Review

REVIEW: ROG Strix SCAR III G531GW pentru jocuri la superlativ

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW
Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

De obicei, un laptop de gaming capabil de performanțe extreme este găzduit de o carcasă suficient de încăpătoare pentru toată tehnologia pe care o încorporează de obicei o astfel de mașinărie. De aceea, un prim contact cu ROG Strix SCAR III te va surprinde plăcut, dar te va și îngrijora un pic. Va putea oare un laptop care pare mai degrabă creat pentru multimedia și (relativă) mobilitate să ruleze decent jocurile video solicitante de producție recentă?

Performanță care promite și se ține de cuvânt

Este suficient să arunci un ochi pe specificații și te vei liniști imediat când vei vedea un procesor Intel Core™ i7-9750, 16 GB RAM și o placă grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 2070 cu 8 GB VRAM GDDR6, care, trebuie subliniat, nu este varianta ușor „diluată” Max-Q, în pofida profilului suplu al acestui laptop. Performanța promisă înainte să apeși măcar butonul de pornire este extrem de atractivă. Dar dacă citești mai departe specificațiile, vei vedea că te așteaptă un ecran IPS Full HD de 15,6 inchi cu o rată de reîmprospătare de 240 Hz, cu un timp de răspuns de 3 ms și care acoperă 100% spațiul de culoare sRGB. Este cel mai rapid ecran de laptop de gaming de pe piață (chiar dacă recent s-au anunțat și de 300 Hz) și îți va oferi o experiență cu adevărat specială.

Specificații lui ROG Strix SCAR III (G531GW)

  • Procesor: Intel® Core™ i7-9750H
  • Placă grafică: NVIDIA® GeForce RTX™ 2070 cu 8 GB VRAM GDDR6
  • Memorie: 16 GB DDR4 2666 MHz SDRAM
  • Stocare: SSD 512 GB M.2 NVMe PCIE 3.0 + SSHD 1 TB
  • Ecran: IPS de 15,6 inchi Full HD (1920 x 1080), 240 Hz, 3 ms, 100% sRGB
  • Tastatură: Chiclet cu iluminare de fundal, N-key rollover, RGB per tastă, RGB 4 zone, Aura Sync, Hotkeys (Volum jos, volume sus, mute, HyperFan, Armoury Crate)
  • Audio: 2 boxe de 4W cu tehnologie Smart AMP, microfon
  • Conectivitate: 1 x Tip C USB 3.2 (GEN2) cu DP, 3 x Tip A USB 3.2 (GEN1), 1 x HDMI 2.0b, 1 x jack audio 3,5 mm / 1 x jack audio mic-in (Combo Jack), 1 x RJ45 LAN, 1 x Keystone
  • Baterie: 230 W
  • Conectivitate: Wi-Fi Gigabit Intel® 802.11ac (2×2) cu suport Rangeboost, Bluetooth 5.0
  • Dimensiuni: 360 x 275 x 24,9 mm
  • Greutate: 2,57 Kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Sigur că vei apăsa instantaneu butonul de pornire, după care vei constata că această mașină se ține cu prisosință de promisiunile pe care ți le-au făcut specificațiile. Pentru că performanța este una dintre cele mai bune experimentate vreodată de un gamer, iar ecranul superb nu doar rivalizează cu, ci chiar depășește destul de lejer multe monitoare performante de gaming, inclusiv cu 240 Hz. Imaginea este totul pentru acest laptop și o afișează cu o claritate și cu o precizie a culorilor absolut impresionantă, grație panoului IPS. Nu sunt urme de artefacte, efecte de tearing sau ghosting. Vei ținti foarte precis și vei avea o eficacitate, în special în shootere, care te va mira chiar și pe tine.

Tehnologia RTX a plăcii grafice va permite afișarea în tip real a efectelor de ray tracing, ceea ce va spori considerabil calitatea grafică în jocuri compatibile, gen Shadow of the Tomb Raider, care, de altfel, este un „poster child” al acestei tehnologii. A, să nu uităm, laptopul este, desigur, VR Ready.

Stocarea foarte rapidă este asigurată de un SSD NVMe de 512 GB pentru sistemul de operare și aplicații, dar ai la dispoziție și un SSHD (solid-state hybrid drive) suplimentar FireCuda, cu 1 TB de spațiu de stocare, care, deși are 5400 RPM, încarcă jocurile în jumătate din timpul de care are nevoie un HDD de 1TB la 7200 RPM și este și mai silențios.

