Stiri

Statele Unite ale Americii încurajează producția autohtonă de cipuri

Stefano Pellerano, inginer principal la Intel Labs
Stefano Pellerano, inginer principal la Intel Labs

Statele Unite ale Americii doresc să-și recâștige poziția de lider în producția de chipuri de înaltă tehnologie. Deficitul de cipuri, generat după embargoul tehnologic impus Chinei, nu poate fi rezolvat fără investiții în alte părți ale planetei, care să poată satisface cererea tot mai mare la nivel global.

Președintele Biden a făcut prima propunere de buget și are în plan să cheltuie circa 150 de milioane de dolari pentru două programe dedicate producției americane de cipuri. Institutele americane care primesc acești bani, ar ajuta SUA să-și revendice titlul de „lider global” în producția de semiconductori, conform bugetului provizoriu. Intel și Samsung sunt două dintre cele mai cunoscute companii ce au fabrici de cipuri din SUA, în timp ce TSMC va începe construirea unei fabrici din Arizona, chiar de anul acesta.

Fondurile acestea sunt doar o mică parte a unui pachet mai mare, de 1,5 trilioane de dolari, care ar sprijini, de asemenea, proiecte de energie verde, ar extinde accesul la internet de mare viteză în zona rurală a Statelor Unite ale Americii și ar stimula adoptarea vehiculelor electrice de instituțiile de stat. Se știe deja că fabricile Ford, GM sau Apple se confruntă cu probleme de producție, legate de deficitul de cipuri.

Cipurile includ tehnologii înalte și aduc profituri uriașe companiilor producătoare, alături de alte industrii pe care statele puternice ale planetei le urmăresc îndeaproape. Industria chimică, industria electronică sau aviația au o valoare adăugată imensă și creează bunăstare în țarile unde funcționează. La polul opus, agricultura sau industria ușoară au cea mai mică valoare adăugată.

To Top