Stiri

Schneider Electric participă la construirea primului centru de date ecologic cu impact pozitiv

APC Schneider Electric
APC Schneider Electric

Schneider Electric va oferi tehnologii de eficiență energetică în primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume, care va fi construit în orașul Falun din Suedia. EcoDataCenter va fi unul dintre cele mai sigure 13 centre de date din lume, îndeplinind cele mai înalte cerințe în materie de securitate și performanță. Proiectul a fost inițiat de compania de energie a orașului Falun – Falu Energi & Vatten, în colaborare cu firma antreprenorială suedeză EcoDC AB.

Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (IT&C) are un potențial foarte ridicat în ceea ce privește eficiența energetică, acest sector consumând până la 10% din energia electrică din lume. Acest consum se reflectă în costuri din ce în ce mai mari de alimentare cu energie electrică a centrelor de date, a căilor principale de comunicație și a cloud-ului. Un singur centru de date poate consuma mai multă energie electrică decât un oraș de dimensiuni medii.

O mare parte a acestei energii nici măcar nu este utilizată, ci eliberată pur și simplu sub formă de căldură în atmosferă, contribuind la încălzirea globală și locală. În prezent, există peste trei milioane de centre de date la nivel mondial, iar o serie de rapoarte din domeniu estimează că emisiile combinate de dioxid de carbon din aceste centre de date vor depăși în numai cinci ani emisiile întregii industrii a transportului aerian.

Energia electrică ce alimentează centrul de date provine doar din surse regenerabile: energie solară, eoliană și hidroelectrică, precum și biocombustibili secundari. EcoDataCenter va fi conectat la sistemul local de energie, care a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune din lume de către Global District Energy Climate Awards New York în 2013. Excesul de căldură de la servere și echipamentele IT va încălzi clădirile din Falun prin intermediul sistemului local de încălzire. În timpul verii, excesul de abur de la centrala electrică locală va alimenta mașinile de climatizare ale centrului de date.

De asemenea, EcoDataCenter a fost proiectat pentru a atinge cel mai înalt nivel de disponibilitate potrivit Uptime Institute (Tier IV), o performanță reușită de numai 12 centre de date din lume. Proiectul va avea și un nivel inalt de performanță, cu un timp de funcționare garantat de 100%, atingând, în același timp, cele mai înalte standarde de siguranță.

Suedia are costuri cu electricitatea cu aproximativ 40-50% mai mici față de Regatul Unit, potrivit statisticilor Business Sweden, Nord Pool Spot și ale Departamentulului pentru Energie și Schimbări Climatice al Guvernului britanic.

Suedia a dovedit că este o locație excelentă și sigură pentru centre de date datorită climei sale reci, surselor de energie regenerabile și fiabile, lipsei dezastrelor naturale, precum și stabilității politice. Indicele Cushman & Wakefield și Hurleypalmerflatt Data Centre Risk clasează Suedia pe locul III în topul celor mai sigure locații pentru centre de date din lume, după SUA și Regatul Unit.

APC Schneider Electric

APC Schneider Electric

To Top