Stiri

Cine e mai rapid ca sunetul?

Nu, nu e Superman :). In schimb, ar putea fi australianul Felix Baumgartner, care si-a propus sa bata un dublu record: mai intai, sa se inalte intr-un balon cu heliu pana la o inaltime de 36.500 metri deasupra oceanului, la limita dintre atmosfera si spatiu, unde temperatura ar fi de circa – 56 grade Celsius. Apoi, sa sara in gol pentru a verifica, o data in plus, limitele corpului uman.

In aceasta incercare indrazneata, Baumgartner va purta un costum presurizat si tuburi de oxigen. Se estimeaza ca in primele 30 de secunde va depasi viteza sunetului – ceea ce, la altitudinea aceea, ar insemna o viteza de circa 1.110 km / ora – iar intreaga „calatorie” catre suprafata Terrei va dura aproximativ 5 minute. Recordul precedent ii apartine lui Joe Kittinger, membru al Air Force, care s-a aruncat in 1960 de la 31.300 metri si il consiliaza acum pe Baumgartner. Programat pentru vara aceasta, in New Mexico, acesta ar fi cel mai lung, rapid si de la cea mai mare inaltime salt in gol realizat vreodata.

Felix Baumgartner

Pentru a-i mari sansele de supravietuire, parasuta australianului va fi setata sa se deschida automat, chiar daca ar fi inconstient sau in imposibilitate de a o actiona din cauza vitezei mari in cadere si a acceleratiei gravitationale. Cica echipa de specialisti care il pregateste pentru aceasta experienta si-ar lua toate masurile de precautie: i-au testat costumul intr-un tunel special, care reproduce forta exercitata de curenti, si il doteaza cu toate cele, de la parasuta de rezerva, manusi si ghete etanse pana la o casca de protectie ultra-performanta. Totusi, nu pot fi calculate toate riscurile.

Australianul este insa optimist, declarand ca adora provocarile si va demonstra ca se poate supravietui in urma unei caderi de la o asemenea altitudine. Acum sa vedem daca Red Bull, care il sponsorizeaza, o sa-i dea suficiente aripi 🙂

Link

To Top