Review

ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe: noua generație a tastării

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

O tastatură bună face diferența între o zi de muncă posomorâtă și plictisitoare și o zi în care simți că ai realizat ceva și ai făcut-o cu stil și entuziasm, atingând noi recorduri personale în materie de eficiență și viteză. Dar, pentru a fi de acord cu afirmația de mai sus, ar trebui mai întâi să ai experiența pe care am avut-o eu de câteva săptămâni încoace, cu excepționala tastatură ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe (știu, „a mouthful”).

Nume de cod: comoditate

Din start interesul meu pentru noua tastatură a fost maxim, întrucât tastatura mea obișnuită este o STRIX SCOPE TKL, dar cu fir. Însă, cum aveam să descopăr, diferențele sunt mult mai mari decât simpla lipsă a cablului, dar voi începe cu asta, fiind cea mai evidentă. Factorul comoditate în utilizare urcă la maxim cu această tastatură, care are și o greutate destul de mică (aproximativ 850 de grame) pentru a putea fi mutată de colo-colo fără efort. Absența cablului o face foarte ușor de folosit și într-un mod mai puțin tradițional, spre exemplu de la distanță, de pe canapea, dacă îți transformi televizorul în monitor.

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Poți folosi conexiunea Bluetooth pentru a te conecta și a comuta între trei dispozitive, sau te poți bucura de beneficiile unei autonomii de 76 de ore de jocuri cu latență redusă, asigurată de modul wireless în radiofrecvență, în banda de 2,4 GHz. Desigur, atunci când îi încarci bateria o vei folosi în modul cu cablu, ceea ce nu ar trebui să fie un inconvenient prea mare.

Dacă vei folosi tastatura pe suprafața unui birou, vei aprecia și suportul pentru încheieturi, a cărui căptușeală moale este deosebit de comodă. În plus, modul magnetic de atașare a suportului facilitează comutarea rapidă între diverse scenarii de utilizare, cu sau fără suport pentru încheietură atașat.

Comutatoare opto-mecanice spectaculoase

Arma secretă a oricărei tastaturi mecanice este switch-ul, care poate face o serioasă diferență, în funcție de principalul mod de utilizare a tastaturii. Acest model are două oferte de switch-uri, RX Red pentru uz general și RX Blue pentru gaming sau alte activități în care feedback-ul sonor și/sau tactil contează. Întrucât veneam de pe o tastatură cu Cherry MX Red, am apreciat echiparea cu comutatoare RX Red a tastaturii pe care am testat-o, dar senzația utilizării a fost surprinzător de diferită.

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Cursa tastelor este parcă mai lină decât la Cherry MX și impactul dintre tastă și corpul tastaturii este plăcut atenuat și mai silențios. Dar ceea ce vei remarca imediat este stabilitatea excelentă a tastelor, care este asigurată de cele patru tije montate pe colțuri, care fixează capacele tastelor. Designul este radical diferit de cel cu tijă centrală de la Cherry MX și pare suficient de robust pentru a nu întâmpina probleme la apăsări mai dure, cum ar fi atunci când te enervează vreun adversar dintr-un joc. Cele patru tije sunt destul de subțiri, însă, combinate, oferă suficientă rigiditate tastei, care rămâne fixă oricare ar fi unghiul din care o apeși. Caracteristica va f apreciată în special de gameri, dar și în sarcinile obișnuite care necesită tastare îndelungată stabilitatea este mai mult decât binevenită.

De menționat și faptul că plasticul roșu din interiorul switch-ului este vizibil prin corpul transparent și rămâne vizibil, indiferent de culoarea iluminării RGB, așa că ar fi drăguț să găsești o combinație de culori bine asortată (în pană de imaginație, eu am asortat roșu cu roșu și efectul mi-a plăcut, dar imaginația chiar este limita).

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Că tot vorbim de iluminare, inscripțiile de pe taste sunt foarte vizibile, chiar și la un nivel redus de iluminare, pentru că lumina nu mai este obstrucționată de vreo tijă centrală și vine de jos în sus, acoperind optim zonele inscripționate. Cea mai bună analogie ar fi cea cu tastele Romer G de la Logitech, impactul vizual fiind foarte asemănător.

Capacele tastelor din PBT asigură o fiabilitate impresionantă

Un alt atu al acestei tastaturi pe care îl apreciez de multă vreme îl reprezintă capacele tastelor ROG PBT, care au fost create prin dubla injecție a plasticului, rezultând într-o zonă translucidă pentru inscripții, care arată excelent atunci când este iluminată.

