Review

Nikon Coolpix P510 Review

Camerele foto digitale au atras ca un magnet publicul larg ce a văzut în acestea posibilitatea de a face fotografii de calitate fără a mai apela la un fotograf profesionist și la procedeele complicate ale laboratoarelor foto. Tehnologia digitală nu numai că a perfecționat fotografia dar a oferit și prețuri mai accesibile publicului larg.

Nikon oferă pe piața camerelor compacte un nou model cu un zoom impresionant. Nikon Coolpix P510 va mulțumi cu siguranță fotografii amatori și entuziaștii prin prisma acestei calități deosebite. Zoom-ul optic de 42X, cu stabilizare mecanică a vibrațiilor și distanța focală de 24-1000mm permit încadrarea cu precizie a unui subiect chiar dacă acesta se află la o distanță considerabilă. Imaginea preluată de sistemul optic este proiectată pe un senzor CMOS de 16 megapixeli și dimensiuni de 1/2.3”, iluminat din spate. Senzitivitatea poate fi selectată între ISO100 și ISO 6400. Coolpix P510 mai beneficiază de posibilitatea de a filma la rezoluție FullHD cu sunet stereo, de un GPS pentru marcarea fotografiilor și de un ecran LCD de 3 inci cu 921 de mii de puncte.

Cântărind 555 de grame, Nikon Coolpix P510 este mai greu decât varianta anterioară, P500. Fiind o cameră cu super-zoom, Nikon Coolpix P510 beneficiază de o prindere bună, bliț și vizor electronic. Camera este acoperită cu un material cauciucat în zona prinderii astfel încât să ofere utilizatorului senzația de siguranță.

Zoomul optic de 42X oferă o mare libertate utilizatorului ce poate trece rapid de la un cadru din plan apropiat la surprinderea unei imagini din depărtare. Sistemul de lentile al noului Nikon Coolpix P510 este surprinzător de rapid, diafragma fiind f/3 la 24mm și f/5.9 la 1000mm. Lentilele sunt protejate de un capac din plastic. În momentul în care porniți camera, motorul va mișca sistemul optic și va îndepărta prin forță capacul. În unele cazuri există posibilitatea ca aparatul să afișeze o eroare, fapt ce presupune pornirea și oprirea lui, lucru puțin frustrant. Dacă doriți doar previzualizarea fotografiilor puteți ține apăsat butonul de play și camera va porni fără să extindă lentilele.

O caracteristică foarte importantă pentru camerele de acest fel este sistemul de reducere a vibrațiilor VR (Vibration Reduction) care compensează tremurul mâinii. Datorită acestui sistem, imaginile sunt mult mai clare. Camera nu produce un zgomot notabil în timpul manebrării singurul zgomot sesizabil fiind perceput în timpul modificării zoom-ului. Din păcate nu există un buton dedicat pentru oprirea VR însă sistemul de reducere a vibrațiilor nu pare să influențeze autonomia. Coolpix P510 poate prelua până la 240 de cadre cu bateria litiu-ion furnizată de producător.

Zoom-ul se realizează prin mișcarea unui inel montat în jurul butonului declanșator. Tragerea ușoară de inel determină mișcarea obiectivului cu viteză redusă. O tragere mai fermă face un zoom rapid, util atunci când se dorește surprinderea unei situații surprinzătoare.

Previzualizarea cadrelor poate fi făcută atât pe ecranul LCD de 3 inci cât și prin vizorul electronic EVF (electronic viewfinder). Comutarea între cele două moduri se face manual, prin apăsarea unui buton. Ecranul LCD de 3 inci este articulat printr-o balama metalică iar rezoluția înaltă de 921.000 de puncte îl face foarte plăcut ochiului.

Selectarea modurilor de fotografiere este destul de similară cu cea a modelului anterior (P500). Prin acționarea unei rotițe montate în partea superioară se poate selecta modurile P, A, S și M ce permit fotografului un control complet asupra aparatului. Scenele presetate ajută utilizatorii mai puțin experimentați să capteze fotografii de calitate în medii nu tocmai prielnice fotografierii.

