Stiri

Drepturile de proprietate intelectuală pot aduce venituri importante

Apple iPhone 4
Apple iPhone 4

Drepturile de proprietate intelectuală aduc venituri importante dar nu în România. Cu o generație ratată, incapabilă să rezolve un exercițiu simplu la matematică, România vrea să rezolve ecuațiile complexe ale tehnologiei moderne.

Portofolii IP substanţiale au fost şi sunt în proces de a fi vândute în ultimii ani. De exemplu, Nortel Networks a intrat în procedura de protecţie a creditorilor în America de Nord şi Europa în 2009 şi, ulterior, a vândut treptat afacerile sale globale. În urma acestor tranzacţii, Nortel a fost capabil să comercializeze portofoliul de brevete într-o tranzacţie separată, pentru suma de 4,5 miliarde de USD.

Mai recent, în aprilie 2012, Microsoft a cumpărat 800 de brevete de la AOL pentru mai mult de 1 miliard de USD. O lună mai târziu, Google a achiziţionat Motorola Mobility – cu cele 17.000 de brevete ale sale – pentru 12,5 miliarde de USD, în încercarea de a proteja sistemele de operare mobile Android faţă de concurenţă.

Potenţialul de a valorifica IP-ul nu este valabil doar în cazul firmelor high-tech, cu un portofoliu de brevete standard (standard essential patents), ce protejează invenţiile care trebuie să se conformeze unui anumit standard tehnic. Aceste drepturi sunt potenţial valoroase într-o gamă foarte largă de domenii, de la mari corporaţii farmaceutice, până în zona de entertainment şi timp liber.

Licenţierea şi comercializarea de materiale cu drepturi de autor, de exemplu, are potenţialul de a atrage venituri de milioane de dolari. „Disney a generat în 2011 venituri din vânzarea cu amănuntul de produse licenţiate în valoare de 37 miliarde de USD”, subliniază Tom Phillips, editor al Intellectual Property Magazine. „Este bine cunoscut faptul că Disney este un apărător eficient al proprietăţii sale intelectuale”.

Chiar şi companiile care şi-au exploatat constant IP-ul pot trece cu vederea noile metode de a folosi proprietatea intelectuală ca pe o sursă de capital. Acestea includ, de exemplu, folosirea IP-ului ca garanţie pentru finanţare. Compania Alcatel-Lucent a folosit această abordare în luna decembrie a anului trecut, pentru a asigura parţial un pachet de refinanţare de 2.1 miliarde de Euro (2,7 miliarde de USD). IP-ul folosit în refinanţare includea, printre altele, drepturile companiei în unele brevete ale filialei sale americane, Bell Labs.

Drepturile de proprietate intelectuală pot aduce venituri importante companiilor active și persoanelor dinamice și creative ce înțeleg modul de funcționare a societății globale,

Apple iPhone 4

Apple iPhone 4

Apple iPhone 4 – un produs apărat la nivel internațional cu o mulțime de patente. Ofensiva Apple împotriva Samsung, privind încălcarea patentelor, a determinat Google să achiziționeze Motorola și portofoliul de brevete deținute de această companie.

To Top