Curiozități

Cum să îți deschizi mașina cu telefonul mobil

Cadru ilustrativ din interiorul mașinii VW Golf R
Cadru ilustrativ din interiorul mașinii VW Golf R

Deschiderea automobilului cu telecomanda sau cu telefonul a deschis un nou câmp de lucru pentru hackeri, care au încercat să găsească scăpări în designul sistemelor de închidere/deschidere pentru a avea acces în interiorul automobilelor. Miturile urbane pentru deschiderea neautorizată a automobilelor sunt destul de diverse cele mai cunoscute fiind cele cu mingea de tenis sau cu lamela introdusă pe lângă geam. Spre surprinderea tuturor, aceste metode de a deschide mașina chiar au funcționat în cazul unor modele specifice.

Cum funcționează închiderea cu telecomandă?

Telecomanda automobilului folosește undele radio pentru a comunica un cod către unitatea de recepție montată în interiorul automobilului. Frecvența radio a telecomenzii auto este de 315 MHz pentru automobilele americane și 433,92 MHz pentru cele europene, japoneze și asiatice. Telefoanele mobile moderne folosesc benzile cu frecvență mai mare, peste 850 MHz și semnalul radio digital. Chiar și telefoanele mobile vechi, cu standard GSM au frecvențe ce pornesc de la 380 MHz.

Posibilitatea tehnică de a folosi emițătorul radio al telefonului pentru a reproduce semnalul generat de o telecomandă auto este o sarcină imposibilă pentru un utilizator fără cunoștințe de inginerie electronică.

Cât de sigură este telecomanda mașinii?

Automobilele moderne folosesc telecomenzi cu comunicații radio digitale, cu secvențe binare criptate. Mai mult, la fiecare deschidere a automobilului, unitatea centrală generează aleatoriu un cod care va fi utilizat o singură dată la următoarea deschidere. Prin urmare, chiar dacă copiem și reproducem întocmai frecvența radio trimisă în banda de 433,92 MHz nu vom reuși să deschidem automobilul pentru că nu avem următorul cod de deschidere.

Pe youtube a circulat și o farsă în domeniu. Autorii susțineau că mașinile ar putea fi deschise de la distanță prin transmiterea telefonică a sunetului făcut de telecomandă și redarea lui lângă automobil 🙂

Vulnerabilitățile sistemului pot fi totuși exploatate prin bruierea semnalului radio cu un dispozitiv special și provocarea unității centrale auto de a trimite către telecomandă un al doilea cod de deschidere. În cazul unor automobile mai vechi acest lucru a fost posibil, iar hoții au profitat de această vulnerabilitate.

Automobilele moderne folosesc criptarea semnalului, generarea aleatorie de coduri și diverse serii ale dispozitivelor. Toate sunt criptate într-o secvență binară transmisă prin 433,92 MHz către automobilul vostru. Posibilitatea de a replica acest semnal și de a deschide automobilul cu telefonul este practic nulă.

Poți folosi altfel telefonul pe post de telecomandă pentru automobil

Unii producători auto au creat telecomenzi cu ecrane tactile, iar alții au ajuns la concluzia că pot folosi chiar telefonul mobil pe post de telecomandă. Cele mai cunoscute automobile ce pot fi deschise cu o aplicație de mobil vin de la Tesla.

Compania lui Elon Musk oferă o aplicație pentru telefonul mobil prin care puteți să deschideți și să controlați de la distanță automobilul. La fel ca în cazul unei telecomenzi auto, transmisia se face criptat însă spectrul de frecvență este diferit, fiind cel rezervat pentru Bluetooth, între 2,402 GHz și 2,480 GHz.

To Top