Review

Serverul NAS QNAP TS-431+ aduce mai aproape de utilizatori funcțiile modelelor business

QNAP TS-431+
QNAP TS-431+

NAS-ul QNAP TS-431+ împachetează într-o soluție de buget funcțiile întâlnite de regulă pe modelele enterprise.

Gama QNAP este foarte largă, pornind de la modele accesibile, cu un singur sertar cum ar fi TS-128 și oprindu-se undeva în zona enterprise, pentru care există servere cu până la 30 de sertare, dotate cu procesoare Intel Xeon și memorii DDR4.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

Pentru utilizatorii obișnuiți transpunerea funcțiilor avansate într-o formă ușor de înțeles, ce nu necesită cunoștințe avansate, este bine-venită, fiecare dintre noi având posibilitatea să-și creeze propriul cloud, gratuit și neîngrădit de regulile rigide ale prestatorilor de servicii.

Design

NAS QNAP TS-431+ este un server de rețea construit pentru birourile utilizatorilor individuali sau pentru firmele mici. Albul elegant al carcasei din plastic ne sugerează de la prima vedere că TS-431+ poate fi montat lângă calculator sau lângă o linie audio, încadrându-se perfect în liniile actuale ale dispozitivelor electronice de larg consum.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

În partea din față, serverul are patru sertare pentru hard diskuri de 3.5 inci. Zona din stânga este rezervată indicatoarelor LED pentru starea rețelei LAN, conexiunii USB și a celor patru hard diskuri.

Două butoane fizice amplasate mai jos permit pornirea și închiderea serverului și copierea rapidă a datelor pe un stick USB ce se poate monta pe portul USB 3.0 de mai jos.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

QNAP a lipit pe una dintre laterale o etichetă cu informații simple care ne permit instalarea rapidă a sistemului cloud. Tot ce trebuie să faceți e să vă duceți pe start.qnap.com și să introduceți cheia unică. Dacă aveți un telefon mobil puteți scana codul QR ilustrat pe eticheta autocolantă.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

Partea din spate este dominată grilele ventilatorului de mari dimensiuni. Tot aici, utilizatorul va găsi doi conectori RJ-45 Gigabit pentru rețeaua de date, două porturi USB 3.0, conectorul pentru alimentarea de 12 Volți și un slot Kensington.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

Sistem și specificații

Serverul de stocare QNAP TS-431+ este gestionat de un procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-212 cu două nuclee ARM Cortex A9 la 1.4GHz.

Decizia de a instala un procesor cu arhitectură ARM Cortex A9 s-a luat din motive de cost și de performanță energetică, procesoarele ARM având un consum foarte redus, lucru pe care utilizatorii îl vor aprecia, serverele NAS funcționând 24 de ore din 24, 7 zile din 7. QNAP declară despre serverul său că are un consum de numai 11.89W în regim de așteptare, cele 8760 de ore ale unui an aducând un consum energetic de 104KWh, ceea ce înseamnă costuri de numai 52 de lei (la un preț de 0.5 lei pe KWh).

Dacă procesorul AnnapurnaLabs Alpine AL-212 nu vă spune nimic e pentru faptul că Amazon, gigantul american care a cumpărat în ianuarie 2015 micuța companiei israeliană pentru suma de 370 de milioane de dolari, nu a demarat până acum o campanie de marketing pentru susținerea acestor modele. AnnapurnaLabs Alpine AL-212 este construit pe baza unei arhitecturi ARM Cortex, a cărei fiabilitate este dovedită pe dispozitivele mobile alimentate de baterii.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

Sistemul de operare QTS este unul specializat, fiind construit să ruleze rapid și să gestioneze singur erorile, fără intervenția frecventă a utilizatorului. De aceea, QTS poate funcționa perfect pe configurații care au numai 1GB de memorie RAM DDR3 și 512MB de memorie ROM.

QNAP TS-431+ oferă două porturi Gigabit RJ-45 pentru rețea și trei porturi USB 3.0 ( unul în partea din față și două în partea din spate). Mai jos puteți vedea specificațiile complete ale acestui model.

Specificații QNAP TS-431+

Procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-212, dual-core, 1.4GHz
Calcul în virgulă mobilă
Motor de criptare hardware
Memorie DRAM 1GB DDR3
Memorie Flash 512MB
Unități de stocare 4 x 3.5″ sau 2.5″ SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s hard disk-uri sau SSD-uri
De reținut:
1. Sistemul este livrat fără unități de stocare
Sertare 4 x sertare
LAN 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet
LED-uri indicatoare Status, LAN, USB, HDD 1-4
USB 3 x USB 3.0  (Față: 1; Spate: 2)
Suport pentru imprimante pe USB, stick, USB UPS etc.
Butoane On/Off, USB One-Touch-Copy, Reset
Alarmă Avertizări de sistem
Formă Turn
Dimensiuni 169 x 160 x 219 mm
6.65 x 6.3 x 8.62 inci
Greutate Netă: 3kg; Totală: 4.3kg
Putere absorbită (W) HDD standby: 11.89W
Utilizare obișnuită: 26.15W
(cu 4 x 2 TB HDD)
Sunet 17.5 dB(A)
Temperatură de lucru 0-40˚C
Umiditate 5~95% RH fără condens
Alimentare Adaptor extern, 90W, 100-240V
Securitate Kensington
Ventilator 1 x 12cm (12V)
Certificări FCC, CE, BSMI, VCCI, C-TICK

QNAP TS-431+ beneficiază de un alimentator extern, care-i furnizează curentul necesar funcționării. Acesta oferă serverului un curent maxim de 7.5A la tensiunea de 12 Volți, iar conectorul este standard. Consumul serverului este foarte redus, însă QNAP a extins această putere la 90 de Wații pentru scenariile în care sunt instalate patru hard disk-uri cu un consum mai mare.

