Stiri

O rachetă Ariane 5 a lansat cu succes un satelit SES

Ariane 5
Ariane 5

SES anunţă lansarea cu succes pe orbită a satelitului ASTRA 5B de o rachetă Ariane 5, de pe cosmodromul european din Kourou, Guiana Franceză, la ora locală 19:04, în data de 22 martie 2014.

ASTRA 5B a fost construit de compania Airbus Defence and Space Systems din Toulouse, Franţa, cu ajutorul platformei extrem de fiabile Eurostar E3000. Satelitul va fi amplasat în poziţia orbitală 31,5 grade est şi este prevăzut cu 40 de transpondere în bandă Ku (echivalentul a 36 MHz), precum şi 6 transpondere în bandă Ka.

ASTRA 5B va extinde capacitatea de transpondere şi amprenta geografică SES din Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Comunitatea Statelor Independente pentru DTH, direct-to-cable şi transmisii de contribuţie la reţelele de televiziune terestră digitală. Satelitul transportă şi o sarcină utilă găzduită în bandă L pentru Serviciul european geostaţionar mixt de navigare (EGNOS) al Comisiei Europene.EGNOS contribuie la verificarea, îmbunătăţirea şi raportarea privind fiabilitatea şi acurateţea semnalelor de poziţionare în Europa.

ASTRA 5B a avut o masă de lansare de 5.724 kilograme şi anvergura aripilor sale va atinge 40 m după amplasarea generatoarelor electrice solare pe orbită; satelitul va dezvolta o putere de 13 kW până la sfârşitul duratei de viaţă nominale de 15 ani.

În prezent, Airbus Defence and Space finalizează integrarea şi testele pentru Astra 2G, care va fi lansat anul acesta. De asemenea, au început lucrările de construire a satelitului SES-10. Cei doi sateliţi sunt modele Eurostar E3000.

Ariane 5

Ariane 5

To Top