Stiri

IBM anunta chip-uri cognitive

IBM anunță o serie de chip-uri ce imită creierul uman. Distanţându-se de conceptele tradiţionale în ceea ce priveşte dezvoltarea şi construirea computerelor, primul cip computaţional neurosinaptic al IBM recreează fenomenul dintre reţeaua neuronală şi sinapsele din sistemul biologic, precum creierul uman, printr-un sistem avansat de algoritmi şi circuite de siliciu. Primele două prototipuri ale cipului au fost deja fabricate şi în prezent se află în testare.

Supranumite computerele cognitive, sistemele construite pe baza acestor cipuri nu vor fi programate precum computerele tradiţionale. Mai mult, computerele cognitive vor învăţa pe baza exprientelor, vor găsi corelaţii, vor crea ipoteze şi îşi vor aminti – şi vor învăţa – consecinţele, mimând structura creierului uman şi maleabilitatea sinaptică.

Deşi nu conţin elemente biologice, primele prototipuri de cipuri computaţionale cognitive folosesc circuite digitale din siliciu inspirate din neurobiologie pentru a realiza „nucleul neurosinaptic” cu memorie integrată (sinapse replicate), cu abilităţi de evaluare (neuroni replicaţi) şi comunicare (axoni replicaţi).

Scopul pe termen lung al IBM este acela de a construi un cip cu zeci de miliarde de neuroni şi sute de miliarde de sinapse cu un consum de aproximativ un kilowatt şi care să ocupe un volum mai mic de 2 litri.

Compania şi colaboratorii săi din mediul universitar au anunţat, de asemenea, că au primit o finanţare în valoare de 21 milioane de dolari de la Agenţia Proiectelor de Cercetare Avansată în domeniul Apărării pentru cea de-a doua fază a proiectului SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics)– Sisteme electronice plastice scalabile neuromorfic adaptabile.

To Top