Alimentator QNAP TS-431+

Alimentator QNAP TS-431+

Instalare și configurare

Instalare și configurare serverului de rețea QNAP TS-431+ este foarte ușoară, mai ușoară ca instalarea unui Windows am putea spune. Fiecare pas este însoțit de o interfață grafică și este explicat în detaliu utilizatorului. De aceea, cei care optează pentru un astfel de model nu au nevoie de cunoștințe avansate și nici nu un timp prea îndelungat pentru a se familiariza cu sistemul de operare QTS.

QNAP TS-431+

QNAP TS-431+

Interfață QNAP TS-431+

Interfață QNAP TS-431+

Odată realizate setările de bază, utilizatorul poate trece la configurarea avansată a serviciilor de care are nevoie. Aplicațiile se instalează din magazinul Q’center, acesta fiind echivalentul Googgle Play de la QNAP.

De asemenea, se vor face și o serie de updateuri pentru sistemul de operare sau pentru aplicații, acestea fiind furnizate cu o frecvență ridicată de către dezvoltatori.

Update de firmware pentru QNAP TS-431+

Update de firmware pentru QNAP TS-431+

Pentru testarea serverului de rețea QNAP TS-431+ am avut la dispoziție un hard disk Seagate ST4000VN000-1H4168 (SATA) cu capacitatea brută de 4TB. Nu toate hard diskurile sunt compatibile cu serverul de stocare QNAP TS-431+, de aceea, înainte să cumpărați acest model, sau orice alt model QNAP NAS, verificați compatibilitatea la adresa: https://www.qnap.com/compatibility.

Sertare QNAP TS-431+

Sertare QNAP TS-431+

Software și Teste

Serverul NAS QNAP TS-431+ este un centru puternic stocarea în rețea, pentru backup, sincronizare, acces de la distanță, dar și pentru divertisment. Filmele de mari dimensiuni, materiale video brute și multe alte fișiere ce ocupă mult spațiu își pot găsi un mediu de stocare pe termen lung, în deplină siguranță, fără să apelați la serviciile cloud contracost.

Interfață QNAP TS-431+

Interfață QNAP TS-431+

Printre multitudinea de aplicații QNAP se numără și Notes Station ce partajează în cloudul personal notițele proprii. Notes Station poate deveni un mediu de discuții interne pentru companie, fără riscul ca aceste informații să depășească granițele infrastructurii proprii.

Fișierele stocate pe NAS se pot sincroniza cu cele de pe calculatoare, laptopuri și telefoane mobile. Astfel, în momentul în care realizați o fotografie cu telefonul mobil, aceasta va fi trimisă în mod automat, prin internet, către serverul de stocare de acasă.

QNAP nu uită nici de amatorii de divertisment și vine în sprijinul acestor cu o serie de aplicații pentru administrarea colecțiilor video, audio sau foto. Aplicații Photo Station, Video Station și Music Station, îndeplinesc fiecare, după cum le sugerează numele rolul de administrare și redare a respectivului tip de fișier.

O altă aplicație deosebit de utilă este Surveillance Station, un adevărat centru pentru administrarea fluxurilor video de la camerele de supraveghere IP. Aplicația de bază suportă numai două camere, însă se poate achiziționa o licență ce permite extinderea sistemului cu până la 32 de camere video.

Pentru a înlătura gâtuirile rețelei, ce afectau viteza de transfer a datelor, am ales un router ASUS RT-N18U, dotat cu patru porturi gigabit și WAN gigabit. Am conectat serverul NAS și calculatorul propriu, echipat cu un SSD OCZ Vertex3 și o placă de rețea gigabit la routerul RT-N18U. Fișierul de test a fost un film cu extensia mp4 de 1,32GB. Viteza de upload de pe desktop pe serverul NAS a ajuns la valoarea de 109MB/s.

Test viteză upload QNAP TS431+

Test viteză upload QNAP TS431+

Viteza de download a fost puțin mai mare ridicându-se până la 111MB/s, fiind influențată de posibilitățile hard diskului. Aceste valori sunt mai mult decât suficiente pentru un utilizator obișnuit, fiind suficient de rapide chiar și pentru volumele mari de date, de ordinul sutelor de gigabiți.

Test viteză download QNAP TS431+

Test viteză download QNAP TS431+

Concluzii

QNAP TS-431+ este un server de stocare în rețea recomandat utilizatorilor individuali și firmelor mici care doresc accesul rapid la propriile date și un sistem sigur de stocare, cu backup și restaurare. Fiind derivat din modelele dedicate companiilor, QNAP TS-431+ păstrează acele caracteristici pe care utilizatorii avansați le vor iubi.

Sistemul este foarte complex dacă intrăm în profunzimea acestuia, dar și simplu dacă vom alege funcțiile standard, de bază. Evoluția serverelor de stocare QNAP este susținută de terțe companii, care dezvoltă noi aplicații și software-uri pentru rețea, fapt care „protejează” serverele NAS de la QNAP de evoluțiile din viitor.

Galerie Foto QNAP TS-431+

To Top