchion, adăugând ofertei originale un format mult mai suplu, precum și un set de excelente comutatoare opto-mecanice ROG RX Red cu profil redus, care sunt primele comutatoare dezvoltate de ROG, după o perioadă de cercetare extinsă si testare și reglaje fine foarte amănunțite. Rezultatul  este un comutator cu un format inedit, care în locul obișnuitei tije cilindrice are un cadru pătrat prevăzut cu patru orificii în colțuri, pe care se montează cele patru piciorușe ale capacelor de taste. Aspectul comutatorului este destul de futurist și inspiră forță, și chiar dacă piciorușele de pe capacele tastelor par fragile, odată montate tastele devin foarte stabile și ar trebui să depui ceva efort pentru a le rupe. Dacă de obicei nu tastezi ca maniacul și nu ești genul care dă cu pumnul în tastatura pe forumuri, este puțin probabil să întâmpini vreo problemă.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Punctul de acționare aflat la 1,5 mm asigură o cursă satisfăcătoare a tastelor și o intrare extrem de rapidă a datelor. Forța inițială cu care trebuie să apeși este de 40gf, ceea ce previne intrările eronate rezultate din apăsări accidentale, iar apoi urcă până la 55gf pentru un recul perfect. Apăsarea este lină și liniară iar timpul de răspuns pare instantaneu. Spre deosebire de alte comutatoare mecanice tradiționale, cele ROG RX au o întârziere a clicului de intrare aproape de zero, ceea ce îți va permite să fii întotdeauna un pic mai rapid decât oponenții tăi din jocuri.

Iluminare centrală uniformă

Comutatoarele opto-mecanice ROG RX au beneficiul considerabil al unei iluminări uniforme, care arată foarte bine. Lumina de la LED vine prin tija pătrată și ajunge pe toate suprafețele translucide ale capacelor tastelor într-un mod optim. Soclurile pentru comutatoare tradiționale au LED-ul de iluminare montat fie în partea de sus, fie în partea de jos a tastei iar dacă inscripția de pe capacul tastei e în poziția opusă, iluminarea va fi sensibil diminuată.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Iluminarea care vine din centru se distribuie uniform pe toată suprafața capacului tastei, iar inscripțiile devin foarte vizibile, fără să apară scăpări de lumină, ceea ce-i conferă tastaturii posibilități extinse de personalizare. Ca să-ți faci o idee, dacă ești familiar cu sistemul comutatoarelor Romer G ale lui Logitech, suntem siguri că vei aprecia și sistemul de iluminare al lui ROG Falchion.

Design utilitar

ROG Falchion RX Low Profile include elemente de design care nu doar că arată spectaculos, ci au și o utilitate bine definită, cum este cazul barei tactile de  pe latura de sus a tastaturii, care permite ajustarea volumului , controlul redării multimedia și al iluminării tastelor și alte lucruri utile, precum o funcție de zoom in și out. Aceste se activează și se reglează cu ajutorul softului Armoury Crate. De menționat că Indicatorii LED arată ajustările în timp real.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Capacul tastaturii are și el mai multe funcții. Atunci când transporți tastatura, capacul previne deteriorările accidentale, iar când ai terminat lucrul o poți acoperi pentru a preveni depunerea prafului. În timpul utilizării tastaturii, capacul poate servi drept suport stabil, grație materialului spongios cauciucat cu care este căptușit.

Cele două seturi de piciorușe rabatabile permit reglarea înclinării tastelor, ceea ce are drept efect o tastare mai confortabilă.

Receptorul ROG Omni permite conectarea wireless la o tastatură compatibilă și la un mouse compatibil în același timp, deci vei folosi doar un singur port USB al computerului pentru asta, fără vreun compromis în materie de performanță.

Switchuri, port si prindere dongle ROG Falchion RX Low Profile

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Senzații excepționale   

Senzația tastării este acel lucru care te atrage la o tastatură bună poate chiar fără să conștientizezi asta. Pentru o senzație satisfăcătoare, sunetul tastelor este crucial, iar ROG Falchion RX Low Profile oferă un sunet „thocky” dar nu tocmai. Senzația este aproape identică cu cea oferită de comutatoarele mecanice hot-swap pe care pasionații le lubrifiază manual. Chiar dacă aspectul tastaturii seamănă foarte mult cu cel al tastaturilor pentru laptop, cursa tastelor este mult mai bună, oferind un feedback bun și un recul rapid.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Aspectul compact este un alt element deosebit de atractiv al acestei tastaturi. Cu o lungime de doar 306mm, Falchion oferă un format 65% într-o ramă 60% cu un profil de 26,5 mm încorporează cu măiestrie tastele săgeată și de navigare. Formatul compact va elibera un spațiu destul de amplu pe birou, care va fi imediat acaparat de mâna cu care folosești mouse-ul, ceea ce este o veste excelentă, mai ales pentru gameri.

Tastatura gaming ROG Falchion RX Low Profile (Foto: PCNEWS.RO)

Comutatoarele vin pre-lubrifiate ceea ce reduce considerabil zgomotele și asigură o tastare lină și rapidă. În plus, Falchion vine cu două straturi de spumă siliconică integrate, care elimină cu succes orice ecouri sau ping-uri de la comutatoare, dând acel sound aproape „thocky”, atât de apreciat de entuziaștii moding-ului  tastaturilor.

Ar mai fi de menționat faptul că îi poți iluminarea fie cu utilitarul Armoury Crate de la ASUS, fie direct din Windows, cu ajutorul Windows Dynamic Lighting.

ASUS ROG Falchion RX Low Profile - Setări

ASUS ROG Falchion RX Low Profile – Setări (Foto: PC News)

Premiu Best ChoiceUna peste alta, dacă vrei o tastatură de gaming compactă și foarte performantă ROG Falchion RX Low Profile bifează cam tot ce ți-ai putea imagina și este suficient de flexibilă pentru a fi conectată în trei moduri, prin Bluetooth (până la trei dispozitive simultan), radio în banda de 2,4 GHz cu ajutorul tehnologiei wireless ROG SpeedNova, sau prin clasicul cablu USB. Ce altceva mai ai nevoie?

 

Evaluarea PC News

Performanță
Design
Silențiozitate
Conectivitate

Best choice

ASUS ROG Falchion RX Low Profile este un mix perfect între o tastatură generalistă compactă și extrem de portabilă și una dintre cele mai letale arme cunoscute de gamer.

Evaluarea cititorilor: 5 ( 1 voturi)
To Top