Editorial

Office-ul migreaza online

Microsoft a știut tot timpul să vândă, iar acolo unde a deținut un real monopol asupra pieței a profitat din plin. Numai ideea că Microsoft oferă pachetul office în mod gratuit necesită un anumit timp de acomodare din partea celor care ne citesc și sunt obișnuiți să-și achiziționeze licențele software. Singura concurență reală pentru compania lui Bill Gates o reprezintă Google. Serviciile sale online sunt gratuite în cea mai mare parte și acoperă o bună parte din nevoile utilizatorului casnic.

Software-ul Google accesibil online pune mari semne de întrebare asupra modului în care Microsoft face afaceri. Sursa aproape inepuizabilă a veniturilor pentru compania fondată de Larry Page and Sergey Brin o reprezintă veniturile din reclamă. De altfel tot ce face Google este destinat să atragă utilizatorul în fața unui ecran pe care sunt afișate reclamele clienților săi. Abordarea americanilor este pe cât de simplă pe atât de eficientă și mai puțin intruzivă. Google te lasă să te îndrepți singur către reclame, nu îți bagă cu forcepsul pe gât interstitiale enervante pe care fiecare încearcă să le blocheze după cum poate. Cât de departe este viziunea de afaceri online a publicaților românești de cea urmată de Google putem vedea răsfoind puțin presa locală. Nu spunem că unii dintre managerii acestor publicații cred că există persoane disponibile să plătească un abonament lunar pentru a vizualiza reclame și articole tendențioase la adresa anumitor lideri politici.

Microsoft a rămas o perioadă în expectativă așteptând să vadă modul în care evoluează vânzarea software-ului și serviciile gratuite Google. Săptamâna aceasta au lansat o versiune gratuită a software-ului Office disponibilă online. Aplicația web care rulează în interiorul unui browser este doar o extensie a suitei Office cumpărate, pe care o aveți acasă și nu un serviciu care să înlocuiască Google Docs, disponibil de altfel de aproape 4 ani.

Ultima versiune Microsoft Office 2010 costă 149 de dolari pentru pachetul „Home and Student” și 119 dolari în cazul în care o descărcați de pe Internet. Versiunea Office Web Apps include: Word, Excel, PowerPoint și OneNote. Pe internet puteți edita și stoca fișiere la care lucrați de oriunde din lume fără să vă conectați la calculatorul personal, tot ce este necesar fiind un cont Windows Live sau Hotmail.

To Top