Review

ASUS Lamborghini VX6

Nu este necesar să fii expert în domeniul hardware pentru a realiza că netbookul Asus Lamborghini VX6 este altfel construit decât celelalte produse similare existente pe piaţă. Fiind un produs de lux, acesta integrează o serie de materiale şi componente de înaltă calitate evitate de asamblatori din cauza preţurilor mai mari. Spre exemplu rama metalică a carcasei necesită mai multe operaţiuni de prelucrare şi tratare faţă de simpla injectare a unui material plastic.

Carcasa poartă însemnele producătorului auto Lamborghini, o parte din elementele de design întâlnite pe automobilele sport fiind regăsite pe netbook. Partea din faţă este confecţionată din plastic mat evitând în acest fel amprentele ce ies în evidenţă pe o suprafaţă lucioasă. La noi în redacţie a ajuns varianta pe alb ce pare mai elegantă decât versiunea pe negru. Butonul On/Off este metalic, senzaţia de rece fiind primul lucru pe care îl simţi când intri în contact cu netbookul.

Touchpad-ul acceptă mai multe atingeri simultat astfel încât să puteţi manevra documentele sau fotografiile întocmai cum o faceţi pe un telefon cu ecran capacitiv. Tastatura de tip chiclet este un alt element impresionant al netbookului. Tastele au o suprafaţă suficient de mare pentru a nu vă incomoda în momentul în care redactaţi un document iar cursa acestora este scurtă și favorizează introducerea rapidă a textului.

Ecranul cu diagonala de 12.1 inci și rezoluția de 1366×768 pixeli beneficiază de iluminare cu LED-uri și de un filtru care accentuează culorile. Rama ecranului este dintr-un plastic glossy pe care sunt foarte vizibile amprentele, diferit de cel pentru restpad, aici producătorul ar fi putut să aleagă o ramă cu inserții metalice dar probabil s-a gândit că prea multe suprafețe nichelate strică aspectul vizual al netbook-ului.

Din punct de vedere tehnic Asus a ales ce le mai performante componente ce ar fi putut intra în alcătuirea unui netbook. Utilizatorul are la dispoziţie un procesor Intel Atom D525 Pineview-D, dual core cu hyperthreading, 1MB Cache L2, tactat la frecvenţa de 1.8GHz, ce poate aborda patru fire de execuţie simultan.

Procesorul este fotolitografiat pe 45 de nanometri și este compatibil cu instrucțiunile MMX, SSE (1,2,3,3S) și EM64T. În Super Pi 1M procesorul obține 24 de secunde în condițiile în care niciun serviciu sau program din background nu a fost închis. După cum se știe Super Pi rulează pe un singur nucleu și are relevanță numai pentru software-urile care nu folosesc la maximum cele patru nuclee disponibile (două fizice și două virtuale).

Grafica netbook-ului ASUS Lamborghini VX6 este formată din două unități fizice, utilizate în funcție de cerințele de moment ale sistemului. Chipsetul Intel GMA 315 este menit să ofere o autonomie sporită atunci când sunt derulate aplicații de tip office iar acceleratorul grafic NVIDIA ION2 (N11M-PT2) cu 512MB memorie GDDR3 intră în sarcină numai atunci când sunt accesate aplicații cu grafică complexă.

Memoria RAM cuantifică 4GB DDR3 cu latențele 6-6-6-15 fiind mai mult decât suficientă pentru sarcinile zilnice desfășurate pe un sistem de operare complex.

Pe părțile laterale sunt prezente trei porturi USB din care două USB 3.0, un port HDMI și unul ethernet. Producătorul a integrat în componența acestuia un modul de comunicații Wi-Fi 802.11b/g/n dar și un modul Bluetooth 3.0 pentru a facilita conexiunea cu telefoanele mobile.

Varianta noastră avea instalată o versiune de Windows 7 Home Premium însă VX6 poate rula orice alt sistem de operare. Pe lângă hard disk-ul intern cu o capacitate de 320GB ASUS mai pune la bătaie 500GB online disponibili prin serviciul WebStorage. Avantajul spațiului disponibil online este simțit atunci când vă aflați într-o deplasare sau într-o vizită și doriți să aveți acces la datele proprii fără a transporta după dumneavoastră hard disk-uri externe voluminoase sau stick-uri USB.

Pentru cei care totuși preferă hard disk-ul din anumite considerente, ASUS a lansat un model extern cu până la 750GB capacitate, ce poartă aceeași amprentă de design inspirată de Automobili Lamborghini.
Lamborghini VX6 este echipat cu un set de boxe stereo Bang & Olufsen ICEpower precum şi cu tehnologia Sonic Master Premium. Sunetele sunt mai clare decât la alte laptopuri fără a avea acel zgomot de fond pe care îl întâlnim la modele obișnuite.

Netbook-ul este alimentat de o baterie litiu-ion de 56Wh, cu șase celule ce oferă o tensiune de 10.95 volți și 5200mAh. Celulele bateriei sunt fabricate în Coreea de Sud iar asamblarea finală a bateriei este realizată în China. Încărcătorul livrat în pachet este extrem de mic, putând fi comparat din punct de vedere volumetric cu cel al unui telefon mobil.

Specificaţii ASUS Lamborghini VX6

Ecran: 12.1 inci, iluminare cu LED, WXGA HD, 1.366×768
Procesor/chipset: Intel Atom D525 Pineview-D (dual core HT, 1MB cache L2, 1.8GHz)/Intel NM10
Grafică: NVIDIA ION2 (N11M-PT2) cu 512MB GDDR3 + Intel GMA 315
Memorie: DDR3 SO-DIMM 1GB/2GB/4GB 1066MHz, versiunea din test are 4GB
Stocare: Hard disk 250GB/320GB + 500GB disponibili online prin ASUS WebStorage, versiunea din test este echipată cu un hard disk de 320GB
Wireless WLAN: 802.11b/g/n şi b/g 2.4GHz, Bluetooth 3.0
Baterie: Li-ion cu 6 celule, 2.6Ah (57.72Wh), până la 6 ore autonomie
Dotări multimedia: Cameră web 1.3 megapixeli, sunet de înaltă definiţie, difuzoare stereo, tehnologie Bang & Olufsen ICEpower, microfon intern
Interfeţe: 1 x VGA, 1 x HDMI, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x LAN RJ-45, 2 x audio jack
Cititor carduri: MMC/SD(SDXC)
Sistem de operare: Microsoft Windows 7 (sistem de operare dual cu Express Gate Cloud)
Dimensiuni: 297 mm (lungime) x 204 mm (lăţime) x 28.67 mm (grosime)
Greutate: 1.5kg (cu baterie cu 6 celule)
Colori: alb/negru cu elemente metalice

To Top