Review

REVIEW: TUF Gaming FX705DU, laptop de gaming fără să faci credit

Laptopul de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU e o alegere inteligentă
Laptopul de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU e o alegere inteligentă

AMD și NVIDIA sunt două nume grele din peisajul IT, care de multe ori s-au aflat pe poziții antagoniste, polarizând fanii și dând naștere unor încleștări epice. Dar asta nu înseamnă că renumitele branduri nu pot fi și prietene, iar când cineva ca ASUS mediază o astfel de colaborare, rezultatul este la fel de spectaculos ca laptopul ASUS TUF Gaming FX705DU. Acesta împerechează cel mai recent procesor AMD Ryzen și o placă NVIDIA GeForce GTX, vizibilă pe un ecran vibrant NanoEdge.

Combinația rezultată este un laptop de gaming pentru bugete mai sensibile, dar care livrează o performanță foarte bună, cu un grad de imersiune destul de pronunțat. Mașinăria fost testată riguros și certificată pentru respectarea standardelor militare MIL-STD-810G, deci avem de-a face cu un laptop dur(abil), care va rezista fără probleme la sarcinile de zi cu zi și la sesiunile prelungi de gaming.

Este certificat să reziste unor mici accidente cotidiene, de la lovituri accidentale la căderea de pe un birou. Iar designul său inspiră forță, capacul său metalic fiind deosebit de rezistent. Nu există unghiuri ascuțite, iar muchiile au fost prelucrate pentru a oferi o curbură fină. Capacul are și un decupaj trapezoidal interesant, care nu doar că ajută la răcire, dar îți permite să vezi LED-urile martor și atunci când capacul este închis.

Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Principalele specificații ale lui TUF Gaming FX705DU

  • Procesor AMD Ryzen 7 3750H
  • Grafică NVIDIA GeForce GTX 1660TI, cu 6 GB VRAM GDDR6
  • 32 GB memorie RAM (2 x SO-DIMM)
  • Ecran de 17,3 inchi (16:9) FHD (1920 x 1080) la 60Hz, tratat anti-reflexii
  • Stocare pe SSD PCIe Gen3 de 512GB (un SSD Kingston)
  • Conectivitate Wi-Fi 5 (802.11 ac), 10/100/1000 Base T, Bluetooth 5.0
  • Porturi 1 x jack audio COMBO, 1 x USB2.0 Tip-A, 2 x USB 3.2 (Gen 1) Tip-A, 1 x RJ45 LAN, 1 x HDMI, suport HDMI 2.0
  • Greutate 2,6 kg ~ 2,7 kg

Performanță grafică suficientă pentru orice aplicație în 1080p

De la prima privire, cea mai vizibilă caracteristică a lui FX705DU este ecranul NanoEdge, care are o margine îngustă de 7,18 mm, oferind o imagine cât se poate de mare într-un pachet destul de compact pentru un laptop de 17 inchi. Ecranul are rezoluția FullHD și un refresh rate de doar 60 de Hz, care ar putea fi un minus în contextul alternativelor de 144Hz sau chiar 240Hz. Există și o variantă de ecran la 120Hz, care ar fi mai potrivită pentru o achiziție în 2019. Depinde acum și de buget. Chiar și așa, nu am observat distorsiuni sau deviații de culoare la acest ecran de nivel IPS, dar nu IPS.

La o a doua privire, placa video GeForce GTX 1660 Ti  oferă la un nivel fluid atât gaming, cât și streaming live, iar procesorul AMD Ryzen 7 3750H, cu patru nuclee și opt fire de execuție, rulează rapid și eficient sarcini cotidiene care implică multitasking și productivitate. Răcire ASUS HyperCool constă din sistemul Anti-Dust Cooling (ADC) și HyperFan, fiind îmbunătățită și de plasarea inteligentă a ventilatoarelor, dar și de decupajul ecranului menționat mai sus.

Radiatoarele vizibile prin grilele lui Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Radiatoarele vizibile prin grilele lui Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

O amplasare mai bine optimizată a orificiilor de admisie a aerului ar fi putut duce temperaturile chiar un pic mai jos, dar încălzirea nu a fost excesivă. De menționat că zona tastelor WASD rămâne destul de rece chiar și în sarcină maximă, zona cea mai caldă fiind un pic mai la dreapta, cam în jurul tastei Enter.

Răcire este relativ silențioasă. Poți alege între trei profiluri de lucru din aplicația Armoury Crate, intitulate destul de descriptiv: Silent, Balanced și Turbo. Pe Silent, ventilatoarele se aud destul de discret, dar performanțele sunt destul de agresiv limitate, așa că, probabil, majoritatea utilizatorilor își vor ține laptopul pe Balanced. Însă nici în Balanced și nici în Turbo zgomotul, deși prezent și clar audibil, nu este exagerat de deranjant, mai ales dacă folosești și o pereche de căști de gaming.

Tastatură de gaming, iluminată RGB

Cum era de așteptat, TUF Gaming FX705DU are o tastatură optimizată pentru gaming, având iluminare RGB de fundal în toate zonele, care poate fi controlată tot din aplicația Armoury Crate. Tehnologia exclusivă HyperStrike asigură o tastare mai precisă și o ergonomie îmbunătățită, cu un aranjament al tastelor care amintește de desktop-uri și un grup de taste WASD care ies în evidență fiind complet transparente, o bară de spațiu mai lată, taste direcționale izolate și taste pentru funcții spațiate.