Bateria de 230 W se descurcă decent în regim multimedia, având o autonomie de circa 3 ore și jumătate. Dar în jocuri, dat fiind procesorul i9, placa grafică RTX 2070 și ecranul de 240 Hz, nu prea te puteai aștepta la mare lucru din partea bateriei, așa că autonomia va scădea drastic, în funcție de joc și de nivelul de setări grafice. Dar ar fi păcat să faci compromisuri la nivel grafic cu o asemenea mașină, așa că vei conecta laptopul la o priză.

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Design extrem de funcțional

Profilul, neașteptat de suplu la acest nivel de performanță, este acompaniat de un design minimalist atractiv, realizat de Republic of Gamers în colaborare cu BMW Designworks Group, la care îți sare în ochi imediat decupajul interesant al ecranului.

Un alt element de design evident, care inspiră forță și durabilitate, este reprezentat de balamalele solide, care mențin ecranul ferm pe poziție, fără niciun pic de tremur, chiar și atunci când, în febra jocului, mai bruschezi întrucâtva WASD-ul. Inspirate de designul ușilor de tip gulwing de la automobile, balamalele solide dispar în momentul în care capacul laptopului este închis, ceea ce le ferește de eventualele deteriorări la care sunt uneori supuse balamalele expuse la exterior. Ramele subțiri ale ecranului sporesc senzația de imersiune în jocuri sau multimedia și oferă un raport dintre ecran și corp de până la 81,5%, ceea ce permite montarea unui ecran mai mare într-o carcasă mai compactă decât a altor laptopuri din această clasă.

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Touchpad-ul cu butoane fizice dedicate pentru mouse stânga și dreapta include un number pad virtual, ceea ce a permis instalarea unor taste chiclet foarte comode, cu o spațiere aerisită. Tastele de tip plăcuță au o cursă comodă și un feedback foarte bun, cu un bump plăcut la atingere care se manifestă imediat ce începi apăsarea. Activarea într-un punct ridicat, grație tehnologiei ROG Overstroke, este rapidă și duce la o reacție instantanee a acțiunii de pe ecran. În plus, ai la dispoziție pe tastele funcționale și controale multimedia și alte scurtături către programe utile, plus alte cinci butoane suplimentare cu funcții.

Răcirea

Strix SCAR III are un hardware care necesită o răcire foarte bună și întreaga structură a laptopului facilitează ventilația cât mai bună, în așa numita 3D Flow Zone, unde aerul ajunge ușor, grație decupajului ecranului și formei balamalelor, care iată că nu sunt doar tușe de design. La interior un modul termic cu auto-curățare elimină praful, prevenind acumularea acestuia pe radiatoare, pentru a îmbunătăți stabilitatea  pe termen lung a sistemului.

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Două ventilatoare puternice de 12V n-Blade au fiecare câte 83 de pale, pentru a trage mai mult aer. Tastatura are și ea orificii pentru ventilație, pentru a permite evacuarea aerului pompat de ventilatorul de sub ea, ceea ce îți va menține mâna răcorită în sesiunile lungi de joc, în special în zona tastelor WASD. Decuparea aceea de sub ecran îi poate deranja pe unii, dar a fost astfel gândită pentru absorbția mai bună a aerului.

Iluminarea RGB Aura Sync

Aspectul subtil, cu model de carbon, al interiorului este accentuat de iluminarea Aura Sync, care este extinsă la tastatură, logo-ul de pe capac și în jurul întregului laptop, cu o bară luminoasă. Lumina difuză de la LED-urile RGB care înconjoară baza laptopului pe latura frontală și cele două laterale poate fi setată cu diverse culori și modele și o poți sincroniza cu întreaga ta suită de periferice compatibile cu Aura Sync. Strix SCAR III are taste WASD transparente și poți regla iluminarea RGB pentru fiecare tastă în parte cu ajutorul noului soft Aura Creator.

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Conectivitatea

Tehnologia ROG RangeBoost asigură cel mai stabil semnal Wi-Fi cu putință. Algoritmul unic al lui RangeBoost evaluează puterea semnalului a patru antene interne și alege cea mai bună pereche pentru utilizare în locația în care te afli, minimizând zonele moarte și sporind acoperirea wireless cu până la 30 %. Alături de cel mai recent standard Gigabit Wi-Fi Intel 802.11ac (2×2), care oferă o lățime de bandă maximă de până la 1,7 Gbps, te vei putea conecta și juca la mare viteză de aproape oriunde.

