Stiri

A fost lansat primul router WiFi 6E: ROG Rapture GT-AXE11000

Rapture GT-AXE11000, router WiFi 6e
Rapture GT-AXE11000, router WiFi 6e

Republic of Gamers a lansat ROG Rapture GT-AXE11000, primul router din lume care folosește cel mai recent standard de rețelistică WiFi 6E (802.11ax). Se pare că acesta a devenit deja disponibil pe piața americană.

Orice dispozitiv WiFi mai vechi va funcționa fără probleme cu un router WiFi 6E, pentru că WiFi 6 este complet compatibilă cu toate standardele WiFi anterioare. WiFi 6E este o extensie a WiFi 6. Noutatea principală e noul spectru radio disponibil pe 6 GHz. Routerele actuale operează în 2,4 GHz și 5 GHz, dacă sunt dual-band. Noul spectru aduce o lățime de bandă de 3 ori mai mare decât banda de 5 GHz, adăugând până la 7 benzi de frecvență de 160 MHz celor două deja existente în standardul curent WiFi 6. Cu WiFi 6E se vor putea conecta semnificativ mai multe dispozitive, latențe sunt mai mici. Banda de 6 GHz este dedicată exclusiv dispozitivelor WiFi 6E pentru a se menține viteze mari, care să nu fie afectate de dispozitivele din generațiile anterioare.

Anul ăsta o să tot auzim că se pun pe piață dispozitive cu suport WiFi 6E, prin urmare GT-AXE11000 ar fi o alegere bună ca investiție într-o rețea care să reziste ani buni. Routerul nu e un echipament care să se schimbe anual, unii utilizatori pot sta și 10 ani cu un router. Divertismentul digital de azi nu mai merge pe 802.11n, chiar și standardul 802.11.ac poate fi puțin dacă umpli casa cu device-uri wireless ori dacă toată familia învață sau lucrează de acasă. Ignoranța te poate face să plătești inutil anumite servicii, după cum poți afla de aici.

Revenind la Rapture GT-AXE11000, suportă viteze WiFi concurente combinate de până la aproape 11.000 Mbps, un total format din 1.148 Mbps în banda de 2,4 GHz, 4.804 Mbps în banda de 5 GHz și 4.804 Mbps în banda de 6 GHz.

Ca orice router de top, dispune, știe să facă agregare WAN – dacă ai 2 provideri de net – pentru viteze ale conexiunii de până la 2 Gbps. Iar un port combo WAN/LAN știe 2,5 Gbps, fiind bun în a conecta la el un NAS tot cu 2.5Gbps pentru stocare rapidă în rețea.

Rapture GT-AXE11000, router WiFi 6e cu 8 antene

Rapture GT-AXE11000, router WiFi 6e cu 8 antene

Banda de 6 GHz a WiFi 6E operează fără Dynamic Frequency Selection, o funcție care previne interferențele cu dispozitive de genul radarelor de control al traficului aerian, așa ca dispozitivele se pot conectat instantaneu, fără întârzierile impuse de DFS. În banda de frecvențe standard de 5 GHz, în WiFi 6 canalele de 160 MHz trebuie să opereze folosind DFS, ceea ce poate încetini procesul de conectare sau reconectare la o rețea WiFi.

GT-AXE11000 este dotat cu un nou amplificator de alimentare de 6 GHz pentru a sporit atât puterea, cât și calitatea semnalului, și este motorizat de un procesor quad-core la 1,8 GHz pe 64 de biți, cu 1 GB de RAM pentru a permite procesarea în paralel atunci când primește date de la multiple dispozitive de înaltă performanță. Aceasta putere de procesare înseamnă că GT-AXE11000 poate administra cu ușurință traficul intens dintr-o rețea WiFi 6E cu mulți clienți conectați.

Pentru a reduce pierderile de putere și pentru a maximiza acoperirea, ROG a minimizat distanța dintre conectorii plăcii de bază și antene. Un nou design al antenelor optimizează puterea semnalului în orice direcție, iar fiecare dinte cele opt antene este bine izolată de vecinele sale, o atenție specială fiind acordată celor patru antene pentru banda de 6 GHz.

Căldura poate distruge performanța, așa că GT-AXE11000 a fost proiectat pentru disiparea eficientă a căldurii. Are puncte termice de lipire suplimentare pe placă, decupaje precise în ecranarea dispozitivelor pentru montarea pad-urilor termice și un radiator mare din aluminiu, cu o suprafață de disipare sporită, pentru a îmbunătăți semnificativ transferul de căldură și performanța. Orificiile de ventilație special proiectate în partea de sus și în lateralele carcasei se aliniază perfect cu radiatoarele interne, iar acestea lucrează în tandem cu un orificiu de ventilație mare din parte de jos, pentru a crea o convecție verticală eficientă, care sporește semnificativ fluxul de aer pentru răcire.

Combinația dintre tehnologiile OFDMA și MU-MIMO din WiFi 6 sporește eficiența rețelei și capacitatea de până la 4 ori comparativ cu WiFi 5 (802.11ac), cu o eficiență sporită în mediile cu multiple dispozitive. OFDMA permite semnalelor de la multiple dispozitive să fie combinate și transmise simultan, reducând latențele pentru o experiență WiFi mai fluidă și mai sensibilă.

WiFi 6 are, de asemenea, o funcție numită Target Wait Time, care permite programarea transmisiunilor de date, ceea ce face ca dispozitivele de genul senzorilor IoT să rămână în modul de hibernare pentru perioade mai lungi, astfel reducându-se de până la 7 ori consumul energetic al dispozitivelor, pentru o autonomie a bateriei semnificativ îmbunătățită.

Aplicații disponibile pe router

  • Game Boost (QoS adaptiv) permite gamerilor să prioritizeze pachetele de gaming din rețea. GT-AXE11000 include, de asemenea, o perioadă de încercare gratuită de 90 de zile a rețelei de gaming Outfox™, care asigură o cale mai rapida și mai stabilă către serverul jocului tău.
  • GT-AXE11000 suportă ASUS AiMesh, care permite gamerilor să-și creeze propria rețea WiFi mesh acasă, prin conectarea altor routere cu capabilități AiMesh, cu roaming perfect, funcții sincronizate și control centralizat.
  • GT-AXE11000 include protecția pe viață AiProtection Pro, o soluție de securitate a rețelei din clasa comercială, bazata pe tehnologia Trend Micro, care protejează toate dispozitivele conectate la rețea. Actualizările automate la intervale regulate și semănăturile de securitate asigura faptul ca securitatea rețelei este întotdeauna la zi.
To Top