Stiri

50 de ani de la inventarea LED-ului

De la primele observații în laborator la produsele de serie trece o perioadă lungă definită de incertitudini. În Statele Unite ale Americii această perioadă este foarte scurtă, corporațiile exploatând rapid avansul tehnologic. De altfel, Statele Unite ale Americii dețin supremația în cercetare și tehnologie. La polul opus sunt țările unde rezultatele cercetării nu sunt puse niciodată în practică din cauza managementului defectos și lipsei de capital.

De la inventarea LED-ului au trecut de către fizicianul Nick Holonyak, în octombrie 1962 au trecut 50 de ani. Putem spune că 50 de ani i-au trebuit LED-ului să se maturizeze cu adevărat. Inventia lui Holonyak a dat naştere introducerii comerciale de display-uri LED la începutul lui 1964. Utilizarea compuşilor semiconductori precum galiu aluminiu arseniu fosfură (GaAlAsP), indiu galiu nitrură (InGaN), aluminiu galiu fosfură (AlGaP) şi aluminiu galiu fosfură (AlGaP) în combinaţie cu straturile de fosfor, a permis dezvoltarea LED-urilor ce dezvoltă spectru larg.

LED-urile sunt folosite pentru echipamentele electronice moderne dar și pentru iluminat casnic. Datorită eficienţei energetice, lămpile LED sunt potrivite în mod special pentru automobilele hibride sau electrice.

To Top