Editorial

Ignoră routerul wireless și vei pierde bani fără să știi

Routerul wireless ASUS RT-AC68U
Routerul wireless ASUS RT-AC68U

Routerul este cutia aceea cu antene pe care poate că nici nu mai ții minte pe unde o ai prin casă, dar fără de care n-ai avea internet pe telefon sau pe laptop în întreaga casă. Ring a bell? Fiind un echipament de rețea, routerul nu intră în categoria dispozitivelor pe care le vedem în permanență. Nu este nimic spectaculos în routerul instalat de băieții de la Net, așa că de ce te-ai gândi că poate are nevoie de un upgrade, după ani de folosire?

Te-ai putea gândi la așa ceva doar dacă vreun defect hardware sau software îți încetinește insuportabil de mult conexiunea mobilă la internet sau dacă o să te prinzi că noul tău abonament la internet nu se prea pupă cu echipamentul de rețea pe care îl deții. Exact asta încercăm să-ți spunem și noi: asigură-te că nu plătești degeaba o conexiune care funcționează la doar o fracțiune din potențial. Pentru asta, trebuie să înțelegi de ce un router vechi nu poate face față vitezelor substanțial îmbunătățite care sunt atât de accesibile oricui în acest moment. Altfel spus, ai profit la Gigabit?

Standardele dictează viteza

Standardul pe baza căruia a fost construit routerul este motivul pentru care apar limitările de viteză. Dacă ai instalat routerul în urmă cu niște ani, cel mai probabil ai un dispozitiv bazat pe unul dintre standardele 802.11g sau n. Standardul g are o limită de viteză de 54 Mbps, atât de mică încât ar fi trebuit să-ți atragă deja atenția. Dar routerele bazate pe standardul n au viteze destul de decente, de 150, 300 sau chiar 450 Mbps, în funcție de numărul de antene folosite. Aceste viteze îți permit navigarea fluidă pe internet, dar este foarte posibil ca asta să te păcălească și să nu-ți dai seama de eventualele pierderi…

Folosești tot ce plătești?

În acest moment, în România, viteza minimă a conexiunii oferită de principalii operatori de internet este de 300 Mbps. Dacă ai un astfel de abonament, care costă ~30 de lei pe lună la unul dintre cei mai populari operatori, sunt două situații în care ajungi să plătești degeaba o lățime de bandă pe care nu o folosești.

Dacă routerul tău este unul vechi, pe standard g, în teorie plătești în plus pentru 246 Mbps. Spunem în teorie pentru că, în practică, vitezele conexiunii sunt mai mici decât maximul teoretic, în funcție de condițiile în care funcționează rețeaua respectivă, de eventualele interferențe, de distanțele dintre router și dispozitive, așa că vitezele efective pot varia destul de mult. Oricum, cu un router g vei putea folosi teoretic doar 18% din banda pe care o plătești, iar în practică probabil chiar mai puțin.

Dacă ai un router n capabil de 150 Mbps, este destul de evident că vei pierde jumătate din capacitate și plătești dublu ce folosești. Dacă însă ai un router ceva mai nou, cu viteza de 300 Mbps, acesta este potrivit cu viteza conexiunii, dar un upgrade îți poate aduce de trei ori mai multe beneficii.

Cum calculăm?

Diferența de preț între cea mai lentă (300 Mbps) și cea mai rapidă conexiune (940 Mbps) este de numai 10 lei. Mai există și o ofertă intermediară, cu 5 lei mai scumpă, care oferă o viteză de 500 Mbps. În aceste condiții, bănuim că vei fi tentat de cea mai bună conexiune, una Gigabit, care poate ajunge la o viteză maximă teoretică de 940 Mbps, caz în care un upgrade de router este imperios necesar.

Aici intră în scenă noul standard, 802.11ac, și dispozitivele bazate pe el, care extind semnificativ capabilitățile standardului n. 802.11ac oferă viteze substanțial mai mari, de până la 1.300 Mbps în banda de 5 GHz plus până la 450 Mbps în banda de 2,4 GHz. Cu un router din această clasă, poți folosi eficient întreaga lățime de bandă a conexiunii gigabit și beneficiezi de tot ce este mai bun în acest moment în materie de rețelistică pentru acasă.

Vezi o listă de routere AC

În tabelul de mai jos poți vedea cât de mari sunt pierderile asociate cu lățimea de bandă pe care routerele mai vechi nu o pot utiliza. Calculele se bazează pe valorile maxime teoretice ale conexiunii și pe viteza maximă teoretică a routerului. În realitate, valorile pot fluctua, dar proporțiile vor rămâne aceleași.

Viteză conexiune Preț abonament lunar Pierderi lunare cu
router n la 150 Mbps
Pierderi lunare cu
router n la 300 Mbps
300 Mbps 30 lei 50% lățime de bandă nefolosită = 15 lei Bandă folosită integral
500 Mbps 35 lei 70% lățime de bandă nefolosită = 24,5 lei 40% lățime de bandă nefolosită = 14 lei
940 Mbps 40 lei 85% lățime de bandă nefolosită = 34 lei 70% lățime de bandă nefolosită = 28 lei

De câtă viteză ai cu adevărat nevoie?

