Stiri

Unul din opt utilizatori a rămas fără telefon sau tabletă

Potrivit studiului „Kaspersky Consumer Security Risks”, realizat de B2B International și Kaspersky Lab în 2013, peste 12% dintre utilizatorii din Europa s-au confruntat cu pierderea, furtul sau distrugerea unui dispozitiv digital portabil – laptop, smartphone sau tabletă – în ultimele 12 luni. Însă, utilizatorii nu rămân numai fără dispozitive, ci pierd totodată informaţii personale valoroase.

Laptop-urile, smartphone-urile și tabletele au devenit o parte de neînlocuit a vieții de zi cu zi – la serviciu, în timpul liber, sau atunci când socializăm cu prietenii sau cu familia. Dar ce se întâmplă dacă un laptop, un smartphone sau o tabletă se pierde, este furat sau distrus? Ce se întâmplă cu toate acele fotografii din vacanţă, înregistrări video cu primii pași ai copilului, corespondența cu prietenii vechi și parolele pentru site-urile de socializare, de plăţi online, pentru conturile de online banking și conturile de e-mail?

kaspersky

Potrivit studiului, dispozitivele mobile sunt pierdute, furate sau deteriorate în mod regulat: peste 12% dintre respondenţii din Europa au raportat cel puțin una din aceste probleme anul trecut. O privire mai atentă arată că 8% dintre dispozitivele utilizatorilor au fost iremediabil deteriorate, 2% dintre acestea au fost pierdute și 3% au fost furate. Aceste date confirmă faptul că pierderea sau furtul unui dispozitiv mobil este o problemă frecventă.

Potrivit sondajului, pe dispozitivele mobile sunt stocate următoarele tipuri de date:
· Fotografii şi clip-uri video personale: pe 74% dintre smartphone-uri, pe 68% dintre tablete
· Mesaje primite şi trimise de pe e-mailul personal: pe 64% dintre smartphone-uri şi 62% dintre tablete
· Parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi conturile de e-mail: pe 17% din smartphone-uri şi 15% din tablete
· E-mailuri de serviciu: pe 30% din smartphone-uri şi 27% din tablete
· Documente de business: pe 17% din smartphone-uri şi 25% din tablete
· Informații financiare, parolele pentru conturile de online banking: pe 8% din smartphone-uri și tablete

Cu alte cuvinte, utilizatorii stochează o varietate de informații pe dispozitivele lor mobile, iar valoarea acestora o depăşeşte de multe ori pe cea a dispozitivului în sine.
În cazul în care informaţiile cu caracter confidenţial ajung pe mâinile infractorilor, consecințele pot fi dezastruoase: informații ale companiei ar putea fi făcute publice; conturile de pe rețelele sociale, conturile de e-mail și de online banking ar putea fi compromise.

To Top