Stiri

Aplicațiile de iPhone știu unde ești!

40% din aplicațiile de pe iPhone știu unde ești și o cincime știu pe cine suni. Intimitatea și discreția sunt două noțiuni care s-au alterat în ultimii 20 de ani. Una din cinci aplicații gratuite pentru iOS, analizate de specialiștii Bitdefender, pot să acceseze lista de contacte a telefonului fără niciun avertisment, relevă informațiile colectate de echipa de cercetare a liderului pieţei locale de soluţii antivirus.

Datele culege de la utilizator sunt vândute pe bani grei companiilor mari pentru a fi folosite în scopuri de marketing.

’Având în vedere că nu toate aplicațiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele să acceseze informații pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicații decât după o analiză amănunțită. Este însă important pentru utilizator să știe dacă o aplicație îi accesează lista de contacte sau dacă îi monitorizează locația, mai ales dacă aceste informații nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicația’’, a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate în urma analizei unui număr de peste 65.000 de aplicații din toate categoriile, aflate în top pe App Store.

To Top