Stiri

Microsoft a corectat eroarea ce blocase 5 zile conexiunile VPN din Windows, ai nevoie de update-ul KB5010795

Update Windows pentru soluționarea unui bug VPN
Update Windows pentru soluționarea unui bug VPN

În cele mai multe cazuri, lucrul de la distanță se bazează pe accesul VPN în intranetul companiei. Angajații care obișnuiau să utilizeze clientul de VPN integrat în Windows au fost puși în imposibilitatea de a se conecta pe protocolul Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) sau IP security Internet Key Exchange (IPSEC IKE) în urma unei actualizări a sistemelor de operare Windows 10 și Windows 11.

Update-urile KB5009543 pentru Windows 10 și KB5009566 pentru Windows 11 din 11 ianuarie corectau mai multe probleme de securitate și bug-uri, însă afecta funcționalitatea clientului VPN. La încercarea de conectare prin L2TP la serverul VPN folosind clientul integrat în Windows utilizatorii primeau instant eroarea:

„Can’t connect to VPN. The L2TP connection attempt failed because the security layer encountered a processing error during initial negotiations with the remote computer.”

Administratorii de sisteme au avut de ales fie să dezinstaleze respectivele patch-uri, fie să adopte o altă variantă de conectare prin VPN. Ambele variante expuneau sistemele fie la vulnerabilități cunoscute, fie slăbeau securitatea VPN.

Situația a durat 6 zile, căci Microsoft a corectat-o prin update-ul din 17 ianuarie 2022: KB5010795 (OS Build 22000.438) Out-of-band.

Pe lângă rezolvarea acestui bug cunoscut, actualizarea adus soluții privind dispozitivele de stocare externe sau SSU (Servicing stack updates) legat de primirea și instalarea actualizărilor Microsoft.

Dacă ai avut probleme cu conexiunea VPN, fă acest update al sistemului de operare.

To Top