Conectica este și ea mai mult decât suficientă – ai transfer rapid de date la viteze de generația a doua cu portul USB 3.2 Gen 2 Type-C cu DisplayPort 1.4, sau poți conecta la el un ecran extern pentru multitasking. Alte trei porturi USB 3.2 Gen 1 de tip A îți stau la dispoziție pentru echipamentele pe care vrei să le conectezi la laptop, în vreme ce portul HDMI 2.0b îți permite să te bucuri de filme și jocuri pe un monitor 4K sau televizor, la rate de reîmprospătare de până la 60 Hz. Gigabit Ethernet integrat oferă latențe foarte scăzute în rețea, pentru gaming competitiv în regim multiplayer, complementând Wi-Fi-ul încorporat.

Sunet foarte bun, inclusiv în boxele încorporate

Laptopul dispune de o pereche de boxe integrate, care emit în lateral un sunet surprinzător de imersiv, cu o bună spațialitate, care te va face să localizezi precis de unde vine fiecare zgomot, chiar și fără să folosești o pereche de căști pentru asta. Tehnologia Smart Amp monitorizează ieșirea audio și face ajustări în timp real pentru menține boxele în limite termice, prevenind deteriorarea conurilor. Sunetul rezultat are mai puține distorsiuni, o gamă dinamică mai înaltă, bași mai pronunțați și un volum foarte bun.

Care e faza cu Keystone?

ROG Keystone reprezintă o modalitate de a-ți personaliza mașina și de a-ți  proteja datele personale. Aceste chei fizice, care încorporează tehnologie NFC, se potrivesc în lăcașul dedicat din carcasa lui Strix SCAR III, adăugând și o notă subtilă de design. Atunci când sunt conectate, ele îți transformă instantaneu laptopul, cu diferite efecte și profiluri specifice pentru jocuri sau pot activa accesul la un Shadow Drive secret, unde poți stoca în siguranță fișiere personale. Suntem curioși cum va evolua acest Keystone cu următoarea generație…

ROG Keystone

Laptop de gaming ROG Strix SCAR III G531GW

Drive-ul virtual legat de ROG Keystone are, așadar, o cheie fizică, care activează accesul la această zonă criptată, în care poți stoca date personale, programe și fișiere care nu sunt pentru ochii tuturor. Poți salva configurații personalizate în Armoury Crate și apoi le poți lega de o Keystone, pentru a accesa aceste profiluri. Poți să legi drive-ul virtual la mai multe chei Keystone, fie pentru a partaja accesul cu altcineva sau pentru a avea un backup în caz că pierzi o cheie.

CONCLUZII: BEST CHOICE

ROG Strix SCAR III a fost proiectat pentru jocuri competitive, la nivel profesionist, livrând viteza, precizia și sensibilitate răspunsului necesare pentru excelență în e-sporturi. Ecranul ultra-rapid este excelent pentru cele mai solicitante FPS-uri, profitând de ratele de reîmprospătare cu trei cifre emise de placa sa grafică puternică. În varianta de 15 inchi testată de noi, am avut parte de cel mai rapid ecran de laptop din lume, cu 240 Hz / 3 ms. Ceea ce vă dorim și vouă!

Recomandat pentru: gaming, competiții de gaming, randare video, programare, simulări 3D

VEZI PREȚUL ONLINE

+ PRO:

  • Ecranul de 240 Hz
  • Dotări, performanțe de top
  • Design compact cu rol funcțional în răcire
  • Tastatura optimizată pentru gaming

– CONS:

  • Ventilatoare zgomotoase în sarcină maximă
  • Autonomie redusă
  • Preț destul de mare, peste 8300 lei

Evaluarea PCNEWS

Performanta - 9.5
Ecran - 9.5
Design - 9.5
Conectivitate - 9.5
Pret - 8.5

9.3

Best Choice

ROG Strix SCAR III a fost proiectat pentru jocuri competitive, la nivel profesionist, livrând viteza, precizia și sensibilitate răspunsului necesare pentru excelență în e-sporturi. Ecranul ultra-rapid este excelent pentru cele mai solicitante FPS-uri, profitând de ratele de reîmprospătare cu trei cifre emise de placa sa grafică puternică. În varianta de 15 inchi testată de noi, am avut parte de cel mai rapid ecran de laptop din lume, cu 240Hz/3ms.

Evaluarea cititorilor: 4.7 ( 17 voturi)

Galeria de poze cu Strix SCAR III G531GW

To Top