Stiri

Interviu cu Microsoft Romania despre Windows VISTA

Am stat de vorba cu Tudor Galos, Desktop PM in cadrul Microsoft Romania, despre viitorul sistem de operare Windows Vista.

Dorim sa mulţumim domnului Tudor Galos pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.



pcnews.ro: Ce avantaje va aduce Windows Vista pentru utilizatorii din România?

Tudor Galos:
Windows Vista va aduce îmbunatatiri si facilitati noi pe mai multe directii importante: securitate, deployment, gestionabilitate si performanta. Securitatea este prioritatea numarul 1 pentru Microsoft, de aceea în noul Windows Vista vom avea facilitati noi sau îmbunatatite, cum ar fi User Account
Protection (facilitate ce permite administratorilor sa limiteze privilegiile utilizatorilor doar la strictul necesar, astfel încât acestia sa îsi îndeplini activitatile legate de rolurile acestora), Windows Service Hardening (serviciu ce monitorizeaza activitatile anormale ale serviciilor Windows în sistemul de fisiere, registry sau retea pentru a reduce riscul de penetrare a securitatii statiei de lucru). De asemenea, vom avea facilitati de detectare si eliminare a malware-ului de pe statia de lucru precum si tehnologii avansate de protectie a datelor sensibile.

Am decis sa îi ajutam pe administratorii de sistem sa simplifice instalarea centralizata a sistemului de operare Windows Vista pe statii desktop oferindu-le facilitati cum ar fi Windows Imaging (WIM), Windows Pre-installation Environment (PE) si Application Compatibility Toolkit (ACT). De asemenea, pentru organizatii Windows Vista va reduce mult costurile de operare tehnologice, prin management simplificat, automatizarea unor activitati si diagnosticare.
Astfel, sistemul se va auto-diagnostica, si va detecta din timp diversele probleme cauzate de aplicatii, minimizând necesitatea restarturilor chiar si în
cazul instalarii unor aplicatii noi.

Windows Vista va fi un sistem de operare mult mai performant
decât sistemele de operare anterioare, prin facilitati de Quick Start Up – scripturile de login, aplicatiile si serviciile de la startup sunt
procesate în background, pentru ca utilizatorul în acest timp sa poata lucra, Sleep Mode – facilitate ce combina viteza modului Standby
cu protectia si consumul redus al modului Hibernate; în Sleep Mode, bateria unui laptop de exemplu poate fi schimbata fara a se pierde datele sau documentele aflate în lucru. De asemenea, Windows Vista foloseste tehnologii noi de gestiune a memoriei, facând sistemul de operare mult mai eficient si rapid.

Pentru utilizatorii obisnuiti, Windows Vista aduce o interfata noua, complet schimbata, iar o prima versiune a acestei interfete o vom putea observa în noul Windows Vista Beta 1, ce va aparea în curând. Desktop-ul Vista va fi mai transparent, mai animat, mult mai intuitiv permitând utilizatorului sa se concetreze la activitatea pe care o face. Noul meniu de Start va permite gasirea si cautarea aplicatiilor, precum si navigarea prin toate programele instalate pe calculator. De fapt, cautarea si identificarea rapida diverselor obiecte (aplicatii, documente, poze, mesaje etc) este una dintre facilitatile cheie ale noului Windows Vista. Vom avea un nou concept, acela de director virtual, în care vor fi salvate rezultatele diverselor cautari. Astfel, vom putea vedea în Explorer grupate sub forma de directoare informatii cum ar fi “documentele proiectului de saptamâna trecuta”, sau “fotografii, documente si slide-uri cu excursia la mare” etc. Utilizatorii laptop-urilor vor putea sa se conecteze la un proiector în retea, si sa îsi proiecteze slide-urile si demonstratiile fara a se mai conecta fizic direct la proiector.

pcnews.ro:De la ce vine acest nume (Windows Vista)?

Tudor Galos:
Am ales acest nume deoarece traim într-o lume a informatiilor, o lume a comunicatiilor, o lume în care trebuie sa facem tot mai multe lucruri. Vrem ca PC-ul sa se adapteze personalitatii noastre, sa devina o componenta importanta a vietii noastre digitale, în aceasta era digitala, si sa ne ajute sa clarificam ceata informationala, permitându-ne sa ne concentram pe lucrurile cu adevarat importante pentru noi. La acest lucru se refera si Vista – claritate ; vrem sa aducem claritate în aceasta lume, permitând utilizatorilor Windows sa aiba mai multa încredere în calculatorul personal, si în ceea ce pot face cu el, sa îsi poata organiza eficient si simplu informatiile importante, si sa îi conecteze la informatii, indivizi si dispozitive care sa îi ajute în ceea ce fac.

pcnews.ro:
Cand va fi disponibil Windows Vista in Romania in versiunea beta pentru dezvoltatori si cand va fi disponibil in versiunea comerciala?

Tudor Galos: Windows Vista Beta 1 va fi disponibil în jurul datei de 3 August, iar comercial (versiune finala) în vara anului viitor. Pentru mai multe detalii, cât si pentru descarcarea versiunii beta, invitam pe cei interesati sa viziteze site-ul www.microsoft.com/romania/windows/vista/default.mspx .

pcnews.ro: Va organiza Microsoft Romania o conferinta de presa in care va fi anuntat noul nume Vista al viitorului sistem de operare?

Tudor Galos: Raspunsul este nu. Informatile au fost dezvaluite de Microsoft Corporation, prin comunicatul de presa disponibil aici

pcnews.ro:
Ne puteti dezvalui daca sistemul de licentiere va ramane neschimbat sau vor fi noutati?

Tudor Galos:
înca este prea devreme a vorbi de schimbarea sistemului de licentiere Microsoft. însa merita sa discutam aici despre valoarea software-ului original, licentiat. Microsoft a lansat un program nou, Windows Genuine Advantage ce permite utilizatorilor care folosesc Windows original sa descarce aplicatii
comerciale pentru un pret special sau chiar gratuit. De asemenea, la ora actuala, toate download-urile, patch-urile si hotfix-urile disponibile prin Windows Update, Microsoft Update sau Download Center necesita în prealabil o validare a sistemului de operare. Exceptate sunt doar patch-urile si hotfix-urile de securitate, care sunt disponibile pentru toti utilizatorii, care au validat sau nu sistemul de operare.

To Top