Nikon Coolpix P510 este o cameră destinată publicului larg și nu profesioniștilor din acest motiv existând un meniu explicit care să ghideze utilizatorul prin funcțiile aparatului.

În modul Backlighting, Coolpix P510 preia trei cadre consecutive cu expuneri diferite și le combină într-o singură fotografie pentru evidențierea detaliilor. Modul este foarte util atunci când se efectuează fotografii seara, când lumina nu mai este suficientă. Modul panoramic permite crearea unor fotografii panoramice prin simpla mișcare a camerei. P510 va monta cadrele succesive într-o fotografie ce acoperă 180° (normal) sau 360° (wide).

Focalizarea poate fi selectată prin pozițiile AF, Macro, Infinity și Manual. În modul Face Priority AF, camera detectează până la 12 chipuri și va focaliza pe cel mai apropiat de obiectiv. Blițul poate fi și el controlat prin selectarea mai multor moduri însă activarea sa se face manual prin apăsarea unui buton ce îl eliberează din poziția închis.

Nikon Coolpix P510 dispune de un modul GPS încorporat ce oferă opțiunea de geoetichetare a fotografiilor. Atunci când o fotografie este preluată din natură sunt adăugate datele pentru latitudine și longitudite astfel încât imaginile să fie poziționate pe o hartă virtuală.

Senzorul CMOS are capacitatea de a prelua până la 7 cadre pe secundă, la cea mai mare rezoluție. Din păcate, camera nu poate menține acest ritm pentru mult timp, bufferul umplându-se după cinci fotografii. Blițul nu poate fi utilizat atunci când se fotgrafiază în rafală. O altă chestiune care dezamăgește este faptul că P510 nu suportă formatul RAW, un lucru pe care cea mai mare parte din competitorii săi îl oferă.

Nikon s-a concentrat pe funcțiile dorite de un utilizator ce pleacă în vacanță și dorește mai multe lucruri de la cameră. P510 poate filma Full HD (1920×1080 pixeli) la 30 de cadre pe secundă cu sunet stereo și utilizarea zoom-ului optic în timpul filmării. Fimările se pot face și la rezoluții mai mici de 1280×720 pixeli (30 fps) și VGA la 640×480 pixeli (30 fps) în cazul în care se vizează economisirea spațiului de stocare.

Camera poate filma și cu o viteză ridicată, clipurile putând fi preluate la rezoluție VGA 120fps sau 60fps, HD (720p) la 60fps sau 15fps și HD (1080p) la 15fps. Când aceste clipuri sunt rulate la viteză normală (30fps) devin filme cu încetinitorul sau filme derulate rapid. Pentru filmările la 120 de cadre pe secundă sunt necesare condiții cu lumină puternică.

În modul de vizualizare a fotografiilor există și câteva opțiuni de editare cum ar fi ajustarea expunerii, Skin Softening, Quick Retouch, filtre, slideshow etc. Camera dispune de un port HDMI, ieșire A/V și port USB. Bateria litiu-ion de 1100mAh oferă suficientă energie pentru 240 de fotografii ce sunt stocate pe un card SD / SDHC / SDXC.

Nikon Coolpix P510 realizează imagini de calitate pentru o cameră compactă cu senzor mic. Zgomotul este redus și devine sesizabil doar atunci când se folosește o sensibilitate ISO ridicată. Performanțele Macro sunt excelente permițând utilizatorului să focalizeze la numai 1 cm de subiect. Blițul funcționează bine în încăperi fără a determina supraexpunerea fotografiei.

Nikon Coolpix P510 este disponibil în negru, albastru sau roșu. Noi am avut la teste varianta pe negru care ni se pare și cea mai elegantă. Performanța are întotdeauna un preț iar Nikon Coolpix P510 nu este o cameră ieftină. Prețurile pentru camera Nikon Coolpix P510, pe piața românească, variază undeva între 1800 și 1900 de lei.

To Top