Editorial

Cum sa spargi parola de Yahoo Messenger

Foarte multa lume se intreaba cum poti afla/fura/sparge/hackui/etc parola de Yahoo Messenger . Din pacate nu este un mit. Parolele se pot afla si chiar foarte usor. Conturile de Yahoo Messenger se pot sparge si inca chiar foarte usor.

Cum ne putem proteja? Cum sa ne ferim conturile sa fie sparte de rau voitori?

In primul rand hai sa vedem impreuna doua metode care va vor lamuri intrebarea cum se poate sparge un cont de Yahoo! Messenger si dupa accea o sa tragem impreuna concluziile.

Cea mai simpla metoda de a fura parolele este cu ajutorul unui keylogger. Un program de tip keylogger ruleaza in fundal si inregistreaza toate caracterele tastate pe calculatorul pe care este instalat. Rolul oficial al programelor de tip keylogger este de a tine sub control copii. Din nefericire aceste programe sunt utilizate in special pentru aflarea parolelor.

Cum ne putem apara de furtul parolelor prin intermediul programelor de tip keylogger? Nu folositi calculatoare straine pentru citirea corespondentei, logarea la Yahoo Messenger, etc. Ca regula generala: nu introduceti parole pe un calculator strain. Daca nu va pricepti la calculatoare este bine sa fiti atenti la ce programe va instaleaza vecinul cel istet care va repara computerul. Nu lasati alte persoane sa va acceseze calculatorul (chiar daca este prieten/prietena cu voi).

Dar cea mai simpla metoda de a afla parole este prin Firefox si dureaza 1 minut. Daca ati lucrat cu Firefox ati vazut ca va intreaba atunci cand introduceti o parola daca vreti sa o pastreze pentru voi. Este foarte comod sa lasam parolele in grija domnului Firefox deoarece ne scuteste de tastarea parolei de fiecare data. Probabil ca va ganditi ca Firefox are mare grija de parolele voastre si le tine intr-o cutie bine pazesta si inchisa cu o mie de lacate! Ei bine nu-i chiar asa. De fapt este mai rau decat va imaginati.

parola
Incercati chiar acum sa apasati pe meniul tools in tabul Security. Acolo aveti un buton Saved Passwords. Apasati acum pe el. O sa vedeti afisate toate site-urile pentru care ati lasat Firefox sa va pastreze parolele. Apasati pe butonul Show Passwords. Ce surpriza neplacuta: toate parolele sunt afisate in clar impreuna cu username si site-urile respective. Imaginati-va ca aceasta operatie simpla care dureaza maxim 30 secunde este facuta pe calculatorul vostru de un curios! Pentru a schimba acest acces incredibil de usor la parolele salvate de Firefox ar trebui sa stabiliti o parola master (bifeaza „Use a master password” si introduci parola dorita).

Concluziile sunt simple:

1. Nu lasati pe nimeni sa umble prin calculatorul vostru nici macar un minut! Poate sa afle usor informatii care va pot produce mult rau.
2. Nu introduceti parola pe un alt calculator chiar daca muriti de curiozitate sa vedeti cine e online pe Yahoo! Messenger
3. Rulati un program antivirus performant care sa va avertizeze cand genul de programe spy ruleaza in fundal

To Top