Tastele WASD sunt transparente pe tastatura lui TUF Gaming FX705DU

Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Tastatura are funcția n-key rollover și tehnologia Overstroke, care înregistrează apăsările de taste mai rapid, pentru un control precis și fără efort. Cursa tastelor este comodă și activarea la 1,8 mm este destul de promptă. Dimensiunile laptopului au permis instalarea tastelor numerice fără a compromite mărimea și spațierea tastelor, ceea ce face destul de comodă tastarea pe acest laptop, dacă ai ceva mai mult de scris.

Din păcate, însă, tastatura nu este acompaniată de un trackpad la fel de bun. Tehnic, în materie de input acesta funcționează ireproșabil, dar la fiecare tapare vei auzi un zgomot destul de deranjant. Dar, cel mai probabil, vei avea oricum un mouse de gaming atașat acestui laptop, cum ar fi micul, ușorul și rapidul TUF Gaming M5, cu care se asortează perfect.

Conectivitate și sunet

TUF Gaming FX705DU este destul de generos echipat la capitolul conectivitate. Porturile sunt suficient de numeroase pentru a permite conectarea oricărui dispozitiv compatibil, iar Wi-Fi 5 oferă o viteză mai mult decât decentă pentru jocuri sau streaming.

Toate porturile sunt înșiruite pe stânga

Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Având DTS Headphone: X, laptopul livrează un sunet surround pe 7.1 canale, cu o calitate din clasa theater, inclusiv când folosești căștile. Boxele integrate se aud destul de bine și permit o localizare spațială destul de precisă a inamicilor gălăgioși. Oricum, pentru un control și mai bun, ai la dispoziție setări optimizate pentru jocuri, sporturi și filme, precum și un egalizator încorporat, pentru cei ce vor să regleze fin redarea conținutului muzical, spre exemplu.

Jocuri în 1080p fără probleme

Configurația hardware s-a dovedit suficient de robustă pentru a asigura o rulare fără probleme a tuturor jocurilor în 1080p. Chiar și titlurile foarte s-au comportat foarte bine și jocurile au rulat fluid chiar și la setări grafice înalte. Ecranul a afișat prompt și precis toate detaliile. Nu am remarcat artefacte sau efecte negative și imaginile au rămas clare și atunci când acțiunea s-a desfășurat foarte rapid, cum ar fi în momentele în care un val de inamici vine peste din toate direcțiile, într-un shooter first person.

Tastatura este iluminată RGB

Laptop de gaming ASUS TUF Gaming FX705DU

Texturile din jocuri arată cât pot ele de bine în 1080p și am remarcat și un contrast bun al imaginii, care a facilitat achiziția țintelor în zonele cu iluminare mai scăzută. Dimensiunea generoasă a tastelor a fost, de asemenea, un plus în timpul jocului, rareori întâmplându-se să apăsăm din greșeală tasta de alături.

Autonomie mică, după buget

Autonomia lui FX705DU în regim de utilizare cotidiană, fără a solicita prea mult laptopul, a fost destul de decentă, depășind 5 ore în funcție de tipul de utilizare (lucru productiv sau redare video). Bateria nu are încărcare rapidă, așa că se încarcă complet în aproximativ 1,5 – 2 ore. Dar în jocuri, mai ales la setări grafice înalte, autonomia scade drastic, la un nivel sub două ore, așa că alimentatorul și o priză la îndemână sunt esențiale pentru o experiență de gaming decentă.

CONCLUZII: BEST BUY

ASUS TUF Gaming FX705DU este un laptop de gaming din eșalonul superior al clasei entry-level, oferind un mix bun de specificații și funcții, la un preț rezonabil (dar perfectibil). În 1080p, nu vei avea nicio problemă cu toate titlurile recente, iar dimensiunile generoase îți vor face întreaga experiență foarte comodă. Prețul de achiziție îl recomandă, iar GTX 1660TI e probabil cea mai convenabilă soluție video pentru gaming pe laptop. Mai jos ai un link spre o configurație similară (dar cu RAM mai puțin).

VEZI PREȚUL ONLINE

+ PRO:

  • Performanță grafică FullHD foarte bună în orice titlu recent
  • Design robust, cu o ergonomie bună și o portabilitate decentă
  • Tastatură comodă, cu iluminare RGB Aura, de dimensiuni generoase

– CONS:

  • Touchpadul scoate un zgomot iritant la tapare
  • Autonomie redusă în load
  • Ecran 60Hz
  • Nu are licență de Windows

Evaluarea PCNEWS

Performanta - 8.5
Pret - 9.5
Design - 9
Ecran - 8
Conectivitate - 9

8.8

Best Buy

TUF Gaming FX705DU este un laptop de gaming din eșalonul superior al clasei entry-level, oferind un mix bun de specificații și funcții, la un preț rezonabil. În 1080p, nu vei avea nicio problemă cu toate titlurile recente, iar dimensiunile generoase îți vor face întreaga experiență foarte comodă. GTX 1660TI e probabil cea mai convenabilă soluție video pentru gaming pe laptop.

Evaluarea cititorilor: 5 ( 1 voturi)

Galerie de poze cu TUF Gaming FX705DU

To Top