Stiri

Supercomputer racit cu apa

IBM va construi în orașul german, Garching, un supercomputer bazat pe procesoarele Intel Xeon. Imensa putere de calcul a noului super calculator va fi pusă slujba cercetării. Noul sistem face parte din infrastructura HPC a Parteneriatului pentru Computing Avansat din Europa – Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) – pentru instituţii industriale şi de cercetare din întreaga Europă. Sistemul va permite oamenilor de ştiinţă de la LRZ să testeze teorii, să realizeze experimente şi să aibă o viziune foarte clară asupra proiectelor.

Supercomputerul va fi finanţat de către guvernul federal al Germaniei şi de statul Bavaria. Un număr de 14.000 de procesoare Intel Xeon va oferi o putere de calcul de trei petaflopi echivalentul a peste 110 000 de PC-uri.
Dacă în mod normal 50% din energia electrică consumată de un centru de date este reprezentată de instalațiile de răcire, noul supercomputer reduce nevoia de electricitate prin răcirea cu apă și procesoarele Intel, cu sistem dinamic pentru reducerea consumului.

To Top