Iată câteva cerințe în materie de viteză de download asociate cu activități online cotidiene:

  • Verificare e-mail și navigare pe internet: cel puțin 1-5 Mbps
  • Streaming de conținut HD: cel puțin 15-25 Mbps
  • Streaming de conținut 4K și jocuri competitive online: cel puțin 40-100 Mbps
  • Streaming de conținut 4K, jocuri online și descărcare de fișiere foarte mari: cel puțin 200 Mbps

Netflix recomandă o viteză de download de cel puțin 5 Mbps pentru video HD standard, iar pentru conținutul 4K sunt necesari minimum 25 Mbps.

În aceste condiții, un router din clasa gigabit bazat pe standardul 802.11ac este cea mai bună soluție pentru a beneficia fără probleme de lățimea de bandă a unei conexiuni gigabit și pentru a nu plăti mai mult decât ceea ce poți consuma. Dar trebuie precizat că, pentru o conexiune gigabit la Internet, cerințele în materie de hardware precizate de operator sunt:

  • un procesor Intel i7 la 2,2 GHz (4 nuclee) sau echivalent
  • 4 GB de RAM
  • SSD (de preferat)
  • placă de rețea Gigabit
  • Windows 7 sau superior, Linux sau Mac OS.

Aceste specificații sunt destul de comune în calculatoarele pentru acasă deținute de majoritatea utilizatorilor, iar dacă ai nevoie de un upgrade pentru a ajunge la acest nivel, cu siguranță în final nu vei regreta să ai un computer în pas cu vremurile și o conexiune la internet performantă.

Așadar, nu uita de upgrade-ul la un router AC

De multe ori, routerul este echipamentul de care mulți, pur și simplu, uită. Dacă ai o conexiune stabilă la internet și nu obișnuiești să verifici viteza, cu atât mai mult să o compari cu viteza pe care o plătești prin abonament, orice viteză ai avea poate deveni pentru tine viteza standard a internetului, cu care te obișnuiești și s-ar putea să nici nu te gândești că ar putea fi mai bună. Este unul dintre motivele pentru care multe routere n nu au fost încă înlocuite, nici după sporurile masive de viteză oferite de operatorii de internet.

Dar dacă viteza nu este un argument prea convingător pentru tine, în multe cazuri fiind destul de greu de perceput, poate că ce se întâmplă cu portofelul tău ți-ar putea atrage atenția.

Dacă ai achiziționat deja cele mai performante servicii internet disponibile pe piață, adică cea mai rapidă conexiune și cel mai bun streaming pentru servicii precum Spotify, Netflix sau HBO și ți-ai luat și un router modern bazat pe standardul ac, atunci se poate spune că folosești la maximum tot ce plătești. Dar dacă nici măcar nu te-ai gândit că internetul de acasă s-ar putea să nu se ridice la nivelul oferit de tehnologia modernă, fără ca măcar să-ți dai seama, vei pierde bani.

Abonament/serviciu
folosit cu un router AC
Cost Ce pierderi ai cu vechiul router N Estimare pierderi
Abonament Internet Gigabit
940 Mbps
40 lei Pierderi bandă nefolosită 28 lei
Spotify Premium
320 Kbps
24 lei Viteză suficientă 0 lei
Netflix Premium Ultra HD
7 GB pe oră
60 lei Viteză similară cu Netflix Standard de 50 lei 10 lei
HBO Maxpack
3 Mbps pe oră
15 lei Viteză suficientă 0 lei
Total cheltuieli multimedia lunare 139 lei Total pierderi
lunare
38 lei
Total cheltuieli pe 2 ani 3336 lei Total pierderi
pe 2 ani
912 lei

Cum un router va fi utilizat cel puțin 2 ani, o durată standard pentru un abonament la Internet, rezultă că poți ajunge să plătești degeaba până la 912 lei în 24 de luni doar din cauza unui router vechi.

Mai mult, dacă deții și un smartphone de ultimă generație, capabil să se conecteze la router la viteze ac, vei pierde considerabil de multă viteză dacă îl conectezi la un router n. Pierderile în bani sunt imposibil de cuantificat, depinzând de nivelul și tipul de utilizare al smartphone-ului, de serviciile web folosite sau de durata conectării, toate acestea putând varia destul de mult de la un utilizator la altul. Chiar vrei să arunci vreo 38 de lei pe fereastră în fiecare lună? Evită asta alegând un router AC.

Vrei o recomandare?

ASUS RT-AC68U este unul dintre cele mai fiabile și echilibrate routere wireless disponibile în prezent pe piață. Dacă dorești un model mai performant, cu viteze de top și acoperire extinsă, ia în calcul modelul RT-AC86U. Pentru bugete mai mici, există RT-AC58U.

Varianta de buget Varianta medie
(Recomandată)
Varianta de top
ASUS RT-AC58U ASUS RT-AC68U ASUS RT-AC86U
369 lei 699 lei 957 lei
case/apartamente mari case/apartamente mari case foarte mari
802.11ac: până la 867 Mbps 802.11ac: până la 1300 Mbps 802.11ac: până la 1734 Mbps
1024QAM (2.4GHz): până la 750 Mbps
1024QAM (5GHz): până la 2167 Mbps
4 antene externe 3 antene 4 dBi externe 3 antene externe + o antenă internă
Vezi oferta Vezi oferta Vezi oferta

Mai ești pe aici sau deja ai plecat la magazinul preferat de echipamente IT?

To Top