Polibutilenul tereftalat (PBT) din care sunt construite capacele tastelor face parte din familia de poliesteri termoplastici, oferind o bună rezistență la solvenți și la căldură, precum și o rigiditate excelentă. Dar cel mai mult vei aprecia rezistența deosebită la uzură, care previne formarea de zone lustruite pe tastele intens folosite. Textura rugoasă a acestui material asigură și priză foarte precisă pe tastă, fiind puțin probabil ca degetele să-ți alunece pe taste și să genereze erori de tastare.

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Iar dacă vorbim de fiabilitate, nu putem să nu menționăm aliajul dur de aluminiu din care este construit corpul tastaturii, care o face nu doar ușoară, ci și foarte rezistență. Iar finisajul sablat care arată excelent chiar nu deranjează vreun pic.

Design minimalist și utilitar

Formatul TKL (tenkeyless), care exclude tastele numerice, este optim pentru gaming și computing general care nu presupune introducerea de cifre, ocupând un spațiu minim pe birou și oferind un spațiu de manevră suplimentar pentru mouse. Este perfect, spre exemplu, într-un joc în care ești sniper și folosești setări de sensibilitate redusă pentru mouse, pentru a spori precizia țintirii. Formatul compact are și avantajul ușurinței de transportare a tastaturii, care poate fi foarte ușor luată după tine la vreun LAN party sau turneu de jocuri.

Excelenta senzație pe care o oferă această tastatură derivă, fără îndoială și din designul utilitar al tastelor și aranjamentului acestora. Vei remarca imediat două diferențe față de tastaturile tradiționale, sub forma a două taste speciale care au devenit o marcă a tastaturilor ROGL. Prima este tasta Stealth, care ascunde toate aplicațiile și dezactivează sunetul, oferind o protecție instantanee a confidențialității. Amplasamentul este cât se poate de simplu de accesat, la capătul rândului de taste funcționale sau în colțul din dreapta sus a blocului principal de taste, dacă preferi acest punct de vedere. Poți dezvolta foarte rapid un reflex pentru utilizarea acestei „boss key” și se poate dovedi utilă și atunci când răspunzi la telefon sau te strigă vreun coleg din birou.

A doua diferență foarte vizibilă este tasta Ctrl extinsă din stânga, care este una dintre cele mai folosite în jocuri. Funcțiile asociate cu această tastă vor putea fi accesate mult mai comod și mai precis, ceea ce constituie un mic, dar util avantaj competitiv.

Implicit, tastatura are activat modul de intrare cu taste media, ceea ce este extrem de comod atunci când vrei să ajustezi volumul muzicii sau să schimbi piesa, iar inscripțiile tastelor îți arătă ce funcții sunt asociate cu fiecare tasta funcțională. Dar pentru lucru vei avea nevoie, în unele cazuri, de F-urile tradiționale, care sunt asociate cu diverse aspecte ale aplicațiilor de productivitate. În acest caz, îți va intra în reflex combinația de taste FN+INS care activează funcția de comutare rapidă (Quick-toggle) între tastele funcționale și cele media.

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Iluminare RGB Aura Sync wireless

Retro-iluminarea RGB a tastelor poate fi personalizată pentru fiecare tastă în parte. Grație tehnologiei Aura Sync, întregul spectrul de culori și un set de efecte dinamice de iluminare îți stau la dispoziție pentru a-ți personaliza tastatura. Iluminarea poate fi ușor sincronizată cu un ecosistem extins de dispozitive compatibile Aura, așa că vei obține un întreg mediu de gaming personalizat. De menționat că funcția Wireless Aura Sync este disponibilă doar în modul de conectare prin radio, în banda de 2,4 GHz.

Tastatura ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Pentru a personaliza fiecare aspect al sistemului, de la setarea inițială la opțiunile de iluminare RGB, ai la dispoziție aplicația Armoury Crate, cu ajutorul căreia îți poți actualiza în permanență tastatura, cu cele mai recente drivere sau manuale. Tot aici poți accesa oferte speciale ASUS și ROG, dar și forumuri unde poți interacționa cu alți pasionați de jocuri sau poți primi asistență rapidă și competentă pentru orice probleme tehnice.

În concluzie

Premiu Best ChoiceROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe este cea mai bună implementare a formatului TKL într-o tastatură ASUS, iar switch-urile proprietare RX Red ridică foarte sus ștacheta pentru orice competitori. În final, se impune și un PSA: această tastatură oferă un nivel de calitate care provoacă dependență. Să nu zici că nu ți-am spus!

Galerie de poze cu ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

To Top